Heti hármas (Kaláka Folkfesztivál; Világzenei Vándorfesztivál; WOMUFE)

  • 2000. július 6.

Képzőművészet

nt face=Arial,Helvetica size=-1>A következő napokban tarthatunk keletnek és nyugatnak, de maradhatunk a fővárosban is: megbízható folk- és világzenei fesztiválokba toppanhatunk. Sőt.
A világ egyik legrangosabb klezmerzenekarát tetten érhetjük háromszor.

Tradicionális zenéhez méltóbb romokat nem nagyon találni Európa-szerte, így önmagát kellett a diósgyőri várnak überelnie: a várszínpad mellett immár az árokszínpad is teljes mellbedobással vár a

Kaláka Folkfesztivál

heves ostromlóira. Sörnek és bornak, templomi és utcazenének, táncháznak és versenyprogramnak igazán nagy ívű seregszemléje a július 6-ával induló öt nap, melynek programjából pénteken a belorusz Troitsa, a provanszál Miqueu Montanaro és a Rece-Fice, szombaton a repetázó Troitsa, továbbá Kiss Erzsi Zenéje, a roma (Kalyi Jag-növendék) Ternipe, archaikus bluesával a Dr Valter and The Lawbrakers, a Kaláka és a Brave Old World, vasárnap pedig a Szászcsávási együttes, a gyimesi Zerkula János, az Odessa Klezmer Band és a német lightpunk Bates emelhető ki.

A Brave Old World július 9-én, vasárnap a fertőrákosi kőfejtő színháztermében is tiszteletét teszi. A

Világzenei Vándorfesztivál

öt éve még úgy nézett ki, hogy együtt turnézik három-négy zenekar, de a korábbi állomásokból már csak Fertőrákos állja a cechet és a sarat, így hát a Brave Old World egyedül járja a mi szomorkás, macskaköves utunk. Hanem akik eddig elmulasztották, most már tényleg összekaphatnák magukat; mondom, a világ egyik legrangosabb klezmerzenekaráról van szó, amely hagyományos eszközeivel mélyen érzékeny, ezredfordulós klezmert játszik, megérintve kortárs kamarazenét és dzsesszt. A közelben kiváló kékfrankost mérnek, a kőfejtő ugyancsak lenyűgöző díszlet, a Brave Old World előtt pedig a moldovai rezes Fanfare Savale és a Vujicsics lép fel - nincs ehhez mit hozzátenni.

A Budai Parkszínpadé nem kimondottan lélegzetelállító atmoszféra, felhozatalát tekintve azonban kirívó a

WOMUFE

Július 11-én, kedden, ne kelljen mondanom: Brave Old World, hanem előtte kedvenc rezes taglónk, a (Fanfare Savale-szomszéd) Fanfare Ciocarlia. Másnap Balogh Kálmán a Romano Kokalóval szövi össze a kelet- és nyugat-európai hangszeres és énekes cigányzenéket, aztán a Cubanismóval a salsa magaslataira emelkedhetünk. Amíg Havannában élt, a zenekarvezető Jesús Alemany a Sierra Maestra trombitása volt, aztán Londonban ütött tanyát, onnan futtatja most a Cubanismót - mint a havannai-New York-i-londoni-párizsi kubaiak salsa szupergroupját. Legújabb albuma, a Mardi Gras Mambo ugyan New Orleans előtt hajt fejet, mégsem hinném, hogy Budán másra számíthatnánk, mint ami a Cubanismo jelentése: százhúsz százalékig kubai tánczene.

m. l. t.

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Az újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Az államok pedig ritkán járulnak hozzá ahhoz, hogy más államok (akár a jövőben) leszavazzák őket.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.

„Ötven százalék!”

Évek óta 25 ezer szakdolgozó hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből, és ha nem jön érdemi változás, 2023 januárjára ötszörös lesz a különbség az orvosok és a szakdolgozók bére között. A MESZK javaslatcsomagot küldött az államtitkárságnak, és bízik a párbeszédben, a mielőbbi béremelésben.

Nagykapu

Aj Vej-vej következetesen és mindenáron, minden megnyilatkozásával, ideértve a műalkotásait is, az emberi szabadságról, mint alapvető jogról beszél. Nála nincs kiskapu és mellékzönge: az üzenet a kezdetek óta ugyanaz. A kifejezési formák változtak, azok is szervesen egymásból építkezve.