Jersey Cityben nyitja meg kapuit a párizsi Pompidou Központ ötödik fiókintézménye

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. június 6.

Képzőművészet

Ez lesz az első az amerikai kontinensen, 2024-ben várható a nyitás.

Egy átalakulófélben lévő, egyre több művészt vonzó, New Yorkkal határos városban, Jersey Cityben nyílik meg 2024-ben a párizsi Pompidou Központ ötödik fiókintézménye a világon, egyben az első az amerikai kontinensen.

A világhírű párizsi kulturális központ védjegyével működő kiállító- és alkotóhelyet egy közműcég 1912-ben emelt egykori irodaházában, az 5400 négyzetméter területű Pathside Épületben helyezik el a Hudson-folyó nyugati partján, New Jersey államban fekvő, 260 ezer lakosú városban.

Az amerikai város állja az épület felújításának és átalakításának 30 millió dollárra becsült költségét, a múzeum működtetésének minden költségét, ezen felül öt év alatt hatmillió dollárt fizet a Pompidou Központnak a védjegyhasználatért és a kiállításokra kölcsönkapott műalkotásokért.

Az öt évre szóló partnerségi megállapodásról pénteken tárgyalt Jersey Cityben a párizsi kulturális központ elnöke, Serge Lasvignes. A Centre Pompidou vezetője elmondta, hogy sokkal vonzóbb perspektívát látnak a jelenlétben az egyre virágzóbb művészeti életű, de bizonyos tekintetben még "szűz" városban, mint a mellette fekvő New Yorkban, ahol már amúgy is nagy a kortárs művészeti kínálat. New Yorkban olyan világhírű gigamúzeumok kínálják a kortárs művészetet, mint a MoMA, a Whitney, a Metropolitan vagy a Guggenheim múzeum.

 
A párizsi Pompidou Központ
Fotó: Wikipedia

Jersey City, az egykori iparváros lendületes átalakuláson megy át az 1980-as évek óta, a régi gyárépületeket csillogó felhőkarcolók váltják fel, és az utóbbi esztendőkben egyre több művészt is vonz New Yorkból, ahol csillagászati magasságba emelkedtek az ingatlanbérleti díjak.

New Yorkkal ellentétben Jersey City ugyan eddig nem vonzott különösebben sok turistát, de a város könnyen és gyorsan elérhető New Yorkból, ráadásul a Pompidou-fióknak otthont adó épület egy olyan pályaudvar részét képezi, ahol naponta 22 500 ingázó fordul meg.

New Jersey állam kormányzója, Phil Murphy szerint a Jersey City-i Pompidou Központ Észak-Amerika egyik legvonzóbb turistalátványossága lesz. Steven Fulop polgármester szerint az intézményre nem költenek közpénzt, a költségeket adományokból és speciális pénzügyi tranzakciókból teremtik elő.

A 120 ezer modern műalkotást őrző párizsi kulturális központnak már Sanghajban, Brüsszelben, a spanyolországi Málagában és a franciaországi Metzben működik fiókja. Az első amerikai fiókintézmény 2024-re tervezett megnyitása épp kapóra jön a Pompidou Központnak, mivel a párizsi anyaintézmény 2023 végétől 2027 elejéig zárva tart felújítás miatt.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk