Szijjártó a dunai hajóbalesetről: A Viking őrizetbe vett kapitánya panasszal élt a gyanúsítás ellen

  • CD
  • 2019. május 31.

Katasztrófa

Elhúzódó személyi kutatásra kell számítani. A Duna teljes szakaszán zajlanak a felderítési munkálatok.

„A magyar hatóságok minden tőlük telhetőt és még annál is többet megtesznek a kutatásban, a mentésben és a tragédia körülményeinek feltárása érdekében” – mondta Szijjártó Péter.

A Kang Kjungvha dél-koreai külügyminiszterrel tartott sajtótájékoztatón beszélt arról is, hogy elmentek a dunai hajóbaleset helyszínére.

false

 

Fotó: MTI

Szijjártó közölte: elhúzódó személyi kutatásra kell számítani, a Duna teljes szakaszán zajlanak a felderítési munkálatok. A magyarok a szerb hatóságokkal is együttműködnek, mert nem elképzelhetetlen, hogy rájuk is kell számítani.

Mint kiderült, Pintér Sándor belügyminiszter a TEK főigazgatóját, Hajdu Jánost jelölte ki a mentési, felderítési műveletek irányítására.

„A cél az, hogy a roncsot minél előbb kiemeljük, és a roncsban rekedt, eltűnt embereket is felhozzuk” – mondta Szijjártó. Ugyanakkor beszélt arról is, hogy a körülmények veszélyesek, mert óriási a sodrás, a látási viszonyok rendkívül rosszak, a vízszint még mindig emelkedik. Emiatt speciális módszerre és szaktudásra van szükség. Szijjártó és a dél-koreai külügyminiszter találkozott a merülésben részt vevő búvárokkal is. Az osztrák búvárok már a helyszínen vannak, de koreai búvárok is érkeznek segíteni.

A magyar külügyminiszter a történtek folyamatban lévő büntetőeljárásáról elmondta, az ukrán kapitány a gyanúsítás ellen panasszal élt, de az őrizetbe vétel ellen nem.

Kang Kjungvha miniszter asszony megköszönte Szijjártó, a magyar kormány és minden, a mentésben részt vevő szereplő segítségét. A dél-koreai külügyminiszter részvétét fejezte ki a koreai és a magyar áldozatok hozzátartozóinak. Kang Kjungvha  elmondta: nagyon örül annak, hogy Szijjártó és a magyar fél ennyire segítőkész és együttműködő.

Kang Kjungvha dicsérte a koreai–magyar kapcsolatokat. Kang Kjungvha külön megköszönte a rendőrség és a Terrorelhárítási Központ, valamint Ausztria és Szerbia segítségét. A koreai kormány reméli, a kamerafelvételek alapján kiderül majd, hogy pontosan mi történt.

Figyelmébe ajánljuk