A gyulai fideszes képviselők nem kértek Novák Katalin állásfoglalásából és az ENSZ határozatából

Kis-Magyarország

Komoly politikai és személyeskedő vitát hozott a békési fürdőváros csütörtöki testületi ülésén az a két határozati javaslat, amely Oroszország Ukrajna elleni agressziójáról szólt. A kormánypárti többség felmondta a békepárti és szankciós propagandamantrát, egyúttal elutasította a köztársasági elnök e tárgyban tett állásfoglalását, valamint világszervezet Magyarország által is támogatott határozatát.

A kizárólag Fidesz-KDNP-s képviselők által március legvégén elfogadott parlamenti határozatot terjesztette a gyulai képviselő-testület elé Görgényi Ernő fideszes polgármester, azzal, hogy annak tartalmával a gyulai képviselők egyetértenek. Anno Szita Károly, Kaposvár kormánypárti polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke kezdeményezte, hogy a még az oroszok által indított háború egyéves évfordulóján benyújtott határozathoz csatlakozzanak az önkormányzatok, ezért tűzte most napirendre a gyulai testület. Mind az írásos előterjesztésből, mint annak szóbeli kiegészítéséből kimaradt, hogy az Országgyűlésben mindebből óriási vita kerekedett. Ráadásul az ellenzék nem támogatta a béke melletti mindenáron való kiállást úgy, hogy a háborús felelősség kérdését több helyütt elmaszatolja a határozat. De az sem világos, hogy a béke, Putyin agresszív politikája mellett, miképpen érhető el.

Leel-Őssy Gábor (DK) önkormányzati képviselő azért bírálta a „békepárti” határozatot, mert nem világos, hogy egy 21. századi európai uniós polgár álláspontját tükrözi, vagy A tanú című nevezetes Bacsó Péter-film szereplői volnánk. Mindezt szégyenteljesnek nevezte. Kifogásolta, hogy a határozatban olyan hazugságok szerepelnek, miszerint a Brüsszelben elfogadott szankciók nem csillapították a háborút, és a magas energiaárakkal az EU csak finanszírozza Oroszország háborúját. Jelezte, arra is valós választ kellene adni, hazánkban miért 25 százalékos az infláció, míg az EU más országaiban 10 százalék alatti. Végül azt kérdezte, ha a szankciók ilyen károsak, akkor miért fogadta el mindegyiket Orbán Viktor miniszterelnök.

Galbács Mihály (Mindenki Magyarországa Mozgalom) ellenzéki képviselő, korábbi fideszes alpolgármester egy, az Ukrajnát ért orosz agresszióról szóló másik határozati javaslatot terjesztett a 14 fős testület elé. Ez kimondja: „ A gyulai képviselő-testület egyértelmű álláspontja, hogy elítéljük az orosz agressziót, elítéljük Ukrajna megtámadását, elítéljük egy független, szuverén országnak a fegyveres megtámadását, és Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett állunk az első perctől.” Hozzátette, a békére kell törekedni, de „ehhez elengedhetetlen, hogy Oroszország haladéktalanul kivonuljon a megszállt ukrán területekről”. Galbács végül azt mondta: „Másrészt Oroszországot felelősségre kell vonni az Ukrajnában vagy Ukrajna ellen elkövetett nemzetközijog-sértésekért, továbbá Moszkvának az okozott károkat is meg kell térítenie. Oroszországnak viselnie kell minden nemzetközijog-ellenes cselekményének jogi következményeit, beleértve az ilyen cselekmények által okozott pusztítás megtérítését, legyen szó bármilyen kárról.” A helyi képviselő egyértelművé tette, hogy

határozati javaslata első része Novák Katalin köztársasági elnök ügyben tett állásfoglalásának szó szerinti idézete, míg a második része az ENSZ közgyűlésének nagy többséggel támogatott határozata, amelyhez Magyarország is csatlakozott.

Ez nem hatotta meg a fideszes képviselőket. Ökrös István a faluját érintő első és második világháborús veszteségekről beszélt és a béke mindenek felettisége mellett foglalt állást. Kónya István kormánypárti alpolgármester azt szorgalmazta, ne játsszon itt senki parlamentet. Arra a felvetésre, hogy a Fidesz által sokat szidott szankciókat miért írta alá a kormányfő, azt javasolta, hogy erről Leel-Őssy kérdezze meg a Miniszterelnökséget. (Apró szépséghiba, hogy azt nem Orbán, hanem Gulyás Gergely vezeti.) Alt Norbert alpolgármester a kormány álláspontját a végsőkig védve kifakadt, hogy ideültethetnék a testület elé Putyint, hogy ítéljék el, ám a legfontosabb a béke. Majd egy nem minden pontján érthető gondolatfutamba kezdett, hogy a háborúval kapcsolatban annyi a manipuláció, hogy igazán nem is lehet tudni, mi történik.

Görgényi Ernő a háború tovaterjedésétől óvott, és visszament egészen az első és a második világháború kissé leegyszerűsített elemzéséig. Majd kifogásolta, hogy Németországban hónapokkal ezelőtt arról folyt a vita, katonai sisakokat küldjenek-e, mára már tankokat, holnap pedig vadászgépeket küldenek. Arról azonban nem szólt, hogy Oroszország minden nemzetközi egyezményt durván megsértve támadta meg a szuverén Ukrajnát, amely immár több, mint egy éve élet-halál harcot folytat önállósága és területi épsége megőrzéséért. Ezt támogatja a nyugat világ, az agresszort és a megtámadottat nem egyszer szándékosan összekeverő magyar kormánnyal ellentétben .

Végül a gyulai fideszes képviselők leszavazták Galbács határozati javaslatát, ezzel kvázi együtt Novák Katalin állásfoglalását és az ENSZ határozatát. Ámde támogatták fideszes és KDNP-s képvéiselők által a parlamentben megszavazott „békepárti” határozatot.

Ez történt csütörtökön a gyulai képviselő-testületi ülésen.

(Címlapképünkön a gyulai fideszes városvezetés: Alt Norbert, Görgényi Ernő, Kónya István)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk