A Fidesz mellett várhatóan a DK is nemet mond a költségvetésre Miskolcon

  • narancs.hu
  • 2023. december 13.

Kis-Magyarország

A Demokratikus Koalíció nemrég bejelentette, hogy polgármester jelöltet állít Veres Pállal szemben, ennek a tervnek a része lehet a jövő évi költségvetés gáncsolása is.

Szintet lépett a politikai hatalomért folytatott küzdelem Miskolcon. A borsod24.hu értesülései szerint a csütörtöki közgyűlésen, a jövő évi költségvetés megszavazása során nem csak a Fidesz elutasítására kell számítania a városvezetésnek, hanem – feltehetően a választások előtti erőfitogtatás jegyében – a DK is nemet fog mondani az előterjesztésre. Ha a Demokratikus Koalíció valóban leszavazza a dokumentumot, a működésképtelenség szélére sodródhat a a borsodi megyeszékhely.

A lap úgy tudja, a Demokratikus Koalíció még megmaradt két önkormányzati képviselője, Mokrai Mihály és Szilágyi Szabolcs, valamint a Fidesz-KDNP nem fogja megszavazni a város 2024-es költségvetését. Hogy a DK-val helyben együttműködő LMP-s városatya, Révész Péter miképpen dönt, arra a lap megjelenésekor még nem tudott válaszolni.

Ha nem fogadják el a decemberi közgyűlésen a jövő évi költségvetést, azzal megakadályozzák, hogy több forrást kapjon a Miskolci Városgazda,

így a közterületek gondozására, az utak, járdák síkosságmentesítésére lényegesen kevesebb forrás juthat.

A lap önkormányzati szakértőkre hivatkozva azt írja, a lépés az is megakadályozná, hogy több mint 5000 Miskolcért dolgozó munkavállaló már januártól béremelést kapjon.

De nemcsak a munkavállalókat érintené hátrányosan a döntés, hanem a nyugdíjasokat is. A költségvetési tervezetben ugyanis szerepel a Salkaházi program jövő évi juttatása is, ami Veres Pál koalíciójának tervei szerint 15 000 forintra emelkedne – de csak az előterjesztés elfogadása esetén.

Az MVK működését is hátrányosan érintené a DK és a Fidesz nem szavazata. Ugyan a tömegközlekedés üzemeltetési költsége az energiaárak emelkedése és a jelentős infláció miatt közel ötszörösére emelkedett az elmúlt években, és a kormány az állami támogatást is megvonta, az önkormányzat járatsűrítést tervez a jövő évre – feltéve, hogy a csütörtöki közgyűlésen sikerül elfogadni a költségvetési tervet.

A DK miskolci szervezete a költségvetéssel kapcsolatban közleményt adott ki, melyben

azzal indokolták holnapi elutasító döntésüket, hogy korainak és elhamarkodottnak érzik a 2024-es költségvetés decemberi elfogadását.

Véleményük szerint nem áll rendelkezésre elég idő a költségvetés “alapos átgondolásra, a módosító indítványok megtételére és átbeszélésére.”

A párt azt javasolja, hogy vonják vissza a jelenlegi dokumentumot, helyette terjesszenek be javaslatot a 2024. évi átmeneti gazdálkodásról szóló önkormányzati rendelet megalkotására.

Mint arról október végén a magyarnarancs.hu is beszámolt, a DK úgy döntött, polgármesterjelöltet állít Veres Pállal szemben:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk