A második oltás után 6 hónappal érvénytelen lesz az oltási igazolványa annak, aki nem veszi fel a harmadik vakcinát

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. január 14.

Katasztrófa

A harmadik oltás után az igazolványnak már nem lesz lejárati ideje.

Ha valaki a második oltását követő 6 hónapon belül nem veszi fel a harmadik vakcinát, akkor az igazolványa érvénytelen lesz - nyilatkozta az állami médiának György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az oltási munkacsoport vezetője pénteken, miután a kormány döntött arról, hogy február 15-től a védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá alakul.

György István ezután emlékeztetett, hogy januárban minden csütörtökön és péntek délután, valamint a szombati napokon oltási akciónapokat szerveznek. Egyben arra biztatott mindenkit, hogy éljen az oltás lehetőségével, hiszen előzetes időpontfoglalás nélkül, helyszíni regisztrációval mód van erre. A vakcinát nem csak azért ajánlja, mert az omikron variáns rendkívül fertőzőképes, hanem azért is, mert a kormány döntött arról, hogy a jövőben a védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá alakul:

csak oltást felvéve lehet igazolványt kapni.

Azt kérte, aki felvette a második oltását, és hosszabb idő eltelt, 6 hónapon belül vegye fel a harmadik oltást, különben az igazolványa nem lesz érvényes. Hozzátette: "a harmadik oltás jelenti azt, hogy az oltási igazolványa egyelőre határidő nélküli lesz".

Beszélt arról is, hogy a kormány foglalkozott a negyedik oltás kérdésével: az orvos tudósok egyöntetű véleménye az, hogy a harmadik oltást követő 4-6 hónapon belül javasolt a negyedik felvétele. Ezt a háziorvosokkal tudják az érintettek megbeszélni, és ha ő ajánlja a negyedik oltást, akkor természetesen ők is javasolják. Kérdésre válaszolva azt mondta: a háziorvos ajánlása esetén biztosítják a negyedik oltáshoz szükséges vakcinát, és hamarosan a központi időpontfoglalóban is lesz majd lehetőség regisztrálni a negyedik oltásra.

Az 5-11 év közötti korosztály oltásáról elmondta: mintegy 650 ezer gyereknek is ajánlott az oltás, ők is megfertőződnek, de szerencsére sok esetben észrevétlenül vagy enyhe tünetekkel esnek át a megbetegedésen. A tapasztalat azonban az - folytatta -, hogy a poszt-covid szindrómák nem kerülik el a fertőzésen átesett gyerekeket sem. Azt mondta: a szülő döntése, hogy oltatja-e gyermekét vagy sem, de az orvosi ajánlás mindenképpen az, hogy ők is legyenek beoltva.

Az 5-11 évesek számára ezért  77 kórházban áll rendelkezésre oltás előzetes regisztráció és időpontfoglalás alapján. Már 59 ezernél több gyermeket oltottak, és több mint 72 ezret regisztráltak a szüleik.  

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Figyelmébe ajánljuk