135 millióból tennék ihatóvá a sárga és büdös szigetvári csapvizet

Kis-Magyarország

Remény van arra, hogy lassan másfél év után megszűnik Szigetvár egyik városrészében az az áldatlan helyzet, hogy a víz sárga, büdös és ihatatlan.

Egy milliárdos projekt részeként csaknem másfél évvel ezelőtt adták át Szigetvár nyugati városrészében az ivóvízminőség-javító program beruházását. Azóta a teához és a vizelethez hasonlóan sárgás színű, nagyon kellemetlen szagú a víz, amivel főzni, mosni, fürdeni és fogat mosni nem lehet. Inni sem, számoltunk be a napokban a fejleményekről.

15 hónapja gyakorlatilag semmi nem történt az ügyben, a helyiek kénytelenek lajtoskocsikból a lakásaikba és házaikba hordani a vizet, múlt pénteken pedig tiltakozó megmozdulást is tartottak a kialakult helyzet miatt. Úgy fest, ez is szerepet játszott abban, hogy kibillentette a holtpontról a helyi ivóvíz ügyét.

Erről tanúskodik ugyanis az a tájékoztató, amelyet a napokban adott ki Vass Péter független, ellenzéki támogatású szigetvári polgármester. Eszerint a baranyai kisváros más tolnai és somogyi településekkel együtt az elmúlt években azért vett részt az ivóvízminőség-javító programban, mert a nyersvizet biztosító kutak kapacitása és minősége az utóbbi időszakban leromlott, emellett erősen kifogásolható volt a főhálózat műszaki állapota is. S bár a beruházásra a legkedvezőbb ajánlatot fogadták el,

a megvalósulás és a tesztüzem – a polgármester eufemisztikus megjegyzése szerint – „rendkívüli mértékben megterhelte a lakosság tűrőképességét”.

Ez azt jelenti, hogy mindenre használhatatlan volt a projektzárás után a víz, igaz, mérgező nem volt.

Vass Péter kifejtette, hogy a beruházás után olyan komplex műszaki problémával szembesültek, ami kihívást jelentett a műszaki szakemberek sokaságának, egyben a szolgáltaóval együtt keresték a lehetséges megoldásokat. Ennek eredményeként nemrégiben az építési és közlekedési tárca kiadta azt a határozatot, amely meghatározza, milyen feladatokat kell elvégezni az év végére és a jövő év elejére, hogy a Szigetvár nyugati részében lakó több mint háromezer embernek jó, használható és valóban iható vize legyen.

Ezek alapján kicserélik a ivóvízrendszer klóradagolóit, felújítják a komplex rendszerhez tartozó medencéket, újbóli csőhálózati mosatást végeznek, kicserélik a gáztalanító berendezéseket, ún. oldott oxigén adagoló berendezést telepítenek és több helyütt kicserélik a vezetékeket. Az nem a szigetvári városvezető tájékoztatójából derül ki, de minderre 135 milliós pótlólagos forrást biztosít a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium.

Vass Péter polgármester mindezektől azt reméli, hogy az eddig is ivóvíznek nevezett „valami” valóban ivóvíz lesz. Néhány, neve mellőzését kérő szigetvéri érintett ennél szkeptikusabb volt, eddigi rossz tapasztalataikra hivatkozva felvetve, hogy mi lesz akkor, ha ez az intézkedéssor sem hozza meg a kívánt eredményt?

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Kipcsak kapcsolataink sem tetszenek Borellnek

  • Narancs.hu/MTI

Az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője szóvá tette, hogy a Türk Államok Szervezetének találkozóján ott ült az Észak-ciprusi Török Köztársaság vezetője is, holott ilyen államot nem ismer el az Unió.

Magyar Péter: "Ki kell húznunk az országot az Orbán-klán karmai közül"

  • narancs.hu

Szeptembertől "kormányinfókat" fog tartani a Tisza Párt  és létrehoznak egy Lúdas Matyi Alapot, hogy magánszemélyek, vállalkozók támogatásukkal beállhassanak egy-egy jó ügy mögé. Júliusban elindul az Immunitás Program, és felállítanak egy digitális gyóntatószéket. A szombati budapesti rendezvényen Karácsony Gergelynek is üzent a párt alelnöke.