Orbán Viktor szerint az egész járvány legnehezebb két hete következik

  • narancs.hu
  • 2021. február 25.

Katasztrófa

A miniszterelnök egy rövid videóban beszélt erről a közösségi oldalán.

Orbán Viktor csütörtökön, a Facebook-oldalán tett közzé egy másfél perces videót, miután szakértőkkel tárgyalt a járványhelyzet várható alakulásáról. A Karmelita kolostor udvarában rögzített felvétel, melyen Orbán a Puskás Akadémia FC címerével ellátott szájmaszkban jelenik meg, Versenyt futunk az idővel. Mindenki oltassa be magát címmel került fel az oldalra.

 

COVID 2/107. Versenyt futunk az idővel. Mindenki oltassa be magát // We are in a race against time. Get vaccinated!

COVID 2/107. Versenyt futunk az idővel. Mindenki oltassa be magát // We are in a race against time. Get vaccinated!

Posted by Orbán Viktor on Thursday, February 25, 2021

A miniszterelnök ebben arról beszél, hogy „egy nagyon különleges tudást birtokló orvos-tudós csoporttal” találkozott. „Járványmatematikusoknak szokták őket nevezni – folytatja Orbán. –Ők azok, akik abban segítenek nekünk, hogy megérthessük, a járványjelenségek milyen trendekké állnak majd össze. Egyszerűbben fogalmazva mi fog velünk történni a következő napokban és hetekben.”

A miniszterelnök összegzése szerint: „Csupa rossz hírem van, a helyzet az úgy fest, hogy az egész járvány, az egész eddig tapasztalt járvány legnehezebb két hete előtt állunk. Az újfajta mutációk megjelenése miatt a fertőzések száma erősen nő, és nőni fog. Olyan terhelés lesz a kórházainkon, mint amilyen még nem volt.”

Ahogy Orbán fogalmaz, „Minden orvosra, minden ápolónőre, minden lélegeztetőgépre szükségünk lesz.” A lakosságtól pedig az előírások fegyelmezett betartását kéri.

Az oltásokkal kapcsolatban azt mondja Orbán: „Versenyt futunk az idővel, ha sokan regisztrálnak, sokan jelentkeznek oltásra, sokan oltják be magukat, akkor ez a nehéz időszak lerövidül. Ha kevesen regisztrálnak, kevesen oltják be magukat, a nagyon nagy nyomást jelentő időszak hosszabb lesz.” A felvétel végén mindenkitől azt kéri, hogy regisztráljanak és oltassák be magukat.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, „4385 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 414 514 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 120 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 14 672 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 315 781 fő, az aktív fertőzöttek száma 84 061 fő. 4836 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 411-en vannak lélegeztetőgépen. Átlépte a félmilliót az oltottak száma, eddig 508 073 fő kapott oltást, közülük 211 073 fő már a második oltását is megkapta”.

Az oltások ugyanakkor nem mennek zökkenőmentesen. Arról is írtunk, hogy az országban több helyen zsúfoltságra és szervezetlenségre panaszkodtak. Hadházy Ákos számolt be arról közösségi oldalán, hogy Baján milyen körülmények várták a többnyire idős regisztráltakat. „Baján is pont úgy megy a tömegoltás, ahogyan a szarvasmarhákat és a birkákat szoktuk oltani :( Összeterelik őket, majd egy szűk folyosón átterelve oltják be őket.”

Mindazok számára, akik a vakcinák között nem tudtak eddig eligazodni, összefoglaltuk, mit lehet tudni az elérhető oltóanyagokról.

Figyelmébe ajánljuk