Több mint 90 millió dollárért kelt el Botticelli festménye New Yorkban

  • narancs.hu
  • 2021. január 28.

Képzőművészet

A reneszánsz mester ritka portréja csütörtökön a Sotheby's árverésén talált új gazdára.

Az aukciósház a Fiatal férfi arcképe medalionnal című kép vételárát előzetesen 80 és 100 millió dollár közé becsülte, a Régi mesterek című árverés során végül is 92 milliót fizettek érte, ami forintra átszámítva nagyjából 26,6 milliárd forint. Sandro Botticelli a korai reneszánsz, a quattrocento egyik legfontosabb művésze volt, a firenzei iskola kiemelkedő alakja Michelangelo és Leonardo da Vinci mellett.

Az MTI beszámolója szerint Christopher Apostle, a Sotheby's szakértője korábban elmondta, hogy 30 éves pályafutása alatt sohasem találkozott olyan Botticelli-képpel, amely az árverésre vitt alkotást minőségben, állapotában vagy jelentőségében megközelítette volna.

Az 1470-80-as évek táján készült mű egy titokzatos, ismeretlen fiatal férfit ábrázol, aki feltehetően a 15. század végi firenzei elithez, talán a városban uralkodó Medici-házhoz tartozott. Egyszerű, sötét ruhát visel, mögötte a kék égbolt látszik, kezében egy medalion.

 
Sandro Botticelli: Fiatal férfi arcképe medalionnal
 

A festmény eddigi tulajdonosa, Sheldon Solow New York-i ingatlanfejlesztő Angliában vásárolta a képet egy aukción 1982-ben 810 ezer dollárért. Solow novemberben meghalt, családja pedig azt tervezte, hogy gyűjteményének múzeumot hoz létre New Yorkban, ám később elálltak ettől az elképzeléstől.

A vevő kilétét nem hozta nyilvánossága az aukciósház, csupán annyit közöltek, hogy a licitálás telefonon és az interneten folyt.

Figyelmébe ajánljuk