Célkeresztben a sümegi civilek: most alma- és hagymaosztás miatt jelentették fel őket

Kis-Magyarország

Feljelentés alapján szálltak ki a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal növényvédelmi felügyelői a napokban Sümegre, hogy ellenőrizzék: minden szabályos volt-e, amikor az Élhető Városért Egyesülethez tartozó civilek almát és hagymát osztottak.

Egy bejelentés alapján szálltak ki a veszprémi növényvédelmi szakemberek Sümegre, hogy az ott évek óta hagyományosnak számító, december elején civilek által rendezett ingyenes alma- és hagymaosztás körülményeit ellenőrizzék. A magánszemélyek 450 kilogramm almát és ugyanennyi hagymát adtak át rászoruló sümegi családoknak és egyedülálló időseknek.

Kiderült, hogy a feljelentésében az ismeretlen személy vagy személyek azt kifogásolták, hogy az adományként kiosztott alma és hagyma eredete nem tisztázott, sőt, ártalmas lehet annak, aki elfogyasztja. Minderről Kovács Mihály, a sümegi Élhető Városért Egyesület vezetője közösségi oldalán be is számolt. Azt írta: „A kormányhivatal ellenőrei részletesen tájékozódtak, jegyzőkönyveztek és nem találtak (nem is találhattak) semmi szabálytalanságot! Sem én, sem azok, akik az almát, hagymát beszerezték, szétosztották, semmilyen hibát nem követtünk el. Bevallom, ez az egész elképesztő és első dühös gondolatom után a szomorúság lett úrrá rajtam! Szomorú vagyok, hogy bármit teszünk önként, saját erőből, arra egy jól behatárolható egyre fogyatkozó csoportnak a gáncsoskodás, a személyeskedés, a lejáratás, a gyűlölködés a reakciója. Miért kell ez? Miért kell gonosznak lenni? Miért kell a békétlenséget szítani, a sümegi embereket lenézni, megalázni?” – kérdezte Kovács.

Azt már Németh Szabolcs helyi aktivista mesélte el portálunknak, hogy Győrben szerezték be a terményeket, amelyet számlával tudtak igazolni. A növényvédelmi szakemberek az alma és a hagyma tárolásában sem találtak semmi kivetnivalót. Németh szerint a helyi, igencsak megosztó fideszes önkormányzati vezetés próbálkozásai sejlenek fel a mostani akció mögött. Meglátása szerint mindez alighanem a hitelüket vesztett emberek próbálkozása a jövő nyár eleji önkormányzati választás előtt. Hozzátette, ez az ellenőrzés sem tántorította el őket a munkától: napokon belül közel kétszáz, tartós élelmiszerből álló csomagot adnak át helyi rászorulóknak.

Augusztus végén írta meg a Narancs.hu, hogy nem kevesebbszer, mint háromszor jelentettek fel sümegi civileket állítólagos rongálás miatt még az idén júliusban. A „bűnük” annyi volt, hogy önkéntes munkában felújították a helyi zsidó és második világháborús áldozatok nevét megörökítő, igencsak rossz állapotú emlékművet. A feljelentésből rendőrségi nyomozás lett, ami arra az eredményre jutott, hogy „rongálásról” szó sincs, így az eljárást bűncselekmény hiányában megszüntették.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.