Víztölcsér süllyesztette el a milliárdos hajóját

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 22.

Katasztrófa

Mike Lynch számítástechnikai vállalkozó Bayesian nevű jachtja a gyártó szerint túlélte volna a vihart, ha zárva vannak az ablakai.

Nyomozás indult Olaszországban a hétfői viharban elsüllyedt Bayesian vitorlás ügyében – írja a hvg.hu.

A hajó, amely a Sky News szerint Mike Linch szoftverfejlesztő milliárdos családjáé,  Szicíliánál, Porticellónál merült el huszonkét emberrel a fedélzetén. A hajón lévő emberek többsége túlélte a katasztrófát. Öt holttestet szerdán megtaláltak, a Telex szerint Linch holttestét is azonosították már, egy embert még eltűntként kerestek.

A balesetet a viharral érkezett víztölcsér okozta. A vizsgálat azt próbálja kideríteni, terhel-e valakit felelősség a történtekért.

A hajót építő cég tulajdonosa azt nyilatkozta, hogy a nyitva maradt ablakokon nagy mennyiségű víz ömlött be a hajótestbe. Bizonygatta, hogy a Bayesian bármilyen időjárás esetén a felszínen tudott volna maradni, akkor is, ha orkán erejű szél dobálja egyik oldalról a másikra – nyitott hajóablakokkal azonban nem volt esélye. Az olasz média tudni véli, hogy a magas árbócot ellensúlyozó, uszonyként benyúló hajógerinc sem volt teljesen leeresztve az eset idején. 

Mivel a legénység egyetlen tagja halt meg, azt is feltételezik, hogy a túlélők mind a fedélzeten lehettek, amikor a vihar érkezett. Így az a kérdés is felmerült, nem kellett volna-e fölébreszteni a kabinjaikban alvó utasokat, és ellátni őket mentőmellénnyel. 

A luxusjacht új-zélandi kapitánya, James Cutfield azt mondta, a víztölcsér hirtelen érkezett, nem látták előre. Ezt a vallomást megerősítik a part menti térfigyelő kamerák felvételei. A jacht egy percen belül süllyedt el. 

A címlapképen a Bayesian vitorlás látható. Fotó:  MTI/EPA/Perini Navy Press Office

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk