Öt nap után élve került elő a romok alól egy nő

  • Narancs.hu/MTI
  • 2024. január 7.

Katasztrófa

A földrengés óta 222 eltűntet keresnek Japánban. A kilencvenes éveiben járó asszony eszméleténél volt, kórházba vitték. 

Élve húztak ki egy embert a Japán középső részén történt, legalább 126 halálos áldozatot követelő földrengés romjai közül, de a mentési munkálatokat vasárnap havazás nehezítette.

A 7,5-es erősségű földrengésnek, amely a szigetcsoport nyugati oldalán, a Noto-félszigeten pusztított, 560 sérültje és 222 eltűntje van, főként Vadzsima és Szuzu városokban – derült ki a helyi hatóságok vasárnap reggel ismertetett jelentéséből.

Szombaton, öt nappal a katasztrófa után egy kilencvenes éveiben járó nőt találtak meg élve összedőlt házának romjai között a félsziget csúcsán fekvő Szuzu településen. A nő eszméleténél volt, világosan válaszolt a kérdésekre, amikor kimentették és kórházba szállították.

A helyi médiában bemutatták a rendőrség által készített videófelvételt, amelyen látszik, hogy a mentők az esőben kiabálnak az asszonynak, hogy tartson ki, minden rendben lesz, és „maradjon pozitív”.

A földrengés, amelyet több száz utórengés követett, épületek összeomlásával, utak repedésével járt, ezer földcsuszamlást és tüzeket okozott, különösen Vadzsimában, ahol a hatóságok szerint sok lakos még mindig a romok alatt van.  A mentők folytatják a keresést, és ellátják a menekülteket élelmiszerrel, felszereléssel.

Isikava prefektúra szerint szombaton több mint 30 ezer ember 366 állami menedékhelyen talált menedéket. Vasárnaptól azonban várhatóan romlanak az időjárási körülmények a térségben, helyenként eső és erős havazás várható, a japán meteorológiai ügynökség a hipotermia (a testhőmérséklet jelentős csökkenésének) veszélyére is figyelmeztetett.

Vasárnap további, csapadék okozta földcsuszamlásoktól is tartanak, és várhatóan a jegesedés tovább nehezíti a közlekedést a földrengés által megrongált utakon. Isikavában vasárnap reggel még mindig mintegy 20 ezer otthon volt áram nélkül.

A címlapkép pénteken készült az Isikava prefektúrában fekvő Vadzsimában. Fotó: MTI/EPA/Franck Robichon

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk