Ötszáz fölé nőtt a szamárköhögéssel fertőzökkel száma

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 6.

Katasztrófa

A betegségről azt gondoltuk, már a múlté, most mégis járvány lett.

Az idén eddig 527 szamárköhögés-fertőzést azonosítottak Magyarországon. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) július közepén erősítette meg, hogy szamárköhögés-járvány van Magyarországon. Galgóczi Ágnes járványügyi főosztályvezető azt mondta, azon a héten 32 eset volt, és ezek negyede csecsemőkorú, írja a Válasz. Ez csak a járvány kezdeti szakasza volt, az ezt követő két hétben duplázódott a fertőzöttek száma, az augusztus 20. előtti héten 89 esetet jegyeztek fel.

Magyarországon 2023-ban egyetlen szamárköhögéses fertőzésről tudott a járványügyi hatóság. Idén február közepéig egy gyanús esetre sem bukkantak, majd két-három hetente egyre. Májusban már egy hét alatt tíznél több beteget jelentettek, júniusban emelkedett több mint húszat. Augusztus végéig 123 csecsemő fertőződött meg, július végéig két egyévesnél fiatalabb gyerek halt meg a betegségben.

A szamárköhögést bakteriális fertőzés okozza, cseppfertőzéssel terjed. A betegség tünetei eleinte nem térnek el a megfázásétól, a második, súlyos szakasz általában két hét múlva jelentkezik. A köhögésrohamok olyan erősek, hogy hányásba is torkollhatnak, a felnőtt betegek szeme bevérezhet. A betegség nevét a belégzést kísérő erős hangról kapta. 

A szamárköhögés ellen elsősorban védőoltással lehet védekezni. A csecsemők azonban még nem oltottak, vagy a kéthónapos korban első beadott első oltás még nem fejti ki védőhatását - a gyerekeket 18 hónaposan és 11 évesen újraoltják. Mivel a védelem idővel megkopik, a fertőzöttek között felnőttek is vannak. A szamárköhögés elsősorban a fiatalok betegsége, az utolsó négy hét jelentéseiből kitűnik, hogy az esetek 54 százaléka 20 évnél fiatalabbakhoz köthető. Az NNGYK a várandósoknak emlékeztető oltást javasolt, ám a hirtelen megnövekedett igények miatt az oltóanyagból több helyen hiány keletkezett.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk