Az ellenzék jelöltjeit ekézi a békési fideszes, akit eltiltottak a cégvezetéstől

Kis-Magyarország

Szelektíven látja a közélet történéseit Szegedi Balázs, a Békés megyei közgyűlés alelnöke, aki még nem is olyan régen Simonka György szűk köréhez tartozott.

A Fideszhez húzó Vadhajtások egyik bejegyzését posztolta nemrégiben Szegedi Balázs, a Békés megyei közgyűlés fideszes alelnöke. A propagandaoldal a Fidelitasra hivatkozva azt közölte, hogy Stummer János, a Jobbik országgyűlési képviselője feleslegesen bérel irodákat országszerte. Ezeket, állítja a Fidesz ifjúsági szervezete, adófizetői pénzből teszi és ennek együttes összege egy év alatt elérheti a 20 millió forintot. Stummer személye azért kerülhetett a békési közgyűlési alelnök célkeresztjébe, mert a nemzetbiztonsági bizottságot is vezető ellenzéki parlamenti képviselő az április 3-i országgyűlési választáson a Békéscsaba központú Békés megyei 1. számú választókerületben indul az összeellenzék jelöltjeként, nem is esélytelenül az egyéni mandátumért. Stummer, akárcsak a Márki-Zay fémjelezte Egységben Magyarországért - meg a Fidesz - jelöltjei szombaton néhány óra alatt összegyűjtötte az induláshoz szükséges támogatói aláírásokat.

Szegedi nem sokkal később saját Facebook-oldalán bírálta Szabó Ervin jobbikos közgyűlési képviselőt. Eszerint Szabó, aki Simonka dél-békési körzetében az egyesült ellenzék képviselőjelöltje 27 hónapja igazolatlanul hiányzik az ügyrendi bizottság üléseiről, de a tiszteletdíját felveszi. Ezért, aligha függetlenül a kampánytól, éppen most, emiatt rendkívüli bizottsági ülést hívtak össze. Majd azt firtatja a fideszes helyi politikus, hogy a parlamentbe is így fog-e majd bejárni Szabó.

Kétmilliós követelés, hároméves eltiltás

Az elmúlt napokban érdekes dokumentumok kerültek lapunk birtokába Szegedi Balázsról. 2018. június 21-én vált jogerőssé annak a Paprikakert TÉSZ Kft. nevű cégnek a megszűntnek nyilvánítása, amely kulcsszerepet játszik a Simonka és társai ellen a Fővárosi Törvényszéken folyó, bűnszervezetben, különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalás miatti perben. 2018 nyarát követően dőltek be azok a gazdasági társaságok, amelyekben a Paprikakert TÉSZ Kft. tulajdonrésszel rendelkezett. Közülük is elsőként a Dél-Békési Turisztikai Szolgáltató Szociális Szövetkezet, amelynek vezető tisztségviselője Szegedi Balázs volt.

A szövetkezettel szemben törvényességi felügyeleti eljárás indult, 2018. július 30-án megszűntnek nyilvánították. Megindult a kényszertörlési eljárás.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal kétmilliós követelést jelentett be, ennek jogosságát a szövetkezet vezetője nem vitatta. Az eljárás több mint három évig húzódott, az előző év végén, december 28-án fejeződött be.

A cég ügyvezetőjét, Szegedi Balázst a bíróság három évre, 2024. december 28-ig eltiltotta a cégvezetéstől.

Méghozzá azért, mert a fideszes politikus kétmillió forinttal rövidítette meg a költségvetést.

Erről azonban Szegedi Balázs sem a Facebook-oldalán, sem a Békés megyei közgyűlésben, sem sehol másutt nem számolt még be. 

 
 

A békési fideszes politikus legutóbb 2016 decemberében aktivizálta magát úgy, hogy az elérte az országos sajtó ingerküszöbét. Akkor éppen e cikk szerzője (akkor még az Együtt politikusaként) hozta nyilvánosságra, hogy milyen sorvezetőt adott a Fidesz saját szimpatizánsainak, hogy megvédjék a „támadásoktól” Simonkát. Hogy ez mennyire szervezett akció volt, az is bizonyította, Szegedi Balázs saját Facebook-oldalán mindezt megerősítette egyebek között azzal, nem hagyják szó nélkül az abban az időben ellenzéki politikusként dolgozó szerzőnk „rágalmait”. Ezt megelőzősen alig másfél hónappal fedezetelvonás alapos gyanúja miatt tettem feljelentést Simonka ellen. Az azóta folyó büntetőper bizonyítja, micsoda „rágalom” volt az ügyészséghez írt feljelentésben.

(Címlapképünkön: Szegedi Balázs, a Békés megyei közgyűlés fideszes alelnöke (k) és Zalai Mihály, a megyei önkormányzat fideszes elnöke (j). Forrás: Szegedi Balázs Facebook)

Kedves Olvasónk!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet! De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Két tüntetés Magyarországon

Internetes tartalomgyártók egy csoportja szervezett tüntetést két héttel ezelőtt pénteken a Hősök terére. A rendezvényen nagyszámú érdeklődő, úgymond tüntető jelent meg, egyes becslések szerint 50 ezren voltak, mások 150 ezresre saccolták a tömeget, nem tudjuk pontosan, a számláló a mai napig pörög, s nem is fogja abbahagyni, míg egy új követőt, feliratkozót is fial. Tény viszont, ami tény, az utóbbi évek legnépesebb tiltakozó megmozdulásáról van szó.

Te(l)jes kanna

A múlt évadban egy szombathelyi előadás, a Horváth Csaba rendezte Kivilágos kivirradtig nyerte el a legjobb előadás és a legjobb rendezés díját a Színházi Kritikusok Céhétől.

Olvasó kerestetik

Miközben tudjuk, milyen nehézségekkel küzdenek mind a független, mind a kőszínházi társulatok, talán nem az a színházi szféra legnagyobb kérdése, hogy olvasnak-e még az emberek leírt drámaszövegeket.

„Mintha a saját családjukról szólna”

Alföldi Róbert rendezésében mutatták be ősszel a Radnóti Színházban a 3tél című darabját, amelyet korábban London és Zágráb mellett Tokióban is nagy sikerrel játszottak. A szerzővel történelem és politika összefüggéseiről, személyes kötődésről és az állandó kívülállóság érzéséről is beszélgettünk.

Mindent a szemnek

Védi-e szerzői jog a látványtervezőket? A törvény betűje szerint akár védhetné, de a gyakorlatban ezt nehéz érvényesíteni, és jogdíjra csak nagyon ritkán tarthatnak számot a díszlet- és jelmeztervezők. Két szakmabelivel, Nagy Fruzsinával és Egyed Zoltánnal beszéltünk a kérdésről.

„Valami furcsa kereszt”

Júliustól ő lesz a szombathelyi Mesebolt Bábszínház igazgatója. Az eddig szabadúszóként dolgozó alkotót a ma kivételszámba menő, szakmai szempontokon alapuló pályázat mellett a tervei­ről és arról is kérdeztük, miért távolodott el a Freeszfétől.

 

Színjátékkal leplezett hátraarc

Az Országgyűlés hétfőn ratifikálta Svédország NATO-tagságát, előtte pedig Ulf Kristersson kisegítette Orbán Viktort az egyre kínosabb másfél éves színjáték lezárásában. A gyorsan aláírt katonai megállapodások jó ideje a fiókban heverhettek, azaz nem új fejlemények, mint azt a propaganda sulykolja.

Európai választások, hazai tétek

Az elmúlt hetekben a magyar politika a K. Endrének adott elnöki kegyelem, majd Novák Katalin lemondása körül forgott. A történtek jelentőségéhez nem fér kétség: a mélyen megosztott magyar társadalomban szinte páratlan, hogy olyan ügy foglalkoztassa a közéletet, amelynek megítélése tömegek számára nem pártpolitikai kérdés.

„Nem elég a János bácsikat lecserélni”

Egy megismételt kutatás szerint a gyermekbántalmazásért kiszabott büntetések összességükben tovább enyhültek, és a felderített esetek száma is több mint a felére csökkent. És többnyire továbbra sem az agresszort emelik ki a családból, sokkal inkább a gyermekeket.

 

Káderhiány

Kemény, az aljasságtól sem mentes lejárató kampányokra számítanak ellenzéki polgármesterek. A Fidesz imázsát sok más ügy mellett a kegyelmi botrány is megtépázta, és az is látszik, hogy számos helyen nem sikerült a kormánypárti csapatoknak újraszer­vezni magukat 2019 után.