Több száz milliós értéket hagyott Szegedre a kémikus

  • narancs.hu
  • 2021. június 24.

Képzőművészet

Bartók Mihály három Aba Novák-képe a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményébe került.

A Borivók, a Kettős akt és az Okarinás című Aba-Novák Vilmos-kép mostantól a szegedi Móra Ferenc Múzeum gyűjteményét gazdagítja – írja a szeged.hu. A festmények tulajdonosa Bartók Mihály Széchenyi-díjas kémikus volt. Egyszerre vette meg annak idején a három képet egy gyulai orvostól.

A Borivókat 1929-ben festette Aba-Novák Vilmos (1894–1941), a Kettős aktot 1921-ben, az Okarinás keletkezési ideje nem ismert.

Bartók Mihály gyűjtötte a képeket. Eldöntötte, ezt a három művet a városra hagyja. Tavaly februári halála után családja teljesítette a végakaratát.

A múzeum több száz milliós értékkel gazdagodott. 

Fogas Ottó, az intézmény igazgatója a képeket bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón azt mondta, 130 éve, amióta a Lucs-gyűjtemény a múzeumé, nem fordult még elő, hogy valaki ilyen értéket hagyott volna az múzeumra

A képeket a Múzeumok Éjszakáján, szombaton lehet megnézni a díszteremben, aztán végleges helyükre kerülnek.

Az ajándék azért is különleges, mert Aba-Novák Vilmosnak van Szegeden egy ismert műve, amelyet nagyon sokan látnak nap mint nap. Ez a Hősök kapujának freskója a Boldogasszony sugárúton.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Figyelmébe ajánljuk