A spórolás jegyében Pécsen korábban bezárnák a rendelőintézeteket

  • narancs.hu
  • 2022. október 12.

Kis-Magyarország

Bemutatta a pécsi önkormányzat is, hogy hogyan kíván spórolni az energiával.  

A jelenlegi energiaárak hat és fél milliárd forint többletköltséget okozhatnak a pécsi önkormányzatnak jövőre, a város két alpolgármestere, Ruzsa Csaba és Nyőgéri Lajos kedden sajtótájékoztatón mutatták be, milyen lépéseket, intézkedéseket tervez a városvezetés a hiány csökkentése érdekében, amelyről a PécsMa számolt be.

A sajtótájékoztatón bemutattak egy több hónapja egyeztetés alatt álló 104 pontos intézkedéscsomagot, amely novembertől április 30-áig érvényes. A különböző intézkedésekkel összességében 1,5 milliárdos megtakarítást érhetnek el:

  • A legnagyobb szelete ennek egy közvilágítás-korszerűsítési program lehet: egymilliárd forint hitelből, vagy állami támogatásból (esetleg nulla százalékos hitelből) 5000 elavult lámpatestet cserélnének le a városban, ami azonnal évi 430 millió forintos költségcsökkenést eredményezne. A közvilágítás lekapcsolását nem tervezik, szabályozása pedig a technikai adottságok miatt nem lehetséges.
  • A cégeknél, intézményeknél, és a polgármesteri hivatalban – a gyerkmeknevelési és szociális intézmények kivételével – 20 fokban maximálják a fűtési időszakban a hőmérsékletet, ahol lehet, bevezetik a pénteki home office-t, és egyéb költségcsökkentő intézkedéseket vezetnek be.
  • A több telephellyel rendelkező intézményeket központosítják, a felszabaduló épületeket megpróbálják értékesíteni.
  • A sok áramot használó Tettye Forrásházat rákötnék a két éve átadott, de azóta nem működő Füzes dűlői napelemparkra, így csökkentve a cég költségeit.
  • Az őszi-téli időszakban (október 6-tól) zárva tartják a Nevko uszodáját, ahol éppen felújítás zajlik, január egytől zárva lesz a Lauber Dezső Sportcsarnok is energetikai korszerűsítés miatt, és télen nem lehet látogatni a Szivárvány Gyermekházat, valamint a Boldogság Házát sem.
  • Egyes intézményeknél felülvizsgálják a nyitvatartási időt, az egyetemmel közösen működtetett Tudásközpontnál például várhatóan jelentősen csökkentik azt.
  • Terv készül az önkormányzati lakások energetikai fejlesztésére, a nehezen fejleszthető ingatlanokat a lakóknak értékesítenék, plusz bevételt generálva.
  • ​​Szerepel a tervek között, hogy napelemes rendszerre kötik a Kodály Központot, lecserélnék a Pécsi Nemzeti Színház lámpáit, és a Hullámfürdő energetikai rendszerét is teljesen megújítanák. Utóbbiban egyébként 25 foknál nem lesz melegebb a víz.
  • A szociális és gyermeknevelési intézményekben is számos olyan intézkedést terveznek, amitől csökkenhet az energiafelhasználás.

Az egészségügyi intézményeknél (rendelőintézetek) csökken a nyitvatartási idő, jelenleg 7-től 19-ig vannak nyitva, de csak 17 óráig lesznek.

A sajtótájékoztatón emellett szó esett egy civil szervezeteket érintő mentőcsomagról, elképzelésük szerint ugyanis egy, a város és a kormány által egyenlő arányban feltöltött alapból segítenék a kötelező állami és önkormányzati feladatokat ellátó civil szervezeteket. Ugyanilyen közös alapból történne a 2-25 főt foglalkoztató kis helyi cégek munkahelymegtartó célú támogatása. Szociális támogatási rendszert állítana fel az önkormányzat, újraélesztenék a felsőoktatásban tanuló hátrányos helyzetű diákokat támogató programot (Bursa Hungarica), bevezetnék az iskoláztatási támogatást a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak számára, a rászorultak számára tűzifát adományoznának a korábbihoz képest emelt mennyiségben, a meglévő gyógyszertámogatást kibővítenék, és megélhetési támogatást is nyújtanának azoknak, akiknek a lakhatásuk kerül veszélybe a megnövekedett energiaárak miatt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk