Több tízezer ember menekül a tűz elől Coloradóban

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. december 31.

Katasztrófa

A szél fölerősítette az erdőtüzet, ötszáz ház égett le, szerencsére senki sem veszett oda.

Tűzvész miatt mintegy 30 ezer embernek el kellett hagynia otthonát csütörtökön az egyesült államokbeli Colorado államban – közölték a helyi hatóságok. Körülbelül 500 ház lett a lángok martaléka.

A szél hatására több kisebb tűz egyesült egy naggyá az Egyesült Államok nyugati részén elterülő államban, és emiatt elővigyázatosságból két kisváros – Louisville és Superior – csaknem minden lakóját evakuálni kellett – jelentette be Boulder megye seriffjének hivatala.

Jared Polis coloradói kormányzó, aki rendkívüli állapotot hirdetett ki a tagállam katasztrófa sújtotta részén, valóságos újévi csodának nevezte, hogy a katasztrófában senki sem halt meg. Hozzátette, hogy beszélt Joe Biden elnökkel, aki gyors pénzügyi segítséget ígért a károsultaknak.

Erd?t?z Colorado ?llamban

 
Az erdőtűz füstje Superior városban.                                                                                                            Fotó: MTI/AP/The Denver Post/Helen H. Richardson
 

A hatóságok szerint péntek estére elállt a szél, és közeledik a hóesés, így a tűz várhatóan nem jelent további veszélyt.

A hatóságok a leégett 500 házon kívül további 500 épületről feltételezik, hogy a lángok martaléka lett. Hat ember sérült meg csütörtökön.

Boulder megye seriffje, Joe Pelle a kormányzóval tartott sajtótájékoztatón megerősítette, hogy nem történt haláleset, és senki nem tűnt el. A tűz péntek délelőttig 24 négyzetkilométernyi területen pusztított, de a jelek szerint sikerült lokalizálni. 

A dpa német hírügynökség megjegyezte, hogy Coloradóban télen szokatlan az ilyen súlyosságú tűzvész, de megmagyarázza ezt a rendkívül nagy szárazság: Boulder megyében a nyár közepe óta nem hullott jelentősebb mennyiségű csapadék. A kezdeti, kisebb tüzeket leszakadó vezetékek és kábelek okozhatták a száraz növényzetben, bár a tűz okát hivatalosan még nem állapították meg.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk