Újabb tanúkat is beidézhetnek a Hableány ügyében
hableusz_top_story_lead.jpeg

Újabb tanúkat is beidézhetnek a Hableány ügyében

  • narancs.hu
  • 2019. június 18.

Katasztrófa

Az egyik ügyvéd szerint alkoholt is ihatott a Viking kapitánya az ütközés előtt.

Újabb tanúk meghallgatását indítványozzák a Hableány-katasztrófában sértetteteket képviselő ügyvédek, írja a Magyar Nemzet. A kormánylap a vízbe esett emberek mentésében részt vevő hajósokat tervezik meghallgatni. Az ügyvédek szerint ők tanúk pontosan beszámolhatnak arról, hogy mit észleltek, illetve mit nem hallottak a hajózók közötti rádióforgalmazásban.

A kormánylap azt írja, hogy a nyomozás eddigi adatai és a gyanúsítás szerint a Viking Sigyn úgy akarta megelőzni a Hableányt, hogy a hajózási szabályzat előírásait megszegve nem vette fel a kapcsolatot a magyar hajó személyzetével, nem figyelmeztette őket, hogy balról érkezik és előzni készül, ráadásul eközben az előírt oldaltávot sem tartotta be a kirándulóhajó mellett.

Ugyanakkor a hatóságok nem tervezik a Viking kapitánya, Jurij C. folytatólagos gyanúsítotti kihallgatását

A Blikk pedig arról ír, hogy a Hableányon kapitányként szolgáló L. László lányának ügyvédje elképzelhetőnek tartja, hogy a Viking kapitánya ittasan irányította a hajót a baleset idején.

Az ügyvéd azt monda, hogy tudomása szerint a program része, hogy a hajó megáll a Parlament előtt, majd az utasok koccinthatnak a szállodahajó kapitányával. A védő szerint az eddig nyilvánosságra hozott felvételeken az látszik, hogy a szállodahajó bizonytalanul közlekedik a vízen, ez pedig felveti, hogy senki nem irányította.

Május 29-én ütközött össze a Viking szállodahajó a Hableány városnéző hajóval. A Hableány 33 dél-koreai utassal és a kétfős magyar személyzettel azonnal elsüllyedt. A tragédiát mindössze heten élték túl, a 28 áldozatból hármat még mindig keresnek.

Figyelmébe ajánljuk