A polgármester testvérénél akcióztak Sarkadon a Nébih ellenőrei

Kis-Magyarország

A vizsgálat lezárása után 1,8 millió forint élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabott ki a Nébih egy sarkadi vállalkozóra, aki ingatlanára be sem jelentette a sertéstartást. A vállalkozó a sarkadi fideszes polgármester, Mokán István testvére. Az ellenőrzés során nem tudták feltárni, honnan érkezett az állatok etetésére használt moslék.

„A vizsgálat lezárult és a hatóság megállapította az érintett felelősségét, vele szemben 1,8 millió forint élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabtunk ki, köteleztük a fellelt élelmiszerhulladék megsemmisítésére, továbbá a sertésekre forgalmi korlátozást rendeltünk el mindaddig, amíg az érintett teljesíti a feloldáshoz meghatározott feltételeket” – válaszolta a Narancs.hu kérdésére a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) sajtóosztálya.

Még februárban számoltunk be arról, hogy sertéstartás miatti lakossági bejelentés alapján a múlt év végén szálltak ki a Nébih ellenőrei egy sarkadi címre, ahol számos szabálytalanságot tártak fel. A vizsgálat korábbi megállapítása szerint az érintett ingatlanra nem is jelentettek be sertéstartást, ehhez képest a szomszédok elmondták, hogy évek óta hizlalta ott a disznókat a polgármester testvére, Mokán Róbert. A Nébih munkatársai akkor azt is megállapították, hogy az ellenőrzés időpontjában ismeretlen volt az állomány állategészségügyi állapota, ugyanis semmilyen oltási, egészségügyi, vételi vagy eladási dokumentáció nem állt rendelkezésre. A sertések számából viszont okkal lehetett arra következtetni, hogy ezeket feldolgozónak, boltoknak, vendéglátóhelyeknek és magánszemélyeknek adták el – szabálytalanul, állategészségügyi dokumentumok nélkül.

A Nébih ellenőrei a feltárt jogsértések miatt azonnali hatállyal forgalmi korlátozást rendeltek el a sertésállományra, továbbá azonnali hatállyal elrendelték az élelmiszer-hulladék lefoglalását és megsemmisítését. A hivatal minderről tájékoztatta a területileg illetékes Békés Megyei Kormányhivatalt és az ennek részeként működő térségi élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi főosztályt.

Az elmúlt év decemberében Sarkadon, a Sugár utca 11. szám alatt az ellenőrök a fémkerítéssel leválasztott udvarban 75 sertést számoltak össze. A precízen elkészített ellenőrzési jegyzőkönyv 3 kocát, 17 szopós malacot és 55 hízó sertést rögzített. Mindez jóval meghaladta azt a mennyiséget, amelyre azt lehetne mondani, hogy magáncélra tartották a disznókat. A helyszínen az ellenőrök egy 200 literes tárolóban növényi és állati eredetű élelmiszer-hulladékot – azaz moslékot – találtak. Ez az Európai Unió szabályrendszere szerint 2008 óta veszélyes hulladék, vagyis például a közétkeztetésben keletkezett moslékot nem lehet az állattartókhoz elszállítani, hanem szigorú, zárt rendszerben, jól dokumentáltan kell megsemmisíteni.

Az elsődleges vizsgálat során nem sikerült megállapítani, honnan került a moslék a vállalkozóhoz.

A Nébih nemrégiben lezárult vizsgálata nyomán az érintett vállalkozónak ki kellett alakítania a disznótartás jogszabály szerinti dokumentációját. Emellett az állomány státuszára vonatkozóan, annak vizsgálatát követően, be kellett szereznie a területileg illetékes szakmai hatóság – Békés Megyei Kormányhivatal Gyulai Járási Hivatala – döntését is. Mint kiderült, az előírt feltételeket időközben teljesítette a szabálytalanságok során tetten ért Mokán Róbert, így a forgalmi korlátozást ezt követően feloldották vele szemben. A Narancs.hu-nak válaszoló élelmiszerbiztonsági hatóság hozzátette, a jogszerű működés kapcsán a rendszeres felügyeletét és ellenőrzését a területileg illetékes szerv, a Békés megyei állategészségügyi főosztály látja el. De indokolt esetben bármikor előfordulhat, hogy a Nébih újabb vizsgálat kezdeményez a jövőben.

Az ügyben korábban megkerestük a polgármestert, Mokán Istvánt is. Írásban elküldött kérdéseinkben azt tudakoltuk tőle, tudta-e, hogy be nem jelentett sertéstartás folyt a Sugár utca 11. szám alatt. Azt is megkérdeztük, megítélése szerint a város szempontjából milyen közegészségügyi, higiénés problémákat, veszélyeket vet fel, hogy nem jelentették be a sertéstartást, s hogy az állatok állategészségügyi állapota nem igazolt? Rákérdeztünk arra, miképpen fordulhatott elő, hogy veszélyes hulladéknak számító moslékot is találtak az ellenőrzés során a disznótartónál, s ez esetleg nem az önkormányzat fenntartotta közintézményekből került-e a vállalkozóként ténykedő testvéréhez? Azt is szerettük volna megtudni, tájékoztatta-e a sarkadi képviselő-testületet a történtekről, a feltárt szabálytalanságokról. Kérdéseinkre két hónap után sem kaptunk választ.

 
Mokán István sarkadi polgármester (középen)
Forrás: Mokán István Facebook 

Februári cikkünkben felvetettük: nem túl életszerű, hogy a moslékot magánszemélyektől, hetente több tucat helyről begyűjtve szerezte volna a lebukott sertéshizlaló. A tízezres békés-bihari település legnagyobb konyhája viszont önkormányzati tulajdonú – így nem zárható ki, hogy onnan is származhatott a veszélyes hulladék. Ebben az esetben viszont a jogsértésről tudnia kellett Mokán István polgármesternek is, egyrészt, mert az önkormányzat első embere, másrészt, mert a "tilosba tévedt" vállalkozó testvére.

Sikerült-e megállapítani, hogy a veszélyes hulladék (moslék) honnan került a vállalkozó ingatlanához? – kérdeztük a Nébihet. „Nem, az ellenőrzés során,

a helyszínen fellelt moslék nem volt nyomon követhető”

– szól a válasz. A hatóság arra nem tért ki, hogy Mokán Róbert a vizsgálat során nem emlékezett a beszerzési hely(ek)re, vagy nem volt hajlandó erre a kérdésre válaszolni.

(Címlapképünk illusztráció)

Figyelmébe ajánljuk