Szünetel a Boszporuszon a teherforgalom egy elszabadult tengeri akna miatt

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. március 26.

Katasztrófa

A török hatóságok azt feltételezik egy ismeretlen úszó tárgyról, hogy akna.

Törökország szombaton ideiglenesen lezárta a teherforgalmat a Boszporuszon, hogy begyűjtsön és megvizsgáljon egy úszó tárgyat, amelyről azt feltételezi, hogy az ukrajnai partokról elszabadult tengeri akna.

 A török védelmi minisztérium a Twitteren azt írta: egy polgári kereskedelmi hajó aknához hasonlító, úszó tárgyat észlelt a Boszporusz vizein március 26-án reggel. Azonnal a helyszínre küldtek egy búvárcsapatot, amely megtalálta a szóban forgó tárgyat, és megkezdte semlegesítését. A tárca nem közölte egyértelműen, hogy aknáról van-e szó.

Az NTV török tévécsatorna valamivel később arról tájékoztatott, hogy az első vizsgálatok szerint egy régi típusú orosz aknát találtak. A televízióban közzétett képeken egy kerek, lebegő tárgy látszott, kiemelkedésekkel a felületén.

A művelet során a hatóságok mindkét irányba lezárták a hajóforgalmat a Boszporuszon. A feltételezett aknát Sariyer körzetben találták meg, a Boszporusz és a Fekete-tenger csatlakozásánál.

Hétfőn a török hatóságok felhívták a figyelmet, hogy a tengeri áramlatok Törökországig sodorhatják azokat a tengeri aknákat, amelyeket az orosz ostrom alatt álló ukrán kikötőváros, Odessza partjainál telepítettek, és amelyek közül többet a vihar kiszakított a helyéről. A bolgár hatóságok is figyelmeztetést adtak ki az elszabadult aknák miatt.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Erdélyi, tehetséges és korszerű gondolkodású alkotó volt - Kós Károly életműve a Műcsarnokban

Az építész neve hallatán rögtön Erdély, Kalotaszeg, dekoratív faszerkezetek és meredek tetők jutnak az eszünkbe. Munkássága azonban több a stílusnál; a társadalmat szolgáló építész prototípusát ismerhetjük meg következetes életpályájában. Ezt bizonyítja a Műcsarnokban látható kiállítás is, amelyet születésének 140. évfordulójára rendeztek meg Anthony Gall kurátor közreműködésével.