Bevezették: minden Kínából érkezőt megvizsgálnak Ferihegyen

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. január 31.

Katasztrófa

Mindenkinek megmérik a lázát, aki Kínából jön Budapestre.

Péntek estétől valamennyi közvetlenül Kínából érkező utast megvizsgálnak a Liszt Ferenc-repülőtéren a koronavírus-járvány miatt, mielőtt belépne az országba - közölte a Budapest Airport Zrt. az MTI-vel.

Az első járat, amelynek utasait a hatósági döntés értelmében megvizsgálják, az Air China 18:50-kor Minszk érintésével Pekingből érkező gépe - közölték.

Budapest és Kína között a következő napokban is több közvetlen járat közlekedik: vasárnap egy, hétfőn három.

A Shanghai Airlines pénteki közlése szerint a Csengtu-Budapest járatot február 4. és március 28. között, a Hszian-Budapest járatot február 6. és március 26. között felfüggeszti - áll a közleményben.

A Kínából érkező utasok szűrését a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság irányítása mellett a Budapest Airport szerződött egészségügyi szolgáltató partnere végzi.

Az utasok egészségi állapotának ellenőrzése - a több országban már alkalmazott eljárásrendhez hasonlóan - testhőmérséklet-méréssel történik. A határértéket meghaladó testhőmérséklet esetén az egészségügyi szakszemélyzet további vizsgálatokat végez. "Ennek megfelelően az utas folytatja az útját, vagy gyanú esetén az erre felkészült egészségügyi intézménybe viszik" - tudatták.

"A Budapest Airport mindent megtesz, hogy a rendkívüli intézkedésként bevezetett egészségügyi szűrés mellett is biztosítsa a repülőtér gördülékeny működését" - emelték ki, hozzátéve: a Budapest Airport rendelkezik minden olyan eszközzel és felszereléssel, amellyel képes ellátni a rá vonatkozó előírásokat és támogatni tudja a hatóságok munkáját. A Budapest Airport maradéktalanul eleget tesz a hatóságok előírásainak, és minden szükséges eszközzel támogatja a hatóságok munkáját - írták.

Külön kitértek arra is, hogy a repülőtér üzemeltetője jelentős készlettel rendelkezik a szükséges védőfelszerelésekből és a fertőtlenítéshez szükséges anyagokból, eszközökből, továbbá rendelkezésre állnak a megfelelő elkülönítő helyiségek is.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ péntek esti tájékoztatása szerint eddig minden általuk vizsgált minta negatív volt, Magyarországon továbbra sincs koronavírusos beteg.

Európában eddig Franciaországban, Németországban, Finnországban és Olaszországban bukkant fel a vírus, pénteken pedig Oroszországban is megjelent.

Az Egészségügyi Világszervezet csütörtökön nemzetközi vészhelyzetet hirdetett a járvány miatt, amelyben közel tízezren betegedtek meg és több mint kétszázan meghaltak.

Figyelmébe ajánljuk