A civilek, az önkormányzat és a fideszes képviselő is tiltakozik a balatonaligai partra tervezett épület miatt

  • narancs.hu
  • 2021. március 22.

Kis-Magyarország

A polgármester és a helyiek az Alkotmánybírósághoz fordultak, illetve keresetet adnak be a bíróságon az építési engedély hatályon kívül helyezéséért és jogvédelemért.

Előbb privatizálják, majd kiemelt beruházássá nyilvánítják, aztán a baloldali kormányokra mutogatnak, hogy ők privatizálták a Balaton-partot – akár ez is lehetne a legújabb balatonvilágosi (balatonaligai) fejlemények kiváltotta felháborodás és reakciók rövid summája. Miről is van szó? A Balatontipp írta meg március első felében, hogy 92 lakásos lakóházmonstrum építését tervezik egy szűk partszakaszon a balatonaligai magaspart alatt közvetlenül a tó partján. Az egy tavaly augusztusban megjelent kormányrendelet által kiemelt beruházásnak minősített projekt NER-es körökhöz kapcsolódik. A 8300 négyzetméteres területre szánt, lakóparkra emlékeztető épületszörnyeteg felhúzásánál a rendelet szerint nem kell fenntartani a 10 méter széles parti sétányt, nem kell betartani, hogy a parttól számított 30 méteren belül nem lehet építkezni, valamint csökkenthető a zöldterület aránya. Sőt, a kormányrendelet egyenesen kizárja közcélú parti sétány kialakításának még a lehetőségét is.

Szállodafejlesztés címszóval ugyan, de ma már pontosan látni a részleteket is a tervekből és a Somogy Megyei Kormányhivatal által március 8-án kiadott építési engedélyből: egy-két szintes házak közé, oda, ahová eddig csak kétszintes épületeket lehetett felhúzni, hétemeletes, 92 lakásos társasházat építenek.

Legmagasabb pontja 23 méter lesz, ráadásul közvetlenül a vízparton. 

Bukovszki András, az Aligai Fürdőegyesület alelnöke szerint a helyiek felháborodása, ha lehet, még nagyobb, mint a Club Aliga esetén tervezett fejlesztés kapcsán. El is indult egy online petíció, jogászokkal pedig azon dolgoznak, hogy bírósági úton tudják megtámadni a kiadott építési engedélyt.

Az építkezést az Építészfórum című szakportál szerint ugyan nemigen akadályozhatja meg senki és semmi; „a kormányrendelet indokaként szállodafejlesztés helyett a kiemelést a hatályos építési szabályzat felülírására használnák; ez könnyedén adhat lehetőséget a balatoni látképet is befolyásoló túlzó beépítéseknek” – írják. Bukovszki András azonban lapunknak azt mondta, „az nem lehet, hogy egy kis falu lakosságával ezt meg lehessen tenni”. A fürdőegyesületi alelnök úgy folytatta: „Befektetők, érdekcsoportok egyszerűen ellopják a Balaton-partot az emberek elől, kormányrendelettel megtámogatva. Egy- és kétszintes épületek közé egy hatalmas luxustársasház? Számos ingatlan értéktelenedik el ezáltal, jó néhány kártérítési perrel számolhatnak az építtetők, akik talán - vagy a hatóság - a lakossági tiltakozás nyomán visszakoznak.” Bukovszki egyben feltette a kérdést: "Megépül itt 92 lakás, a Club Aligában még több. Vajon ez a kis település felkészült-e ennyi új „beköltöző” kiszolgálására? Merthogy az önkormányzattal senki sem egyeztet ilyenkor.”

 
A balatonaligai épület látványterve
Forrás: ÉTDR

Bukovszki András arra is emlékeztetett: a balatonvilágosi önkormányzat még 2016-ban kérte az egykori úttörőtábor térítésmentes önkormányzati tulajdonba, vagy vagyonkezelésbe adását. Tavaly azután a nemzeti vagyonkezelő arról értesítette a faluvezetést, hogy árverés útján értékesítette az ingatlant – nettó 326 millió forintért az Archibald Ingatlanhasznosító Szabadidő és Sport Kft.-nek – , illetve kérdezte, él-e a település az elővásárlási jogával. Balatonvilágos anyagi lehetőségeit ez messze meghaladta volna.

A fürdőegyesület alelnöke azonban tavaly áprilisban írásos ígéretet csikart ki az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től, miszerint a vevőnek át kell adnia a parti sávot az önkormányzat részére. Erre jött az augusztusi kormányrendelet, amely kizárja a parti sáv közcélú használatát.

Az államtitkár a baloldali kormányokat hibáztatta

A tervezett épület a napokban a parlamentben is téma volt. Gurmai Zita (MSZP) frakcióvezető-helyettes azt mondta, a kormányzat segítséget nyújt ahhoz, hogy egy papíron Balaton-parti településen lassan ne maradjon közvetlen kapcsolata a helyi embereknek, családoknak a tóval. „Önök a saját jogszabályaikat is semmibe veszik” – címezte mondandóját a kormánypártiak felé. „Az alaptörvényt, a Balaton-törvényt, a helyi építési szabályzatot, csak azért, hogy milliárdokat lehessen kaszálni, ingatlantorzók építésével, amelyekkel kiszorítják a partról az olcsóbb nyaralásra vágyó családokat” – tette hozzá a szocialista országgyűlési képviselő. Azbej Tristan államtitkár válaszában azt állította: tisztáztak már minden vitás kérdést Balatonvilágoson, éppen a tiltakozó civilekkel is.

Potocskáné Kőrösi Anita (Jobbik) is felszólalt a témában a parlamentben: „Önöknek már semmi sem szent, felrúgnak minden építési szabályt, helyi érdeket, lakópark-szörnyekkel tarolják le a Balaton partját, mert a nyerészkedés, a gazdagodás, a strómanok kitömése mindennél fontosabb.” Erre Dömötör Csaba államtitkár válaszolt a munkamegosztás jegyében, és szokás szerint – közel 11 évnyi, zömmel kétharmados fideszes kormányzás után – a baloldali kormányokra mutogatott vissza. Mondván,

tömeges privatizáció nem most történik a Balatonnál, hanem az ő idejükben.

Papírjából sorolta az állami fejlesztéseket a Balatonnál, többek között megemlítve a szigetvári várat is. (Szigetvár mintegy 100 kilométerre van a tótól, feltehetően a szigligeti várat akarta mondani.)

„Valóban járt itt György István államtitkár és Füleky Zsolt helyettes államtitkár tavaly szeptemberben, de sok kérdés tekintetében nem voltak képben, ezért abban maradtunk, hogy egy hónap múlva második fordulót tartunk. Ezt azóta is várjuk. Tavaly november 30-án írtunk a Miniszterelnökségnek, de választ a mai napig sem kaptunk. Nem felel meg a valóságnak, hogy tisztáztuk volna a vitás kérdéseket. Semmit sem tisztáztunk.” Ezt Bukovszki András mondta a Narancs.hu-nak Azbej Tristan parlamenti válaszára reagálva.

Mindenki a beruházás ellen

Az Aligai Fürdőegyesület amúgy önkormányzati képviselő alelnöke egy érdekes számítással is előállt. Az önkormányzati strand fejlesztésére 160 millió forintot kértek, 30 milliót kaptak a Kisfaludy-programból. Ugyanebből a Club Aliga magánfejlesztője mostanáig több részletben 10 milliárdot, vagyis 330 ezerszer többet. Annak pedig, hogy „minden vitás kérdést tisztáztak” további ékes cáfolata a balatonvilágosi polgármester tájékoztatója, amely a hétvégén került fel az önkormányzat Facebook-oldalára. Ebben a független Takács Károly azt írja: a faluvezetést senki nem kereste meg az előtt, mielőtt a Somogy Megyei Kormányhivatal kiadta volna az építési engedélyt a volt úttörőtábor területére. Ők is meglepetéssel értesültek róla, hogy micsoda épületmonstrumot terveznek oda. „Azonnal felkértem a jogi képviselőnket, hogy állítson össze egy beadványt a kiadott építési engedély megtámadására, eközben összehívtam a testületi tagokat a lehetséges intézkedések, jogi lépések megvitatására” – írja a polgármester. „A megbeszélésen jogászok és a települési főépítész bevonásával az a közös egyetértéssel meghozott döntés született, hogy élve a törvény adta lehetőséggel,

jogi lépésként az önkormányzat keresetet nyújt be a Pécsi Törvényszékhez, amelyben kéri az építési engedély hatályon kívül helyezését, az azonnali jogvédelem elrendelését, és az építési engedély végrehajtásának felfüggesztését”

- közölte a település vezetője.

Takács Károly arról is tájékoztatott: az önkormányzat alkotmányjogi panaszt nyújtott be az Alkotmánybírósághoz a kiemelt beruházást lehetővé tevő kormányrendelet ellen. Az Alkotmánybírósághoz fordult a fürdőegyesület is, az épület elleni aláírásgyűjtésük pedig a hétvégén tízezer szignónál tartott.

A hétvége tartogatott egyéb fordulatot is az ügyben. Vasárnap

Witzmann Mihály, a térség fideszes országgyűlési képviselője is „csatlakozott” a tiltakozókhoz.

Azt írta Facebook-oldalán: „(...) A szóban forgó beruházás véleményem szerint több szempontból is túlzó és tájidegen! A Balaton parti sávjának beépítése pedig erősen kifogásolható! Ezért a beruházás megvalósítását így biztosan nem tudom támogatni! A héten hivatalos levélben fordultam a Somogy Megyei Kormányhivatalhoz, és aggályaimat a Miniszterelnökség felé is jeleztem. Egy szó, mint száz: mindent el fogok követni azért, hogy a látványterveken látható betonmonstrum ebben a formában ne épülhessen meg Balatonvilágoson!”