Tata

Akié a föld, azé a csapat?

  • T. P.
  • 2011. december 1.

Kis-Magyarország

Sikerült lemondatni a tatai kézilabdaklub vezetőjét a helyi önkormányzatnak. Utódját is megtalálták – ő viszont nem kellett a klubnak. Klasszikus patthelyzet, vajh ki fog engedni?

Nincs elnöke december elsejétől a Tatai Honvéd Atlétikai Clubnak (THAC), miután a klubot 17 éve irányító Komáromi Lajos szerdán lemondott, utódját pedig – a tatai önkormányzat kiszemeltjét – az elnökség nem választotta meg. A régi elnök lemondását egyértelműen a tatai önkormányzat kényszerítette ki, mégpedig nem éppen elegáns módon.

 

 

Komáromi Lajos


Komáromi Lajos

A történet valójában akkor kezdődött, amikor a sportegyesület kézilabdacsapata tavasszal a második ligából feljutott az első osztályba. Ám mivel az egylet szegény, mint a templom egere, a THAC az önkormányzathoz fordult további támogatásért. A város be is vállalta a nevezéshez szükséges 50 milliós pluszköltséget, ám – mint ez utóbb mindenki számára egyértelművé vált – ezt személyi feltételekhez kötötte.

 

 

A fiúk eközben elindultak az új bajnokságban, a májusban újabb négy évre ügyvezető elnökké választott Komáromi pedig szorgalmasan írta leveleit a polgármesternek, hogy utaljon valamit a költségek fedezésére. Kezdetben ugyanis arról még nem volt szó, hogy az ügyvezetőnek le kellene mondania, de a személyes találkozások alkalmával ezt egyértelművé tette számára a kereszténydemokrata polgármester, Michl József, az alpolgármester, valamint a két frakcióvezető, Borsó Tibor és Kaszál József is. Utóbbi a helyi Fidesz vezetője, akiről úgy tudni, Komáromi régi ellenlábasa, és amióta csak önkormányzati képviselő – ennek már jó tíz éve –, fúrja a sportvezetőt.

 

A közelmúltban például feljelentés érkezett ismeretlen bejelentőtől a THAC gazdálkodása ellen, de az ügyészség vizsgálata mindent rendben talált. Egy újabb bejelentés már az APEH-nél landolt, és nem is eredménytelenül: kiderült ugyanis, hogy a játékosoknak kifizetett „kocsipénz” adócsalásnak minősül, mivel az összegek után a klub nem fizetett személyi jövedelemadót, emiatt pedig valóban felelősségre vonhatják a ma már csak exügyvezetőt. Jóllehet sok sportegyesületnél ez a gyakorlat, ami persze nem ment fel a törvények alól.

 

Az ősz folyamán egyértelmű lett, hogy valaki vagy valakik többfrontos hadjáratot indítottak Komáromi ellen, az önkormányzat pedig továbbra sem fizetett, hiszen még mindig nem a saját kiszemeltje ült az elnöki székben. Ezután – a korábban határozott, olykor az autoriter vezető szerepében mutatkozó – Komáromi beáldozva egyéni ambícióit és a 17 év alatt felépített, jól működő egyesületet, a kézilabda élvonalbeli szereplése érdekében lemondott tisztségéről. (A csapat egyelőre – ugyanannyi ponttal, holtversenyben – a bajnokság utolsó előtti helyén áll.)

 

 

A tatai férfi kézilabda csapat


A tatai férfikézilabda-csapat

 

Az ügyvezető november 29-re össze is hívta a rendkívüli tisztújító közgyűlést, csakhogy itt botrány tört ki, ugyanis a polgármester jelöltjét – Lázár Ottót, a Tatai Edzőtábor volt igazgatóhelyettesét – nem választották meg ügyvezetőnek. Az önkormányzat részéről ezután jött is a pikírt megjegyzés, hogy „akkor pénz se érkezik a működésre”. (Hétmilliót utaltak át a kézilabdacsapatnak bérrendezésre, igaz, a küldöttek azt a személyt sem választották be a vezetésbe, akit az önkormányzat a bérekre átadott pénz felhasználásának ellenjegyzésére delegált.) December 9-én emiatt újabb tisztújító közgyűlés lesz, addig az elnökség irányítja az egyesületet, miután a szerdai közgyűlésen titkos szavazáson az önkormányzat jelöltje ugyanannyi, 12 igen és 12 nem szavazatot kapott.

 

Azaz a döntetlenből könnyen győzelmet csikarhatnak ki, ehhez végső soron elég lesz egyetlen pluszszavazat is.

Figyelmébe ajánljuk