Nagyon megverte az ellenzék a Fideszt a jászberényi időközin

  • narancs.hu
  • 2023. január 15.

Kis-Magyarország

Újraválasztották Budai Lóránt polgármestert, az egyéni körzeteket mind a Közösen Jászberényért Egyesület jelöltjei nyerték.

90,48 %-os feldolgozottságnál vasárnap este háromnegyed 10-kor a szavazatok közel 68 százalékát elnyerte a Közösen Jászberényért Egyesült (KJE) jobbikos jelöltje, a régi-új polgármester, Budai Lóránt. A Fidesz által támogatott „független” jelölt, Besenyi Orsolya kevesebb, mint 30 százalékot kapott. A tíz egyéni körzetben ugyancsak az ellenzéki jelöltek nyertek (néhány helyen még nem volt végleges eredmény vasárnap késő este, de a KJE jelöltjei ott is fölényesen vezettek), a képviselő-testületben ezzel stabil ellenzéki többség alakult ki. A fideszes indulók közül mindössze négyen szereztek mandátumot, kizárólag kompenzációs listán.

A Fidesz sok pénzzel megtolta Besenyi kampányát, még Fásy Ádám is ellátogatott a településre. Lapunk úgy tudja, vasárnap fideszes aktivisták házról házra járva kapacitálták az embereket a kormánypárti jelöltek melletti szavazásra.

Az ellenzék annak ellenére nyert simán, hogy Budai Lóránt kampányában nem vett részt a Demokratikus Koalíció. A KJE győzelme egyúttal nagy pofon a térség mindenható urának, Pócs János fideszes országgyűlési képviselőnek. Arról, hogy Jászberényben miért kellett időközi választást tartani és mi vezetett idáig, rendszeresen cikkezett a Narancs.hu. Erről szóló írásainkat itt olvashatják.

Időközi választás volt a Tolna megyei Iregszemcsén is, ahol Tóth Szabolcs független jelölt a szavazok 42,14 százalékát szerezte meg.

(Címlapképünkön Budai Lóránt. Fotó: Tóth András)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.

Annyira nem sötét

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.

Dél csillagai

A Budapest JazzFest cégére alatt, a közel három héten át zajló hetvenhat koncert minden bizonnyal a legnagyobb magyar jazzfesztivál, de ennél figyelemre méltóbb, hogy huszonnégy országból érkeztek a zenészek. Megragadtuk a lehetőséget, hogy egy török triót és egy szárd együttest hallgassunk meg.

Ma senki se nyer

Emlékeznek, mikor volt köztársasági elnök Mádl Ferenc? Nos, Orbán Viktor első miniszterelnöksége idején. A díszlet és az időnként felhangzó Ki nyer ma? című rádióműsor szignálja segít behatárolni, hogy a közelmúltban járunk, de az elnök neve az egyetlen konkrét utalás, amelyből kikövetkeztethetjük, milyen évet is írunk (majdnem) pontosan.

Gázlánggal fűtünk

Az év szaván vitatkozhatunk, de korunk szava bizonyosan a nárcisztikus. Ha valaki megbánt minket, vagy akár csak nem hajlandó részt venni az önbecsmérlés társadalmilag elvárt aktusában, máris megkapja, hogy „mekkora nárci”.

Újragondolt fintorok

Szabó Eszter sajátos, jellegzetes figurái középkorú és idősödő nők. Morcosak, egyked­vűek. Nyúzottak és fáradtak. Grimaszolnak, duzzognak. Olykor járókerettel sétálnak, máskor két hatalmas herezacskót vonszolnak maguk után.

Választhat szegény

„Köszönöm, hogy Önökkel tölthettem egy napot!” – írta tavaly februári Facebook-bejegyzésében Novák Katalin, amikor látogatást tett Tiszabőn, a legszegényebbek közé sorolt falvak egyikében.