Müller Cecília: 18 szociális intézményben mutatták ki a koronavírus-fertőzést

  • narancs.hu
  • 2020. április 18.

Katasztrófa

386 gondozott és 45 gondozó lett koronavírusos. 33 személy hunyt el.

A szombati operatív törzs sajtótájékoztatóját Ruszin Romulusz dandártábornok azzal kezdte, hogy további 11 vállalatnál jelent meg a honvédség. Ezek a cégek az élelmiszerbiztonság fenntartását szolgálják, vagy az azokhoz szükséges alapanyagok ellátását biztosítják. Így már 104 vállalatnál teljesítenek szolgálatot a honvédség katonái.

Az operatív törzs honvédségi munkatársa elmondta, hogy befejeződött a Pesti úti idősotthon teljes fertőtlenítése: hat nap alatt a székesfehérvári székhelyű vegyivédelmi zászlóalj katonái több mint 82 ezer négyzetméter belterületet, valamint közel 72 ezer négyzetméter külterületet mentesítettek, melynek során 1800 liter vegyivédelmi anyagot használtak fel.

Ruszin Romulusz közölte, hogy a honvédség emberei között nincs koronavírus-fertőzött.

false

Müller Cecília az elmúlt 24 óra aktuális helyzetéről tett jelentést. Elmondta, hogy jelenleg nem olyan mértékű a fertőzés országosan, hogy robbanásról kellene beszélni. De kiemelte, hogy minden eshetőségre fel kell készülni.

Mint arról már lapunk is beszámolt, 1834 főre nőtt a hazánkban beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma. 71 új megbetegedést regisztráltak, előző nap 1763 fertőzött volt 111 új esettel. 60 koronavírus-fertőzött szorul lélegeztetésre. Elhunyt újabb 16 krónikus beteg, egy 42 éves nő kivételével mind idősek. Ezzel 172 főre emelkedett az elhunytak száma.

Az országos tisztifőorvos kiemelte, hogy jelenleg a járvány kiteljesedésének időszakában vagyunk, ezért fokozott felkészülésre van szükség.

Müller Cecília újságírói kérdésre elmondta, azért van szükség 39 ezer kórházi ágy felszabadítására, mert semmiképp sem akarják, hogy bárkit ne tudjanak ellátni. "Nem akarunk olyan képeket látni Magyarországon, mint amilyeneket sajnos Olaszországról kénytelen volt a világ."

Elmondta, hogy nő a szociális intézményekben kimutatott pozitív esetek száma is. Eddig 18 olyan szociális intézményről tudnak, ahol megjelent a koronavírus-fertőzés. Müller Cecília közölte, hogy 386 gondozott személy esetében mutatták ki a fertőzést, közülük 268-an vannak kórházban, egy részük súlyos állapotban van, másik részük pozitivitásuk miatt került ellátásra. 45 dolgozó esetében igazolódott a megbetegedés, közülük 1 fő van kórházban. 33 gondozott személy hunyt el. A Pesti úti idősotthon a legnagyobb fertőzésben érintett intézmény (méreténél fogva is), 21 fő hunyt el az intézmény fertőzöttjei közül.

Müller Cecília emlékeztetett, hogy országszerte kiterjedt járványügyi és népegészségügyi vizsgálat folyik, valamint folyamatosan nő a laboratóriumi vizsgálatok száma. Két nap alatt több mint százzal nőtt a kórházi ápoltak száma, ők főleg az idősotthonokból kerültek kórházi ellátásra.

Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy a laboratóriumi vizsgálatok között is bizony előfordul hiba, közlése szerint ismételt vizsgálatot rendelt el ilyen esetekben, mert egyébként a WHO protokollja is ezt rendeli el.

false

Kiss Róbert, az operatív törzs munkatársa közölte, hogy hatályba léptek a hétvégi helyi korlátozások. Elmondta, hogy az elmúlt nap során 12 150 hatósági házi karantént rendeltek el, melyek száma folyamatosan csökkenő tendenciát mutat a már letelt karanténok, valamint a már hazaérkezettek száma miatt.

A rendőr alezredes tájékoztatása szerint ma négy járat érkezik egyéni védőeszközökkel Magyarországra.

Figyelmébe ajánljuk