3 milliárdért veheti meg a kormány Munkácsy Golgotáját

  • narancs.hu
  • 2018. június 5.

Képzőművészet

Alig használt, még ki sem volt fordítva.

Ha 3 milliárd forintért Pákh Imre eladja, annyiért a magyar állam megveszi Munkácsy Mihály Golgotáját, akkor a kezembe lehet csapni – nyilatkozta Gulyás Gergely az ATV munkatárásának a mai Kormányinfón.

Az ügyről évek óta húzódó vita van az állam és a festmény tulajdonosa, Pákh Imre között.

Az elsőfokú kulturális örökségvédelmi hatóság még 2015. június 8-án hivatalból indított védetté nyilvánítási eljárást, miután Pákh Imre előző nap bejelentette, hogy a festményt elszállíttatja a múzeumból. A határozat rögzítette, hogy a festmény eladása esetén a magyar államot elővásárlási jog illeti meg, valamint hogy az alkotás csak a hatóság engedélyével vihető ki az ország területéről.

Végül több bírósági kör után múlt csütörtökön helyezte hatályon kívül az elsőfokú határozatot a bíróság, mely után Pákh azt nyilatkozta, hogy esze ágában sincs elvinni a festményt a debreceni múzeumból. „Az én véleményem nem változott meg a Golgotáról, eredetileg azért vettem meg, hogy egyben tartsuk a trilógiát” – szögezte le. Hozzátette, véleménye szerint a trilógiának állami tulajdonban kéne lennie, ez biztosítaná hosszú távon a festmények jövőjét.

A festmény körüli kálváriáról korábban részletesen itt írtunk:

Kálvária – Munkácsy Mihály-képeket venne a magyar állam

Munkácsy trilógiájának jelenlegi tulajdonosai, köztük a jobboldali kulturális rendszerváltást hirdető Pákh Imre igyekeznek egyre feljebb srófolni a képek árát. A kormány ezt kivédendő inkább rendelettel köti meg a saját kezét.

Figyelmébe ajánljuk