Szükségállapotot hirdettek az Ausztráliai fővárosi területen a bozóttűz miatt

  • narancs.hu
  • 2020. január 31.

Katasztrófa

Szeptember óta az országban több mint 12 millió hektárt emésztettek fel a lángok, 33 ember meghalt, 2500 ház semmisült meg és egymillió állat elpusztult.

Szükségállapotot hirdettek az Ausztráliai fővárosi területen pénteken a Canberra déli határában pusztító bozóttűz miatt.

"A rendkívüli hőség, a szél és a száraz vidék együttese miatt veszélybe kerülnek Canberra déli elővárosai a következő napokban" - közölte Andrew Barr, az Ausztráliai fővárosi terület főminisztere. Az Ausztráliai fővárosi terület déli részén található Namadgi nemzeti parkban pusztító bozóttűz 18 500 hektárt már felperzselt, és most a lakóterületeket fenyegeti. Jelenleg több száz tűzoltó küzd a lángok megfékezése érdekében.

false

 

A szükségállapotot 72 órára rendelték el, ami felhatalmazást ad a hatóságoknak evakuálások elrendelésére, útlezárásokra, az áram- és vízszolgáltatás leállítására, illetve a mentési munkálatokhoz bármely létesítmény vagy földterület igénybe vételére. A főminiszter szerint Canberra "a 2003-ban pusztított tűzvész óta nem látott fenyegetéssel áll szembe".

Kipusztulhatott két állatfaj az ausztrál bozóttüzek miatt

Chilében is érezni a füstöt. Már Chilében is érezni lehet az ausztráliai erdő- és bozóttüzek füstjét - jelentették be hétfőn szakértők a dél-amerikai országban. A füst eszerint a Csendes-óceánon átkelve 11 ezer kilométert tett meg a levegőben.

Victoria és Új-Dél-Wales államok területén jelenleg 80 másik bozóttűz tombol.
Szeptember óta az országban több mint 12 millió hektárt emésztettek fel a lángok, 33 ember meghalt, 2500 ház semmisült meg és egymillió állat elpusztult.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk