Agyonreklámozzák Mészáros Lőrincék cégeit a felcsúti önkormányzati lapban

  • Magyar Krisztián
  • 2015. november 8.

Kis-Magyarország

Nem csupán politikai tevékenységüket, de Mészáros Lőrincék gazdasági vállalkozásait is propagálja a közpénzből kiadott önkormányzati havilap.

Önök kérték! Mostantól 1000 példányban!” – hirdeti büszkén a megemelt példányszámot az októberi Felcsúti Hírlap, amely a Mészáros Lőrinc vezette önkormányzat hivatalos havilapja. Így vélhetően – lévén Felcsúton 1800-an élnek – minden helyi és jó néhány alcsútdobozi háztartásba is jut egy-egy példány az újságból, amely látványosan reklámozza Mészáros Lőrincék érdekeltségeit is. Az általunk megismert lapszámok ugyanis tele vannak a miniszterelnökkel remek kapcsolatot ápoló polgármester és testvére, Mészáros János vállalkozásait hirdető felhívásokkal.

false

Például a Felcsúti Hírlap októberi és novemberi számának címoldalán már rögtön Mészárosék éttermének hirdetése díszeleg: aki be is mutatja a kupont az alcsútdobozi Mészáros Pub & Pizzériában, 10 százalékos kedvezményt is kap a pizzák árából! A 8 oldalas kiadványban szerepel az R-Kord Kft. ajánlata is, amely „gépi földmunkák, teherfuvarozás és lakatosmunkák” elvégzését ajánlgatja. Az R-Kord Mészáros Lőrinc egyik legnagyobb vállalkozása, tavaly már 1,2 milliárd feletti volt az árbevétele; főtevékenysége a villamos berendezések gyártása, de úgy tűnik, a kisebb helyi munkákra is rárepülnek, ha van megrendelés.

false

Az utóbbi két hónapban megjelent Felcsúti Hírlapban a Vál-Völgye Pékség és Hentesüzletet is reklámozzák. Ezt a boltot Mészáros Lőrinc Búzakalász ’66 Kft.-je üzemelteti Alcsútdobozon, és ez volt az az egyik üzlet, ahol a helyi nyugdíjasok levásárolhatták azokat az ajándékutalványokat, amelyeket az alcsútdobozi önkormányzattól kaptak tavaly karácsonykor.

Aki nem tudná, hogy a környéken hol érdemes felszereltetnie a téli gumiját, vagy hol vásároljon autóalkatrészeket, az is útmutatást kap a közpénzen kiadott laptól, hiszen a felcsúti polgármester öccse, Mészáros János legnagyobb vállalkozása, az Agro-Felcsút Kft. is kapott felületet lapban. Igaz, a cég neve nincs feltüntetve, csak a szolgáltatásaik és a címük, de a cégnyilvántartási adatokból kiderül, hogy az előző ciklusban felcsúti alpolgármesterként, 2014-től önkormányzati képviselőként is dolgozó Mészáros János vállalkozásáról van szó. (Mészáros János gyarapodásáról korábbi cikkünkben olvashat.)

De nem csak a Mészáros-testvérek gazdasági társaságait támogatja a Felcsúti Hírlap: októberben és novemberben a felcsúti polgármester felesége által vezetett Puskás Ferenc Sport Hotel is kapott egy címoldali hirdetést. Az alcsútdobozi arborétum mellett lévő szálloda konferenciák, rendezvények és lakodalmak kiváló helyszíne a reklám szövege szerint. A hotel annak a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványnak a tulajdonában van, amely kuratóriumi elnöke Mészáros Lőrinc. A tavalyi évet több mint egymilliós mínusszal zárta a hely, így a szállodának is elkél a támogatás.

false

A Felcsúti Hírlap egyébként nem sokban különbözik a hasonló méretű települések önkormányzati lapjaitól: beszámol az adott időszak fejlesztéseiről, iskolai, óvodai és egyházi híreiről. A fideszes propaganda is megjelenik, a polgármestert dicsőítő sorokon kívül a térség kormánypárti képviselőjének egy jelentős helyi szerepléséről is beszámolnak: Tessely Zoltán a felcsúti Fidesz-elnökkel együtt ment el a Gyöngyvirág Nyugdíjas Klub egyik összejövetelére, ahol egyebek közt szó volt a migránshelyzetről és a településen is áthaladó kisvasútról. Orbán Viktor miniszterelnök szívét melengetheti a novemberi szám egyik több mint féloldalas írása, amelyben a település korábbi jegyzője, dr. Petrin László hosszasan taglalja, hogy szerinte a neoliberlizmus eszméi és azok támogatói súlyos károkat okoznak az országnak akkor, amikor nem veszik észre, hogy egy „leplezett honfoglalás zajlik Európa szívében”. A volt jegyző üzen is az ország vezetőinek: „A kormánynak minden lehetséges eszközzel meg kell akadályoznia, hogy a balliberálisok multikulturalizmus társadalom iránti vágyálma Magyarországon a békében élni akaró polgárok számára ne változzon rémálommá.”

A Felcsúti Hírlap kiadásáért a helyi jegyző, dr. Sisa András felel, Felcsút Község Önkormányzata a kiadó. A jegyzőtől megkérdeztük, hogy a lapnak van- e hivatalos médiaajánlata, illetve a polgármester és öccse fizet-e bármennyit is az újságban rendszeresen megjelenő hirdetések után. Írásos megkeresésünkre cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz, mihelyst reagál, közöljük dr. Sisa András tájékoztatását.

Jól megy, tehát irigykednek

Amint arról mi is beszámoltunk, Orbán Viktor szombaton szóba hozta a felcsúti óvoda 60 éves fennállása alkalmával a település kivételezett helyzetét. A kormányfő szerint Felcsút mindig is tehetséges falu volt, és mivel ez a település „adja a miniszterelnököt”, természetes, hogy támadásnak van kitéve. Orbán szerint a támadásokat jó híreknek kell tekinteni, mert azt jelentik, hogy „történik valami”. "Minél inkább támadnak bennünket azért, mert valami történik a faluban, fejlődik a falu, annál inkább folytatni kell a munkánkat" – mondta, és példaként említette a kisvasút ügyét: „Ha támadják a kisvasutat, akkor meg kell hosszabbítani Bicskéig, és ha akkor is támadják, akkor meg Lovasberényig.”

Figyelmébe ajánljuk