Kiállítás

A kék bolygó

Süveges Rita: Mellette minden puszta gyom

Képzőművészet

A fiatal művész nem csupán festményeket készít, de aktívan foglalkozik napjaink fontos kérdéseivel is, egyebek közt az ökológiai válsággal, a klímakatasztrófával, a környezet átalakításával, ökokritikai elemzéssel.

2017 óta tagja (Horváth Gideonnal és Zilahi Annával) az xtro realm nevű csoportnak, amely „újrealista filozófiákkal és antropocén-kritikus, ökológiailag elkötelezett elméletekkel foglalkozik”, és emellett olyan programokat is szerveznek, amelyek a kortárs gondolkodás emberközpontúságát kritizáló elméletekre támaszkodva vizsgálják a klímaváltozást. Ez a gyakorlatban olvasóköröket, beszélgetéssorozatokat, kirándulásokat jelent (jártak a százhalombattai olajfinomítóban és a Zsámboki Biokertben), illetve Süveges maga is szervezett antropocén terepgyakorlatokat, például a kiskunsági Fülöpháza melletti „sivatag” két fennmaradt, vándorló humokbuckájához, illetve bejutottak Magyarország egyik „őserdejébe”, a Kékesi Erdőrezervátumba is.

A csoport 2019-ben megjelentetett egy enciklopédiát (Extrodaesia), amely az „emberközpontúságot meghaladó világ peremvidékén” járva tudományos szócikkeket, versbetéteket és vizuális térképeket kapcsol össze egymással. (Az xtro realm legközelebb április végétől az OFF-Biennálén látható, ahol a Klímaképzeleti ügynökség című projektjüket mutatják be.)

 
Fotó: Inda Galéria

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk