Ellenzéki kihívót kap Miskolc polgármestere

  • narancs.hu
  • 2023. október 20.

Belpol

Nem fogják kitalálni: a DK indíthat rá egy jelöltet Veres Pál polgármesterre. 

2019-ben egységes ellenzéknek két indulója is lesz a jövő évi önkormányzati választásokon, Veres Pál, a jelenlegi városvezető mellett Hegedűs Andrea DK-s országgyűlési képviselő is harcba száll Miskolc polgármesteri székéért – írja borsod24.hu

A lap értesülései szerint pénteken Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke érkezik Miskolcra, hogy bejelentse a hírt: Hegedűs Andrea, egykori miskolci önkormányzati, majd tavalytól listás parlamenti képviselő is bejelentkezik a városvezetői szerepre a borsodi megyeszékhelyen. 

 
Veres Pál polgármester beszédet mond a kétszáz éves Miskolci Nemzeti Színház jubileumi díszelőadása előtt a színházban 2023. augusztus 24-én
Fotó: MTI/Vajda János

A lap azt írja, az utóbbi hónapokban és hetekben számtalan nyoma volt már annak, hogy a DK készülődik. A párt azt szeretné elérni, ha a legnagyobb baloldali erőként a jelenleginél jóval nagyobb beleszólása lenne Miskolc ügyeibe és önállóan hozhatna döntéseket a városban. Jelenleg a 27 tagú közgyűlésben 15 ellenzéki dolgozik (14 képviselő és a polgármester), utóbbiból hárman rendelkeznek DK-s tagsággal, ami kevés a tényleges akaratérvényesítéshez.

A legfontosabb oka feltehetően az lehetett a változásnak, hogy a DK országosan megerősödött és a fölényt a megyében is érvényesíteni akarja – akár annak az árán is, hogy a megyeszékhely jövőre elveszik a Fidesz-KDNP-vel szemben. Egyesek szerint ez a folyamat olyan haszonnal is párosulhat Gyurcsányék számára, hogy megtisztul a politikai hadszintér a kisebb pártoktól, és egyeduralkodóvá válnak az ellenzéki hadszintéren, számolt be a lap. 

Update: Gyurcsány Ferenc az LMP-társelnök Schmuck Erzsébet társaságában hivatalosan is bejelentette pénteken, hogy kiszállnak Veres Pál mögül. Az LMP azzal indokolta döntését, hogy Veres politikája nem elég zöld. A helyzetre a polgármester is reagált Facebookon: „Szeretem azokat a pillanatokat az életben, mikor a dolgok világosan elválnak egymástól. Ez most egy ilyen pillanat. Szerintem nincs az a személyes ambíció, ami fontosabb lehet a közösség érdekénél, és nincs az a pártérdek, ami fontosabb lehet Miskolcnál.A DK helyi vezetői az ellenzéki politikát szeretik, és valóban így van a legjobb esélyük arra, hogy 2024-től Miskolcon is újra ellenzékben legyenek. Ő döntésük, nincs vele dolgom.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk