Operatív törzs: javultak a járványadatok

  • narancs.hu
  • 2021. április 21.

Katasztrófa

"Magasan platózik a járvány" - mondta Müller Cecília.

Kísérleti jelleggel kipróbál a kormány egy új, online koronavírus elleni oltásra lehetséges időpontfoglaló rendszert – mondta el az Operatív Törzs szerdai sajtótájékoztatóján György István. Az országos oltási munkacsoport vezetője kifejtette, amit már lapunk is megírt, hogy 70 ezer ember kap a mai nap során SMS-t, melyben arról tájékoztatják az érintetteket, hogy az üzenetben megadott honlapon csütörtökön 16 óráig foglaljanak maguknak időpontot, így majd az egyetemi oltópontokon, vagyis Pécsre, Debrecenbe, Szegedre és Budapestre mehetnek oltakozni.

Az oltás ily módon egyelőre csak azok számára érhető el, akik megkapták az említett SMS-t. De ha beválik a rendszer, kiterjesztik, és minden kórház online felületén lehet majd időpontot foglalni.

Arról György István nem szólt, milyen módon értesülnek majd az oltásra hívottak arról, hogy milyen vakcinát kaphatnak. Lapunk megismert egy ilyen SMS-t; szerepelt benne az adott vakcina, a szóban forgó üzenetben épp Sinopharmra hívták az érintettet (az üzenetben nem sikerült helyesen leírni a kínai vakcina nevét).

Az oltási program haladásáról György István elmondta, hogy bár a járványügyi adatok az elmúlt napokban javultak, ez nem ad okot fegyelmezetlenségre, továbbra is szigorúan be kell tartani a járványügyi védekezés szükséges szabályait. Közölte, mára már minden harmadik magyar megkapta legalább az első koronavírus elleni oltását, mára a beoltottak száma már meghaladta a 3 millió 300 ezer főt.

Elmondta, hogy több mint 4 325 ezren regisztráltak a vakcinációra, a regisztráltak több mint kétharmada pedig már túl van legalább az első oltáson. Úgy tudni, vannak olyan kistelepülések, ahol már minden regisztáltat beoltottak.

György István hangsúlyozta, az oltási sebességet továbbra is a rendelkezésre álló vakcinák szabják meg. Szeretnék minél gyorsabban elérni az átoltottságot. Beszámolt arról is, hogy négy féle vakcinaszállítmány érkezik a héten: hétfőn Moderna, kedden Pfizer, AstraZeneca és Szputnyik jött, a hétvégén pedig Sinopharm érkezik.

Kiemelte, hogy mindegyik oltóanyag hatásos. Azt kérte, fogadja el mindenki azt, amit ajánlanak neki. Elmondása szerint mindegyik képes kialakítani azt a védettséget, mely megakadályozza a koronavírus okozta súlyos betegséget.

Müller Cecília ma is elmondta, úgy tűnik,

a beoltottak növekvő számával javul a járványhelyzet. Magasan platózunk, de már megkezdődött azoknak az adatoknak a csökkentése, amelyekre vártak, bár azt nem árulta el, hogy melyek ezek.

Kevesebb új fertőzöttet regisztráltak, ismertette a legfrissebb adatokat. Közölte, hogy elhúzódó csökkenésre számítanak, mely elsősorban a brit vírusmután miatt alakulhat így.

Arra a kérdésre, valóban pluszdíjazásban részesülnek-e a háziorvosok, ha Sinopharmmal oltanak, az országos tiszti főorvos azt mondta, kormányrendelet szerint honorálják, ha a háziorvosok szabadnapjukon, vagyis hétvégén vagy ünnepnapon oltanak, de vakcinától függetlenül. Így rejtély marad, mégis hogy küldhetett Sára Botond fővárosi kormánymegbízott, mint az oltási munkacsoport vezetője erről szóló levelet mégis a házirovosoknak.

 

Figyelmébe ajánljuk