WHO: nem laborból szabadult el a vírus Kínában

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. február 9.

Katasztrófa

Valószerűtlen az a teória, hogy a koronavírus egy kínai laboratóriumból származna – erre jutott az Egészségügyi Világszervezet Kínában.

A világszerte elterjedt elméletet, miszerint a vírus a Vuhani Virológiai Intézet laboratóriumából jutott volna ki, a kínai hatóságok után most a WHO Kínában vizsgálódó szakértői csoportjának vezetője, Peter Ben Embarek is cáfolta. Keddi sajtótájékoztatóján kiderült, hogy bár az Egészségügyi Világszervezetnek sikerült új információkat gyűjtenie, ezek az adatok nem segítettek sokat abban, hogy kiderüljön, hogyan tört ki a világjárvány.  A vírus természetes hordozói egyes denevérfajok lehetnek, de azt nem tudták megállapítani a kutatók, milyen állatfaj közvetítésével juthatott át az emberre. Peter Ben Embarek szerint ennek meghatározásához további célzott vizsgálatokra lenne szükség, nem csak Kínában, hanem más országokban is.

Az élelmiszerbiztonsági szakembernek az a meggyőződése, hogy a vírus akár utazókkal vagy fagyasztott élelmiszeripari termékekkel is eljuthatott a közép-kínai Vuhanba más térségekből.

A WHO csapata nem találta jelét annak, hogy a SARS-CoV-2-vírus már 2019 decembere előtt is jelen lett volna a városban. A szervezet egy másik szakértője, Dominic Dwyer kijelentette: nagy valószínűséggel csak évek múlva tudják majd teljes mértékben feltárni a járvány eredetét.

 A szakértői csapat 13 tagja január 14-én érkezett a járvány első ismert gócaként elhíresült Vuhanba az új típusú koronavírus eredetének felkutatására. Érkezésüket követően két hétre karanténba kellett vonulniuk.

 A WHO nemzetközi szakértőinek vizsgálata érzékeny politikai kérdésnek számít a kínai vezetés számára. Az AP hírügynökség tájékoztatása szerint Peking korlátozta a kutatási lehetőségeket, és eltiltotta a tudósokat például attól is, hogy újságírókkal beszéljenek.

Figyelmébe ajánljuk

Bányai Kelemen Barna: Engem a szerelem vezérelt

A színész hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.