Németországban már daganatos betegek műtétjeit is el kell halasztani

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021.12.03 15:10

Katasztrófa

Akkora a nyomás az ellátórendszeren. 

A járványügyi korlátozások szigorításával együtt is tovább emelkedik a nyomás az egészségügyi ellátórendszeren Németországban, és a coviddal kórházba kerülők nagy száma miatt már daganatos betegek műtétjeit is el kell halasztani pénteken közölt adatok szerint.

Jens Spahn ügyvezető egészségügyi miniszter berlini tájékoztatóján kiemelte, hogy az előző nap elhatározott szigorításokat "későn, sokak számára sajnos túl későn" vezetik be, és hatásuk csak hetek múlva érződik majd, ezért a kórházak terhelése tovább emelkedik, és karácsony körül érheti el "szomorú csúcspontját" - mondta a miniszter.

A nyomás akkor is emelkedik, ha mindenki betartja az összes járványügyi szabályt, mert

a tegnap, a tegnapelőtt és a ma azonosított fertőzöttek egy része minden bizonnyal intenzív osztályon találja magát a jövő héten vagy az azt követő héten

- jegyezte meg Jens Spahn, utalva arra, hogy a járvány negyedik hullámának eddigi tapasztalatai szerint a fertőzöttek 0,7 százaléka a fertőződés megállapításától számított hét-tíz napon belül intenzív kezelésre szorul. Elmondta: azzal számolnak, hogy a karácsony körüli tetőzés idején ötezernél is több Covid-19-es esetet kell majd ellátni az intenzív osztályokon.

Lothar Wieler, a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) vezetője az utóbbi napok enyhén javuló járványügyi statisztikáiról elmondta, hogy korai volna trendfordulóként értékelni az adatokat. Kiemelte, hogy a helyzet egyelőre súlyos, a vírus annyira elszabadult, hogy a lakosság több mint egy százaléka - 926 ezer ember -  "aktív eset", és a nem regisztrált fertőződésekkel együtt akár három százalék is lehet ez az arány. Kiemelte, hogy

a kapacitáshiány miatt már 5 százalékkal csökkent a daganatos betegeken elvégzett műtétek száma a járvány előtti időszakhoz képest, és egyelőre a helyzet további romlásával kell számolni.

A miniszter és az RKI vezetője egyaránt hangsúlyozta, hogy a sok rossz hír mellett az oltási kampány gyorsulása igen kedvező fejlemény. Az utóbbi napokban sikerült "életet lehelni" a kampányba - fogalmazott Jens Spahn, utalva a kormány új adataira, amelyek szerint az utóbbi hét napon naponta átlagosan 719 ezer - másodpercenként több mint nyolc - adag oltást adtak be, míg november elején 250 ezer körül volt ez a szám.

A miniszter kiemelte, hogy nem kell vakcinaellátási gondoktól tartani, van elég oltóanyag ahhoz, hogy az eddigi 125,5 millió adag után karácsonyig beadjanak további 30 millió adagot.

A szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetőinek csütörtöki megállapodása szerint az egész országra kiterjesztik a Berlinben második hete alkalmazott szabályt, miszerint az oltatlanok kizárólag az alapellátást biztosító boltokba léphetnek be. A Covid-19 elleni védőoltással nem rendelkezőket kitiltják a kulturális, és az egyéb szabadidős intézményekből is. A tanácskozáson egyebek között arról is döntöttek, hogy szilveszterre és újévre minden tartományban gyülekezési tilalmat vezetnek be, és betiltják a tűzijátékok használatát és árusítását.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk