Továbbra is önteni kell a pénzt a két szolnoki látványberuházásba

Kis-Magyarország

Eddig csak pénztemetőnek bizonyult két nagyberuházás Szolnokon. Az egyik a Szigligeti Színház, a másik a tiszaligeti strand felújítása. Mindkettő már eddig is milliárdokat nyelt el, és azon túl, hogy az átadási határidő a múltba vész, még további milliárdok hiányoznak a befejezésükhöz.

Röviden összefoglalva az eddigieket a színházprojektben:

  • a kivitelezés közel 4 milliárd forint plusz áfa költséggel indult,
  • a kivitelező a város kedvenc fideszes építőipari cége, a Böjtös-Bau,
  • a projekt tervezett befejezési dátumát 2020. szeptember 15-ében jelölték meg.

A színház felújításának bohózatában újabb felvonást jelentett, hogy egyszer már több mint egymilliárd forint többletforrás odaítélésről döntött a kormány. Az indok az ilyenkor szokásos volt: előre nem látható gondok, írtuk tavalyi cikkünkben, amit úgy zártunk, hogy minden valószínűség szerint az építőanyagárak elszabadulása miatt még további állami dotációra lehet szükség.

A színház esetében egyébként tavaly még azt álmodta Szalay Ferenc polgármester, hogy idén márciusra már itt játszhat a társulat. Úgy tűnik, ez a terv sem válik valóra.

 
Színházfelújítás Szolnokon
Fotó: A szerző felvétele

De nézzük meg, mit történt eddig a másik látványberuházással, a tiszaligeti strand felújításával!

Ebben az esetben is további milliárdokért kuncsorog a város. Ahogy tavaly írtuk, a munkát a színházhoz hasonlóan itt is 2019-ben kezdték meg, és 2021 végén kellett volna elkészülni vele. A beruházás költségét itt sem sikerült elsőre eltalálni, mert a kezdeti 7,7 milliárdot még megfejelték 2,3 milliárddal, vagyis így már 10 milliárdból fejlesztik a fürdőt. Úgy tűnt, végre lubickolhatnak a pénzben, ám nem így történt.

Említett korábbi cikkünkben még arról volt szó, hogy a plusz források ellenére is majd csak idén nyárra tudják átadni a létesítményt. Nos, mind a színház, mind a strand esetében kiderült, további hónapokat csúszik mindkét pénzégető látványberuházás. Erről maga Szalay Ferenc számolt be.

A szolnoki polgármester a helyi tévé egyik műsorában közölte, hogy késnek az átadások és még további források szükségeltetnek hozzájuk, már ha egyáltalán be akarják ezeket fejezni. Szalay kijelentette, számukra sem mellékes, miként áll a két nagy beruházás. Ez nem lehet véletlen, hiszen Szolnokon immár e két munka példázza a fideszes vezetésű város tehetetlenségét. Mint a polgármester elmondta,

a tiszaligeti fürdővel kapcsolatban úgy gondolja, hogy 2022 végéig el tud készülni, tehát a következő évre, azaz 2023-ra átadhatóvá válik. A színház szerinte hamarabb lesz kész: a társulat szeptemberben az évadot már ott tudja kezdeni. 

A Szolnok TV műsorában Szolnok fideszes polgármestere hangsúlyozta, már elmondta többször - miután mindig nagyobb probléma egy felújítás, mint egy új építése -, hogy menet közben derültek ki olyan dolgok, amiket előre nem lehetett tudni. És persze plusz forrásigénye van mind a két fejlesztésnek.

Azt nem tudni, hogy a Közbeszerzési Értesítőben 2022. január 12-én a Tiszaligeti fürdőfejlesztés kiegészítő munkálatai címen megjelent 1 milliárd 675 millió 499 ezer 298 forintot már belevette-e a polgármester a plusz forrásigényekbe, vagy még ezen felül is kell pénz. A 2022/8 számú Közbeszerzési Értesítőből kiderül, hogy számos medencével számolnak a plusz források kapcsán, illetve a tervezett beruházás biztonságos üzemeléséhez további 500 l/perc termálvízmennyiségre van szükség. Ráadásul a fürdő és strand üzemeltetésének gazdaságosabbá tételéhez szükséges két saját, hidegvizes kút megépítése is. 

 

 
Így fest most a tiszaligeti strand korszerűsítése
Fotó: A szerző felvétele

Egy biztos: az átadási határidők jelentősen csúsznak. Az más kérdés, hogy a már 10 milliárd fölé kúszó strandfejlesztés mikorra válhat legalább nullszaldóssá, illetve mikortól lehet nyereséges. Arról pedig már ne is beszéljünk, hogy a beruházások elhibázottnak bizonyuló eredeti költségvetése és a pluszterhek vajon felvetik-e egyáltalán valakiknek a felelősségét, vagy úgy vannak vele egyesek, hogy jól van az úgy, majd az állam az adófizetők révén úgyis állja a számlát.

Erről a polgármester már nem nyilatkozott a tévében.

Kedves Olvasónk!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet! De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk