Operatív Törzs: A jelenlegi fertőzöttek negyede 20 és 29 év közötti

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 21.

Katasztrófa

Hangsúlyozták, hogy a védelmi intézkedések betartását saját hatáskörben a rendőrség is ellenőrizheti.

Hétfőn is online sajtótájékoztatót tartott az Operatív Törzs.

Müller Cecília elismételte a reggel már bejelentett adatokat, hozzátéve, hogy a tavaszi időszakhoz képest változott az igazoltan pozitív esetek számában a koreloszlás, mert míg akkor a 65 év felettiek tették ki az esetek mintegy 25 százalékát, most a 20 és 29 év közötti korosztályhoz tartozik a fertőzöttek 24,9 százaléka. Ahogy a reggeli számokban látni lehetett, mától az oktatási intézményekről is közölnek adatokat: eddig 20 óvodában és hat iskolában rendeltek el karantént, és további 186 intézményben döntöttek a digitális tanrend bevezetéséről: 177 esetben egy-egy osztályt érint az intézkedés, kilenc esetben pedig az egész intézményt.

Elmondta, hogy a megbetegedettek egy része tünetmentes vagy csak enyhe tüneteket mutat, de a fertőzést ők is tovább tudják adni az idősebbeknek vagy a krónikus betegségben szenvedőknek, a megbetegedés esetükben pedig akár halálos következményekkel is járhat.

Kiss Róbert alezredes az egyéni felelősség fontosságát hangsúlyozva közölte: azokon a helyeken, ahol a szigorúbb szabályok léptek életbe, hat éves kor felett mindenki köteles orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, textil, vagy más anyagból készült maszkot viselni, úgy, hogy az a szájat és az orrot folyamatosan elfedje. Tájékoztatása szerint a tömegközlekedési eszközökön maszk nélkül utazókat vagy az érintett intézmények területét maszk nélkül látogatókat, illetve a maszkot nem előírt módon viselőket a tömegközlekedési eszköz vezetője az utazásból és az üzemeltető az intézmények látogatásából köteles kizárni. Amennyiben a védelmi intézkedéseket megszegők a tömegközlekedési eszközt vagy az intézmény területét felszólításra nem hagyják el, a vezető vagy az üzemeltető köteles rendőri intézkedést kezdeményezni. Hozzátette: a védelmi intézkedések betartását saját hatáskörben a rendőrség is ellenőrizheti.

Az elhangzó információk közül a hvg.hu kiemeli, hogy a tisztifőorvos elmondta: a kötelező hatósági házi karantén időtartama tíz nap lett, mivel a betegség lappangási ideje öt-hat nap. Viszont aki hatósági házi karanténba kerül, nem szabadulhat belőle idő előtt két negatív PCR-teszttel sem - írják.

A kiválogatott újságírói kérdésekre válaszolva elmondták, hogy nem tervezik a szabályok szigorítását, ha azokat az emberek betartják. Az oltásellenes és vírustagadó közösségeket pedig felkérték, hogy  ne terjesszék a szakmailag megalapozatlan, veszélyt okozó véleményüket. Emlékeztettek arra, hogy a rémhírterjesztés a büntető törvénykönyvben megfogalmazott tényállás.

Kérdés volt, hogy a háziorvosok mi alapján rendelhetnek el tesztet, de Müller elmondta, továbbra is követni kell az aktualizált eljárási rendet, de végeredményben a háziorvosok saját döntése, hogy kit tesztelnek.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?