Mekk Mester visszatért a Széll Kálmán térre

  • - cd -
  • 2018. július 13.

Képzőművészet

A nagy come back.

Július elején egyik napról a másikra eltűnt a korábban a Széll Kálmán téren gerilla módon elhelyezett Mekk Elek, az ezermester szobra. Az alkotó, Kolodko Mihály tegnap pótolta a hiányt, az ungvári képzőművész készített egy 2.0-s variációt a kultikus bábfiguráról. Azt továbbra sem tudni pontosan, hogyan kélt lába az első miniatűr bronzfigurának; abból, ahogyan letörték, lepájszerolták a szobrot, a szobrász szerint arra lehet következtetni, hogy valaki hazavitte. Persze, nem lehet tudni, nem a főváros vezetése vagy a helyi erők adták-e az ukázt a kecske eltüntetésére. (Kerestük a II. kerületi közterület-felügyeletet, ám egyelőre nem kaptunk választ a kérdéseinkre.)

false

 

Fotó: Kolodko Mihály/Facebook

false

 

Fotó: Kolodko Mihály/Facebook

false

 

Fotó: Kolodko Mihály/Facebook

Kolodko Mihály a Narancsnak elmondta, szívének kedves figura a Koós Iván tervezte, Romhányi József által írt mese alakja. Érlelődött már benne a gondolat, hogy A nagy ho-ho-horgász Főkukaca után kellene Mekk Eleknek is egy szobor, ám az elhatározás akkor született meg benne, amikor meglett a helye is a figurának. Az ötletet az adta, amikor ungvári műhelyében valaki anélkül ismerte fel a Budapest-térképet, hogy rá lett volna írva bármi a városrajzra, mert élénken élt benne a Moszkva tér elhelyezkedése, hisz’ rengeteg kárpátaljai vendégmunkás vár hajnalonta munkára az „emberpiacon”.

Kolodko elmondása szerint nem először fordul elő, hogy elvész a szobra, kárpátaljai alkotásai közül többnek is nyoma veszett már. Mint mondja, ez a műfajjal együtt jár, a semmiből tűnnek elő és a semmibe tűnnek el a szobrok. Lényegében már jó ideje készült rá, mikor és melyik budapesti szobra válik kámforrá.

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt.