6 milliárd forint közpénz a magánkézben lévő focisulinak

  • Kupi Györgyi
  • 2019. október 22.

Kis-Magyarország

Az Illés Akadémia fogja üzemeltetni a mellette épülő Nyugat-Dunántúli Labdarúgás Utánpótlás Nevelési Központot. Ez azt jelenti, hogy a magánkézben lévő futballakadémia fejlesztéséhez 6 milliárd forint közpénzzel járult hozzá a kormány.

De ez az összeg még ennél is több lehet, főként azért, mert a beruházás nem áll meg az építkezésnél, még bútorok, eszközök is kellenek. Így egyelőre nem tudni, mekkora összegnél áll meg a projekt.

A most zajló beruházás történetében 2012-ig kell visszamennünk az időben. Az akkor már öt éve működő Illés Béla Sport Alapítvány, azaz az Illés Akadémia ebben az évben kereste a szombathelyi városvezetést, hogy az akadémia melletti területre is szükségük lenne. (Az akadémia területe az önkormányzaté, 2007-ben harminc évre ingyenes használatra adta az alapítványnak a város.)

Mészáros cégénél jócskán felment az ár

A közgyűlés erre kezdeményezte, hogy az Illés Akadémia melletti 10 hektáros terület kerüljön a város tulajdonába ingyen, ám ez részben adminisztratív akadályok – termőföldet kellett volna kivonni a művelés alól – miatt nem jött össze. De okafogyottá is vált a dolog, mivel egy 2014-ben született kormányrendelet szerint maga az állam épít itt egy futballakadémiát, Nyugat-Dunántúli Utánpótlás Centrum néven.

Üzentek, akiknek más a véleménye

Üzentek, akiknek más a véleménye

Fotó: Virágos rétet akarunk, nem újabb futballakadémiát Facebook-csoport

Az Illés Akadémia neve sehol nem szerepelt az ezt követő kormányhatározatokban. Viszont a költségek és ezzel együtt az állami támogatás egyre növekedett. Az eredeti, 2014-es koncepcióban még 2,4 milliárdot szántak az építkezésre, mire idén nyáron a Mészáros Lőrinc cége, a ZÁÉV elnyerte a kivitelezést 5,9 milliárd értékben.

Pedig Illés Béla joggal remélte, hogy az ő nevét viselő akadémiát bővítik. Orbán Viktor 2012. október 26-án járt az Illés Akadémián, az egykori focista pedig akkor azt nyilatkozta a szombathelyi városi televíziónak, hogy „szükségünk lenne még pályákra, ebben is biztosított bennünket (Orbán – a szerk.), hogy minden támogatást meg fog adni.”

A Narancs.hu nem kapott választ

Aztán eltelt a tévés nyilatkozata után két év, s továbbra is csak panaszkodott. A megyei napilapban 2014 októberében ezt mondta: „Jelenleg két füves, egy műfüves, egy kis füves és egy műfüves pályával rendelkezünk. Szűkösen vagyunk tehát"

Igaz, rögtön hozzátette, így szavakban ki sem tudja fejezni, mekkora segítség az a 2,4 milliárd forintos támogatás, amit akkor éppen kilátásba helyeztek. "Az összegből öt füves, egy műfüves pályát, öltözőket, éttermet, kollégiumi szobákat, rehabilitációs helyiséget építünk a szintén az államtól kapott, az akadémia mellett nyugatra fekvő 10,7 hektáros területen. Egy-egy füves és műfüves pálya villanyvilágítással felszerelt lesz. Fontos tudni, hogy a terület és a létesítmények állami tulajdonban maradnak, mi 20-30 évre béreljük” - magyarázta.

A bérleti szerződésről viszont azóta sem lehet semmit sem tudni. Leszámítva azt a választ, amit Magyar Nemzeti Sportközpontok (MNSK) küldött a minap a nyugat.hu-nak. A Narancs.hu bő két hónapja fordult az MNSK-hoz, ám választ azóta sem kapott.

Igaz, mi az iránt érdeklődtünk, mi lett a sorsa annak a közbeszerzési pályázatnak, amit az MNSK még 2016 áprilisában írt ki az utánpótlás nevelési centrum üzemeltetésére. Az MNSK honlapján ugyanis sem a pályázat elbírálásáról, szerződéskötésről, vagy a pályázat sikertelenségéről semmi sem jelent meg.

A Király Kapusiskola négymilliárdja

Ha igaz, hogy az Illés Akadémia üzemelteti az utánpótlás nevelési centrumot, akkor csak azt nem tudjuk: milyen versenyben, mennyiért, mennyi időre nyerte el az üzemeltetést, és ki döntött ebben a kérdésben? Kérdéseinket hetekkel ezelőtt elküldtük Illés Bélának, az Illés Akadémia igazgatójának, aki nem válaszolt. Telefonon kerestük Kóbor Lászlót, az akadémia kuratóriumi elnökét, aki bemutatkozásunk után lecsapta a telefont.

Úgy fest, Illés Béla és akadémiája jól jön ki az ügyletből

Úgy fest, Illés Béla és akadémiája jól jön ki az ügyletből

Fotó: illesakademia.hu

Az, hogy az Illés Akadémia veszi birtokba majd az új mega-létesítményt, arra az akadémia Facebook-oldalán egy június 25-ei bejegyzés utal: „Az új Illés Akadémia építése elindult! Átadták a területet az építőknek. Ti is várjátok, hogy elkészüljön?!”

Furcsa, hogy választási kampány előtt egy árva alapkőletétel, egy politikusi kapavágás nélkül indult el a lakosság körében nagy vihart kiváltott beruházás, és mindenféle hírverés nélkül dőlt el, ki lesz az üzemeltető. Igaz, arról is csak a Magyar Közlönyből értesült a sajtó, hogy a szombathelyi Király Kapusiskolához négy és fél milliárdot vág hozzá a kormány, fejlesztés céljából.

Figyelmébe ajánljuk