UNICEF: A pedagógusok is legyenek priorizáltak az oltási programokban

  • narancs.hu-MTI
  • 2020. december 15.

Katasztrófa

A szervezet közleményben emlékeztetett, hogy az oktatásban dolgozókra is kiemelten gondolni kell  a koronavírus elleni oltási kampányokban.

 

 "A pedagógusoknak az elsőbbséget élvező csoportok közé kell kerülniük a koronavírus elleni oltási kampányokban - szorgalmazta keddi közleményében.

Henrietta Fore, az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) ügyvezető igazgatója közleményben hangsúlyozta, hogy a pedagógusoknak is elsőbbséget élvező csoportok közé kell kerülniük a koronavírus elleni oltási kampányokban.

 A szervezet vezetője hangsúlyozta, a koronavírus-járvány "világszerte nagy pusztítást végzett a gyermekek oktatásában. A pedagógusok beoltása döntő lépés ahhoz, hogy (az oktatás ügye) ismét a helyes pályára kerüljön".

Henrietta Fore állásfoglalása szerint a pedagógusoknak "elsőbbséget kell kapniuk a Covid-19 védőoltás beadásánál, amint lezajlik az élvonalban dolgozó egészségügyi dolgozók és a lakosság magas kockázatú csoportjainak vakcinációja".

Ugyanis ez segít megvédeni őket a vírusfertőzéstől, egyben lehetővé teszi számukra, hogy személyes, jelenléti oktatást folytathassanak, ami végső soron elősegíti az iskolák nyitva tartását is - fejtette ki az igazgató.

Az UNICEF szerint a pandémia első hullámának április végi csúcspontján az iskolabezárások világszerte megzavarták a diákok közel 90 százalékának tanulását. A szervezet úgy véli, az iskolák nem tartoznak a fertőzés elsődleges gócai közé, ezért helyteleníti, hogy az oktatási intézmények zárva tartanak jelenleg a világon minden ötödik iskolás számára - ami 320 millió gyereket érint.

"Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy megóvjuk a következő generáció jövőjét. Ez pedig azoknak a védelmével kezdődik, akiknek a jövőbe vezető út megnyitása a dolga" - hangsúlyozta Fore.

Figyelmébe ajánljuk