Aláírásgyűjtéssel tiltakoznak a lakók a tervezett új szolnoki híd ellen

Kis-Magyarország

Aláírásgyűjtésbe kezdtek a szolnoki új belvárosi, az úgynevezett Csáklya utcai híd megépítése ellen a környékbeli lakók. Vincze Béla, a kezdeményezés szervezője tömören fogalmazta meg az aláírásgyűjtés miértjét: „Nem akarunk ide hidat!”

Vincze Béla a tervezett nyomvonal közelében, a Hullám utcában lakik. Mint mondta, minden reggel madárcsicsergésre és a közeli, a 4-es főút forgalmát biztosító Szent István híd zajára ébred. Érthető, ha nem akarja elviselni a házához pár tíz méterre felépülő új híd zaját is. A környék ugyanis jelenleg a béke szigetének számít. Az itt lakók nyugtalanok, mióta híre ment, a közelükben híd épül.

A második szolnoki Tisza-híd ügyével nemrégiben foglakozott a Narancs.hu. 

 

A Csáklya utca környékén lakók azonban nem akarnak új hidat, mivel ingatlanjaik leértékelődésétől, zajtól, portól tartanak. A helyiek féltik otthonaikat a nehézgépek megterhelésétől már az építés alatt is. A legtöbb épület ugyanis vályog, de van itt 100 éves társasház is. Vincze Béla a Narancs.hu-nak elmondta, semmiféle lakossági fórum nem volt a tervezett híddal kapcsolatban. A körzet fideszes önkormányzati képviselőjét, Molnár Ivánt legutóbb a választások idején, krumpliosztás közben látták utoljára.

Szinte mindenki aláírja?

Akkoriban volt is egy lakossági fórum, amelyen rákérdeztek, mi lesz a híddal. Szalay Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármester azon nyomban bevetette B-tervként egy másik nyomvonal ötletét is, de Vincze Béla szerint már akkor látszott, ezt a városvezető nem gondolta egészen komolyan.

Az aláírásgyűjtést kezdeményező férfi közel kilenc éve lakik a Hullám utcában. Jól ismer mindenkit. Szerinte a környékbeliek 98 százaléka alá fogja írni azt az ívet, ami a Csáklya utcai híd elvetéséről szól. Úgy vélte, pár nap elegendő lesz az érintett hét utca 3-400 lakója aláírásának összegyűjtése. Szerinte mindent meg kell tennie az ügy érdekében, fontos az itt élők hangja. Reméli, a városvezetés nem söpri szőnyeg alá az ügyet és érdemben foglalkozni fog a kérdéssel.

Mint fogalmazott, érthetetlen, hogy ezt a városrészt miért nem inkább fejlesztik, rehabilitálják. A fejlesztések ugyanis a város ezen részén eddig is elmaradtak. Még kábeltévé sincs, vezetékes internet pedig csak elvétve. Van viszont egy gyönyörű, háborítatlan Tisza-part, ahol rengetegen sétálnak, kerékpároznak, futnak, görkorcsolyáznak, rollereznek. Vincze Béla és a környékbeliek a már említett B-terv, vagyis az 500 méterre távolabb lévő Gáz utcai híd megvalósítására szavaznak. Ez egyetlen lakóépületet sem érintene.

Tiszaliget felértékelése

Csakhogy itt jön a bökkenő. Ha ezen a helyen valósulna meg a híd, akkor az nem érintené közvetlenül a szemközti parton található Tiszaligetet, Szolnok tüdejét, sport- és idegenforgalmi létesítményeknek, az újjáépülő strandnak helyet adó pihenőterületét. Nem híve az összeesküvés-elméleteknek Vincze, de úgy véli, a tények olvasatában azért épülne kizárólag a Csáklya utcánál Tisza-híd, hogy be lehessen kötni vele a túlparton elterülő ligetet, hiszen a tervezet szerint célja annak kétirányúsítása. Hogy ez kinek és miért jó? Arról a szolnokiakat nem kérdezték meg.

A pihenőövezet főútja ugyanis lényegében zsákutca, a híddal együtt megvalósuló lehajtóval viszont átmenő forgalmat lehetne biztosítani. Vagyis jobban be lehetne kötni a vérkeringésbe. Ezzel a ligetben lévő területek akár fel is értékelődhetnek, de nem a köz számára. Ezek egy jelentős része most üres, a városi pletykák szerint „jó kezekben várják a lehetőségeket.”

Az összegyűjtött aláírásgyűjtő íveket a polgármesternek és a helyi önkormányzati képviselőnek szeretnék átadni, remélve, a most kezdődött tervezési munkákba még bele tudnak szólni. Vincze Béla végezetül egy ellentmondásra is felhívta a figyelmet. A nemrég megjelent módosított településrendezési tervbe belefoglalták, hogy a környék településképi szempontból karakteres terület, megvédendő települési érték. Márpedig a híddal ez a szempont jelentősen csorbulna.

A kampányhíd

Ahogy arról már korábban írtunk, a szolnoki Csáklya utcai híd a jelenlegi összvissz egy belvárosi tiszai átkelő forgalmát hivatott enyhíteni. Évek óta dédelgetik a megvalósítását, választási kampányokban rendszeresen téma volt a megépítése. Most aztán végre hozzákezdtek a tervezéséhez. A Roden tervező iroda végzi a munkát, ami két évbe telik.

A Vincze Béla kezdeményezte, most kezdődött aláírásgyűjtéssel azt kívánják elérni az ott lakók, hogy ne átjáróház legyen a környezetük. Az erre tervezett forgalmat szerintük a közeli Szent István-híd elbírná, főleg majd úgy, hogy a Szolnokot északról elkerülő autóút hamarosan készen lesz, a 4-es főút kocsiáradata minden bizonnyal áttevődik oda.

Figyelmébe ajánljuk