A balatonfüredi szülők nem adják az Eötvös iskolát a katolikusoknak

  • Varga Domokos Péter
  • 2021.03.20 09:25

Kis-Magyarország

Nem kerül át az államtól a katolikus egyházhoz a balatonfüredi Eötvös Loránd Általános Iskola fenntartói joga. Erről az intézménybe járó gyermekek szülei döntöttek meggyőző fölénnyel. 

A szülői voksolás határideje pénteken 17 órakor járt le, a szavazási bizottság tagjai ezt követően tájékoztatták az eredményről a helyszínen megjelent médiumok képviselőit. 

A Narancs.hu-nak Szűcs Attila, a balatonfüredi Klebelsberg Központ szakmai vezetője elmondta, 408 tanuló alapján szavazhattak a szülők.

Összesen 244 voksot adtak le: 205-en nem támogatták, 39-en támogatták a fenntartóváltást.

A nem szavazó szülők az érvényes jogszabályok alapján azt az álláspontot képviselik, hogy nem szeretnék az iskola fenntartóváltását. 

Az eredmény szerint mindenképpen állami fenntartásban marad az oktatási intézmény, hiszen a fenntartóváltás ellenében leadott 205 voks  azt jelenti, ha mindenki (408) részt vett volna a voksoláson, és a most nem szavazók mindegyike a fenntartóváltásra szavazott volna, akkor is meglett volna az 50 százalék plusz 1 szavazat. Hogy a katolikus egyház kezébe kerüljön az iskola, ahhoz éppen fordított szavazati arány, legalább 205 voks kellett volna. 

Szűcs Attila közölte, „a döntést az oktatásért felelős miniszter jogosult meghozni a tankerületi központ által lebonyolított véleménygyűjtés alapján”. Lapunk azon kérdésére, hogy a felelős szaktárca hozhat-e a szülői szavazással ellentétes döntést, azt válaszolta, „a jelenlegi jogi szabályzás szerint nincs meg ez a támogatottság”.

Udvardy érsek is támogatta az átvételt

Először a balatonfured.hu adott hírt arról, hogy két egyház – a katolikus és az evangélikus – is átvenné az Eötvös iskola fenntartását. Az evangélikusok erről később lemondtak, a katolikus szándék megalapozottságát pedig a helyi hírportálnak maga Udvardy György veszprémi érsek erősítette meg. Az átvételről Balatonfüred polgármestere, Bóka István is nyilatkozott, de annak ellenére semleges álláspontot fogalmazott meg, hogy több gyermeke is az Eötvös iskola tanulója. A 444.hu szintén foglalkozott a témával, azt írva, az egyházmegye átvesz minden pedagógust, „aki elfogadja az egyház alapértékeit”.

Ugyanakkor a veszprémi érsek egy márciusi megbeszélésen már kijelentette, saját magát hozná nehéz helyzetbe, ha a szülők többségi szavazata nélkül történne meg a balatonfüredi oktatási intézmény átvétele.

Becsapva érezné magát

Az Eötvös iskola előtt péntek délután több szülő is várta, hogy a szavazási bizottság nyilvánosságra hozza a döntést. Egy a többiektől távolabb álló idősebb férfi azt mondta, a világ eldurvult, a káromkodás, az agresszió a mindennapok részévé vált. Ebben a helyzetben nem árthat, ha gyerekeinket, unokáinkat az egyház elveinek betartása mellett nevelik. 

Az egy csoportban várakozók szülők viszont nem rejtették véka alá: valamennyien azt szeretnék, hogy a katolikus egyház ne vegye át az iskolát. Egy szülő úgy fogalmazott, ezt azért tartja fontosnak, hogy a gyerekeik majd felnőttként, szabadon dönthessenek arról, milyen vallást vagy világnézetet választanak. Egy másik szülő azért nem tartaná jónak a fenntartóváltást, mert amikor a gyermekét ide íratta be, akkor úgy döntött, a gyerek kapjon világnézetileg semleges oktatást. Ha most a katolikus egyház átvenné az intézményt, becsapva érezné magát.

Balatonfüreden jelenleg négy általános iskola működik. Egyet a református egyház tart fenn, három állami fenntartású, az egyik ezek közül gyógypedagógiai módszertani intézmény. 

 

Neked ajánljuk