A megszűnés veszélye fenyegeti a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesületet

  • narancs.hu
  • 2017. december 11.

Képzőművészet

Az FKSE az egyik legfontosabb független szakmai szervezet a szcénában.

Az anyagi csőd szélén áll a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület (FKSE). A 60 éve létező, jelenleg 500 fős tagságú, jelentős kulturális egyesület az adott kultúrpolitikai körülmények között úgy, ahogy eddig, nem tud tovább működni, a megszűnés veszélyezteti.

„A sok évtizedes múltra visszatekintő nonprofit egyesület nem pusztán a fiatal alkotók láthatóságát mozdítja elő, hanem egy tágabb szellemi közösséget is jelent az alternatív kulturális színtér egészének. Tekintettel a független szakmai szervezetek számára egyre kedvezőtlenebbé váló kultúrpolitikai légkörre, mára mindez végveszélybe került. Az FKSE a progresszív művészeti törekvések támogatásában élen járó egyik legfontosabb független képzőművészeti szervezet, amely a magyar művészeti élet meghatározó tagjai előtt sem ismeretlen, hiszen a legtöbben itt kezdték pályafutásukat. Az egyesület megszűnése könnyen belátható módon nem csak egy szűk, kultúrával foglalkozó közegnek jelentene fájó veszteséget. Hiszen hosszú évek óta rengeteg olyan művész karrierjét segítette, akik később széles körben lettek ismertek” – áll az FKSE Narancshoz eljuttatott közleményében.

Az egyesület vezetése dolgozik a financiális helyzet megoldásán, például bővíti funkcióit, és új pénzügyi forrásokat keres.

Az FKSE erőfeszítéseinek része a minden évben kiemelt szerepet kapó PATRON jótékonysági műtárgyvásár is, amelynek keretében idén mintegy 100 művész több mint 180 alkotása vásárolható meg a Rottenbiller utcai kiállító- és székhelyen.

Figyelmébe ajánljuk