Több mint ötszáz új fertőzöttet azonosítottak Ukrajnában egy nap alatt

  • narancs.hu
  • 2020. május 9.

Katasztrófa

A tervek szerint május 11-től újra megnyitják a köztereket, továbbá számos kis- és középvállalkozás szigorú biztonsági szabályok betartása mellett újra működhet.

Továbbra is gyors ütemben terjed a koronavírus-fertőzés Ukrajnában, harmadik napja ötszáz fölött van az egy nap alatt azonosított fertőzöttek száma, és viszonylag magas a betegségben elhunytak napi növekménye is, derült ki az egészségügyi minisztérium szombaton közzétett adataiból.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter szokásos napi online sajtótájékoztatóján arról tájékoztatott, hogy szombatra egy nap alatt 515 új esettel 14 710-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A halálos áldozatoké 15-tel 376-ra emelkedett, míg eddig 2909-en gyógyultak fel a betegségből, közülük 203-an az elmúlt napban.

Az országban 2854 egészségügyi dolgozó fertőződött meg koronavírussal, közülük 96-an az elmúlt napon.

Előző nap 7938 laboratóriumi, úgynevezett PCR-tesztet végeztek el Ukrajnában; a járvány kitörése óta pedig több mint 167 ezret.

Az elmúlt napon a legtöbb fertőzöttet a délnyugat-ukrajnai Csernyivci megyében regisztrálták (80 fő), valamint a keleti országrészben lévő Harkiv megyében és a fővárosban, Kijevben, mindkettőben 50 esetet. Kárpátalja megyében jelenleg 678 fertőzöttet és 15 elhunytat regisztrált az egészségügyi minisztérium.

false

 

Fotó: MTI

A két legfertőzöttebb terület változatlanul Csernyivci megye 2179 azonosított fertőzöttel és 70 halálesettel, a második helyen Kijev áll 1771 fertőzéses esettel és 34 elhunyt beteggel. Öt haláleset az elmúlt két napban történt a fővárosban.

Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester egy tévéinterjúban elmondta, hogy a tervek szerint május 11-től újra megnyitják a köztereket, továbbá számos kis- és középvállalkozás szigorú biztonsági szabályok betartása mellett újra működhet, a bevásárlóközpontok azonban egyelőre zárva maradnak, és a metró sem fog még járni. Figyelmeztetett arra, hogy a korlátozások fokozatos feloldására készülnek, de ha újra kitörést tapasztalnak a fertőzés terjedésében, ismét szigorítaniuk kell.

Közben Törökország – Recep Tayyip Erdogan török elnök utasítására – csaknem egy tonna egészségügyi segélyszállítmányt küldött Ukrajnának a koronavírus-fertőzés elleni küzdelemre. A repülőgép pénteken érkezett meg a kijevi Boriszpil repülőtérre. A szállítmányban egyebek mellett szájmaszkok, szemvédők, védőöltözetek és fertőtlenítőszerek érkeztek. (MTI)

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?