SOTE: mind az öt kétdózisú vakcina hatásos az ellenanyagtermelés szempontjából

  • narancs.hu
  • 2021. július 14.

Katasztrófa

Merkely Béla rektor a köztévében a negyedik hullám veszélyeiről is beszélt.

Mintegy 1200 jelentkezőnél került sor a Semmelweis Egyetemen június 15-én meghirdetett térítésmentes koronavírus ellenanyagszint-vizsgálatra, melynek kapcsán mind az öt, Magyarországon használt vakcina hatására létrejött ellenanyagszintet vizsgálta az egyetem laboratóriuma – áll az egyetem szerdán kiadott közleményében. Hozzáteszik: a pozitív eredmények aránya alapján mind az öt kétdózisú vakcina hatásosan ki tudja váltani az ellenanyag-termelést.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Fővárosi Önkormányzat kedden adott ki egy közleményt, melyből kiderül, hogy az ingyenes tesztelés során vénás vérből vettek mintát, és abból  „a SARS-CoV-2 IgG II Quant Assay” tesztmódszerrel végezte el a vizsgálatot egy laboratórium. Az 1798 vizsgálatból 1760 esetben lehetett részletesen értékelni az eredményt. Bár ekkora minta nem nevezhető a korosztály tekintetében reprezentatívnak, mégis szolgál tanulságokkal. A Sinopharm oltóanyaggal beoltott emberek 23,9 százalékának szervezetében elégtelen mennyiségű volt az IgG típusú neutralizáló antitest.

 

A SOTE szerdai közleményében az áll, a vizsgálat eredménye, hogy a korábban negatívnak mért személyek 88%-a az egyetem mérésében pozitívnak mutatkozott, azaz van kimutatható és elegendő szintű vírus ellenes ellenanyaga. A legjobb eredményt (100%) a Sputnyik-V érte el, ezt követi az AstraZeneca és a Pfizer (97-97%), a Moderna (94%), és a Sinopharm (84%).

A Semmelweis Egyetem orvosszakmai véleménye ugyanakkor továbbra is az, írják a közleményben, hogy az egyes vakcinák hatásosságának mértéke csak az oltást követően fellépő fertőzések, megbetegedések, kórházi felvételek és halélesetek számának alakulása alapján határozható meg.

A közlemény azzal zárul, hogy az eredmények messzemenően igazolják a hazánkban használt vakcinák hatékonyságát. A vizsgálatnak ugyanakkor üzenete van a be nem oltottak számára is. Azt üzeni ugyanis, hogy saját és környezete egészségének megóvása érdekében mihamarabb oltassa be magát, hogy néhány héten belül ő maga is rendelkezhessen a koronavírus és szövődményei elleni védettséggel. A legfontosabb üzenet, hogy hazánkban használt vakcinák megfelelő ellenanyag-választ váltanak ki és hatékonyak, az oltásnál pedig nincs fontosabb és eredményesebb védekezés.

A vizsgálat eredményeit szerda reggel az M1 aktuális csatornán ismertette Merkely Béla a SOTE rektora.

Merkely az adatok ismertetésén túl, a járvány negyedik hullámáról szólva kiemelte: elsősorban az a mintegy 3 millió ember veszélyeztetett, aki még az első adag vakcinával sem oltatta be magát.

Ők viszonylag sokan vannak még 60 éves kor felett is – tette hozzá a rektor az MTI beszámolója szerint. Merkely kitért az esetleges harmadik oltásra is, amely szerinte a krónikus – például onkológiai, vérképzési betegségben szenvedő – vagy immunszupresszív kezelésben részesülő – betegeknél lehet fontos, de erre nincsenek még klinikai vizsgálatok, és egységes szakmai álláspont sem alakult ki.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk