Amikor a baloldal is olyan, mint a Klik

  • Szlavkovits Rita
  • 2015. május 19.

Kis-Magyarország

Az ellenzék rendre tiltakozik, ha egy szakmaiságot igénylő pozícióba nem a szakma által támogatott jelöltet állít a hatalom. Pedig Szegeden Botka Lászlóék is ezt tették nemrég.

Parázs városházi vita zajlott május 8-án Szegeden, melynek végén – az egyértelmű  szakmai támogatás ellenére – az amúgy jelentős többséggel rendelkező baloldal egyöntetűen az egykor közöttük ülő ex-SZDSZ-es képviselőnőt szavazta meg az Óvodák Igazgatóságának (OI) élére. (A vitáról bővebben lásd keretes írásunkat.) A szegedma.hu tudósítása szerint a korábbi képviselőt, Bartáné Tóth Magdolnát egyöntetűen választotta meg a Botka László vezette baloldali többség (mely az MSZP–DK–Együtt–PM–Szegedért színeiben juttatta be képviselőit a közgyűlésbe), az LMP-s képviselő tartózkodott a szavazáskor, a kormánypárti kisebbség pedig nemmel szavazott. A tudósítás így folytatódik: a „karzaton tartózkodó óvónők kivonulnak” a szavazás eredményét megtudva – nem véletlenül.

Botka László felel

Botka László felel

Fotó: MTI

Szegeden ugyanis épp az a koreográfia játszódott le, amit korábban az egész baloldali ellenzék kritizált sokszor: egy politikai hátszéllel rendelkező jelöltet helyeznek pozícióba a szakmai támogatott helyett. Utóbbi szereplő Szegeden Rákosné Szilágyi Éva, az OI-t eddig irányító szakember volt, aki korábban mind az óvónői, mind az alkalmazotti testületek szavazatainak többségét megkapta a későbbi győztes Bartánéval szemben. A szocialista polgármester mégis hangoztatta: „szakmai döntés született”, noha a nevelőtestület 265 szavazattal támogatta Rákosnét, míg Botkáék jelöltjére, Bartáné Tóth Magdolnára 179-en voksoltak. Emellett az alkalmazottak is 140 szavazattal többet adtak szintén Rákosnénak.

Városházi adok-kapok

Botka azzal érvelt a közgyűlésben, hogy Rákosnét „annak idején, öt éve baloldali közgyűlési többség választotta meg, így kár politikát keverni a kérdésbe” – vélekedett. A kormánypárti Haág Zalán erre úgy kontrázott: „Botka csak akkor veszi komolyan a demokrácia játékszabályait, ha az a baloldal számára kedvező. Rákosné Szilágyi Éva munkájával szemben öt évig nem merült föl szakmai kifogás, érthetetlen, miért nem szakmai döntést készülnek hozni az MSZP–Együtt–DK tagjai. Az nem szakmai, hanem politikai döntés lesz, ha olyan vezetőt választanak, aki nyolc évig az SZDSZ-t képviselte ezekben a padsorokban.” Botka a vitában külön megjegyezte: „Most olyan igazgatót kell választani, aki a következő öt év kihívásainak jobban megfelel. Bartáné Tóth Mária Magdolna pedig mindvégig óvodában dolgozott, abban a nyolc évben is, mikor egyéni képviselő volt.” Az LMP-s Szentistványi István ugyanakkor „mellbevágónak tartja Botka László kettős mércéjét. Emlékeztet, a polgármester azzal támadta a Fideszt, hogy párttársakat ültetett pozíciókba, erre most hasonlóra készül. Emellett mindig kiállt az ellen, ha a jobboldal olyan iskolaigazgatókat nevezett ki, akiket nem támogatott a tantestület, a szakmai közösség. Most pedig Botka Lászlóék pontosan ezt kívánják megvalósítani. Miért szignifikánsan más ez az ügy?”

Forrás: szegedma.hu

 

A pályázatra kiírt vezetői poszt 50 óvoda 450 dolgozóját érinti. Noha az érintettek szakmai testületei tették le a voksot a jelenlegi vezető mellett, mégis „szigorúan szakmai döntés született a korábban képviselő, egyébként jelenleg is tagóvoda vezetőjeként dolgozó Bartáné pályázatát támogató, a közgyűlést megelőzően az ügyet megvitató oktatási bizottságban” – ezt állítja érdeklődésünkre legalábbis Kozma József, az említett bizottság szocialista elnöke, aki az SZTE Természettudományi Karán oktat. A döntést hozó bizottság szintén szocialista alelnöke a jogi kar oktatója, egy másik tagjuk pedig a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar dékáni hivatalának vezetője. A magyarnarancs.hu-nak konkrét érvet Kozma sem említett, csak annyit, hogy „sokkal jobb pályázatot nyújtott be Bartáné, mint Rákosné”. (Külön érdekes, hogy a bizottság két jobboldali tagjának egyike az a Hűvös László, aki úgy ütötte ki a Szegedtől 10 kilométerre levő Sándorfalva általános iskolájának igazgatóját a vezetői székből, hogy – a mostani óvodaigazgatósági vezetői pályázathoz hasonlóan – az ottani igazgatót bár maximálisan támogatták a szakmai szervezetek, a Klik mégis Hűvös mellett döntött – erről bővebben itt olvashat. Hűvös egyébként a szegedma.hu tudósítása szerint tartózkodott a mostani szavazáskor.)

Rákosné Szilágyi Éva – akit most az exképviselő óvónőre cseréltek – már 2004 óta dolgozik az igazgatóságon belül. Korábban tanügyi igazgatóként, majd 2010 óta vezeti az OI-t. (Ellene a szegedi baloldaliak legnyomósabb érve pont az volt, hogy míg korábban 80-90 százalékos volt a vezető pályázatainak támogatottsága, most csupán 60 százalék körüli.) A mostani „vesztes” ugyanakkor nincs elkeseredve, érdeklődésünkre elmondja: büszke eddigi eredményeire, a városban az ötéves irányítása alatt oldódott meg az autista és a diabéteszes gyerekek ellátása. „Másképpen látunk sok mindent a kolléganővel”– gondolkodik el Rákosné azon, hogy vajon miért Bartáné mellett döntött a városvezetés a szakmai vélemények ellenére is. „Az önkormányzat által felkért szakértő mindkét pályázatot alkalmasnak találta” – folytatta a jelenleg még vezető Rákosné

Szilágyi Éva. Majd így folytatta: „mindenképpen felkészült pedagógusnak tartom az ebben a pályázatban rivális kolléganőmet, de úgy láttam, hogy ő inkább egy centralizált irányítás felé menne el, például csoportnaplómintákat készíttetne, ami szerintem nem annyira életszerű, amikor 200 csoportban folyik a munka, olyanokban, ahova teljesen más családi háttérrel érkeznek gyermekek. Semmiféle rossz érzés nincs bennem, sok sikert kívánok az új vezetőnek, s bízom abban, hogy ebben az óriási, mamut intézményben, ahol 430 pedagógus, majd ezer alkalmazott dolgozik, elboldogul.”

A pályázaton nyertes Bartáné csupán szűkszavúan tájékoztatott minket. Mint mondja, régóta dolgozik a szakmában, nincs szégyellnivalója. Úgy értékeli a szakma álláspontját, hogy bár az alkalmazotti testület esetében 40 szavazattal kevesebbet kapott versenytársánál, mégis a másikkal szembeni bizalmatlanság is tetten érhető, mivel az 5 évvel ezelőttihez képest jelentős számú szavazatot veszített Rákosné. Megjegyezte, hogy képviselői múltját lezárta, jelezve ezzel, hogy szerinte nem emiatt lett ő a győztes. Bartáné 2015. augusztus 1-jétől kezdve öt éven át vezetheti a szegedi óvodaigazgatóságot.

Figyelmébe ajánljuk