Mekk Mester visszatért a Széll Kálmán térre

szerző
- cd -
publikálva
2018. júl. 13., 13:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A nagy come back.

Július elején egyik napról a másikra eltűnt a korábban a Széll Kálmán téren gerilla módon elhelyezett Mekk Elek, az ezermester szobra. Az alkotó, Kolodko Mihály tegnap pótolta a hiányt, az ungvári képzőművész készített egy 2.0-s variációt a kultikus bábfiguráról. Azt továbbra sem tudni pontosan, hogyan kélt lába az első miniatűr bronzfigurának; abból, ahogyan letörték, lepájszerolták a szobrot, a szobrász szerint arra lehet következtetni, hogy valaki hazavitte. Persze, nem lehet tudni, nem a főváros vezetése vagy a helyi erők adták-e az ukázt a kecske eltüntetésére. (Kerestük a II. kerületi közterület-felügyeletet, ám egyelőre nem kaptunk választ a kérdéseinkre.)

false

 

Fotó: Kolodko Mihály/Facebook

false

 

Fotó: Kolodko Mihály/Facebook

false

 

Fotó: Kolodko Mihály/Facebook

Kolodko Mihály a Narancsnak elmondta, szívének kedves figura a Koós Iván tervezte, Romhányi József által írt mese alakja. Érlelődött már benne a gondolat, hogy A nagy ho-ho-horgász Főkukaca után kellene Mekk Eleknek is egy szobor, ám az elhatározás akkor született meg benne, amikor meglett a helye is a figurának. Az ötletet az adta, amikor ungvári műhelyében valaki anélkül ismerte fel a Budapest-térképet, hogy rá lett volna írva bármi a városrajzra, mert élénken élt benne a Moszkva tér elhelyezkedése, hisz’ rengeteg kárpátaljai vendégmunkás vár hajnalonta munkára az „emberpiacon”.

Kolodko elmondása szerint nem először fordul elő, hogy elvész a szobra, kárpátaljai alkotásai közül többnek is nyoma veszett már. Mint mondja, ez a műfajjal együtt jár, a semmiből tűnnek elő és a semmibe tűnnek el a szobrok. Lényegében már jó ideje készült rá, mikor és melyik budapesti szobra válik kámforrá.

szerző
- cd -
publikálva
2018. júl. 13., 13:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 6
  rworse
  2018. július 14., szombat 14:40
  Na ugye!
 2. 5
  tiszapolgári
  2018. július 14., szombat 07:48
  Nem.
 3. 4
  rworse
  2018. július 14., szombat 07:38
  Rwerse?!?!?! Netene! Te beste lelke! Ez esetben engesztelhetetlen lettem, meg kell tennem, nesze: teszepelgere. Kettedszer: teszepelgere. Tre: teszepelgere. Negyedszer: teszepelgere.
  Kellett ez neked?
 4. 3
  tiszapolgári
  2018. július 14., szombat 07:21
  Elment? Megnevettetsz. Ez lehetetlen, felejtsd el! Te csented el, meseellenes rwerse!
 5. 2
  rworse
  2018. július 13., péntek 23:37
  Ne mekegjen e kerge Mekk Elek szent helyeken! Mekk Elek ezermester?! Nevetnem kell! Hehehe! Eleve ne legyen megszentelt tereken! Meglehet, nem egy neveletlen ember metszette le, ehelyett meglehet, elment.
 6. 1
  tiszapolgári
  2018. július 13., péntek 20:16
  Ne keressetek: nem engednek e kedves, Szeles helyen lennem. Egy neveletlen ember egy percet sem vesztegetett, lemetszett, eltett. Kecskehere legyen eledele.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kultúra

még több Kultúra...