Az NNK szerint a megbetegedéseket még mindig csak 29 százalékban okozza az omikron

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. január 14.

Katasztrófa

Ezt állították három napja is, miközben Gulyás Gergely egészen mást mondott a kormányinfón.

A magyarországi megbetegedések 29 százalékát okozza a koronavírus omikron variánsa - kötötte az ebet akaróhoz továbbra is a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) pénteki közleményében. Müller Cecília hivatala kedden ugyanezt állította, holott Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón arról beszélt, hogy a fertőzések jelentős részét az új (omikron) variáns okozza. Ha ez így van, akkor aligha a megbetegedések 29 százalékáért felelős csupán az omikron. 

Az NNK azt is igyekezett megmagyarázni, hogy a hazai magánlaboratóriumoknál miért magasabb ez az arány, és hogy ez mért nem tekinthető reprezentatív adatnak. Mint azt lapunk is megírta, a Neumann Labs legfrisebb, néhány nappal ezeltti számai alapján a pozitív esetek 90 százalékát az omikron adja. Az NNK szerint azonban a területi laboratóriumok adatai nem reprezentálják sem térbeli eloszlásban, sem korcsoportban, sem kórházi ellátásban a hazai lakosságot. Egyes laborokban ugyanis azért lehet az omikronvariáns aránya 90 százalékos a mintákban, mert az általuk vizsgált minták eleve egy szűkebb csoportból - például külföldről érkezők vagy adott területen élők - származnak.

Magyarországon az NNK rendelkezik országos mintákkal, hiszen ide küldik be a laboratóriumok az omikrongyanús mintákat további vizsgálatra - közölték.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk