Egyszerű, lényegében néhány mindennapi higiénés és élelmiszer biztonsággal összefüggő rutin betartásával jelentősen csökkenthető annak esélye, hogy az ember elkapja a világ egészségügyi hatóságait készenlétben tartó koronavírust.
A WHO magyar nyelvű Facebook-oldalán az alábbi ajánlásokat tette közzé.
- Gyakori kézmosás, lehetőleg alkohol alapú, fertőtlenítő hatású szappannal.
- Tüsszentés és köhögés esetén zsebkendő használat, ami után ismét alapos kézmosás szükséges.
- Lázas betegekkel való kontaktus kerülése.
- Lázas megbetegedés esetén orvos felkeresése, a korábbi külföldi utazásokról információ adás.
- Élő vagy levágott állatokat forgalmazó piacok elkerülése olyan területen, ahol az új koronavírus már megjelent.
- Nyers, vagy nem megfelelően hőkezelt állati eredetű élelmiszer fogyasztásának kerülése.
A koronavírus korai tünete lehet: láz, köhögés, a nehéz légzés, a betegek gyakran levertnek érzik magukat.
Az otthoni diagnózis nem egyszerű, hiszen megfázás vagy influenza is hasonlóan tünetekkel jár.
Az új típusú koronavírus (2019-nCoV) már a lappangási időszakban is fertőző, vagyis olyan ember is képes továbbadni a vírust a vele közeli kapcsolatba kerülőknek, akinél még semmilyen tünet nem jelentkezett.
Az Egészségügyi Világszervezet szakértőinek álláspontja szerint a járvány komoly vészhelyzetet jelent Kínában, de globális egészségügyi vészhelyzetről még nincs szó. Gyanús betegek már feltűntek az Egyesült Államokban és Európában is. Magyar érintettről nem tud az országos tisztifőorvos.