„Az ellenzéki polgármesterjelöltek migránsokat telepítenek be” – így manipulálják vidéken a közvéleményt

Kis-Magyarország

Nem kétséges, összehangolt, országos akció a „Fidesz-közeli” telefonos közvélemény-kutatás, amelynek kérdezője többek között azt tudakolja: szavazna-e az adott település ellenzéki polgármesterjelöltjére, ha tudná, hogy migránsokat fog betelepíteni?

Ezúttal közel egy időben, Keszthelyről és Siófokról érkeztek hírek egy erősen manipulatív közvélemény-kutatásról. A Narancs.hu nemrég Balatonalmádiból kapott hangfelvételt erről. A keszthelyi KÉVE (Kisvárosunkért Érdekvédelmi Egyesület) Facebook-oldalára pedig a napokban került ki egy felvétel arról, hogyan próbálja a kérdezőbiztos befolyásolni a feltárcsázott választópolgárt - erről pénteken egyébként a 444.hu is beszámolt.

Egyébként a Balatonalmádiból kapott és a KÉVE által készített felvételből kiderül, minden jel szerint összehangolt akcióról van szó, hiszen szinte ugyanazok a kérdések, csak a polgármesterjelölt neve változik.

„A Rákosi-diktatúra 21. századi változata”

„Ön kire szavazna inkább az önkormányzati választásokon, ha az alábbiak közül választhatna: arra a jelöltre, aki támogatja Orbán Viktor bevándorlás-politikáját, és megvédi a kerítést, vagy arra a jelöltre, amelyik Soros György álláspontját támogatja a migráció kérdésében, azaz több bevándorlót engedne az Unióba és lebontaná a kerítést?” – szól az általános kérdés minden településen.

Közvéleménykutatásnak álcázott Fidesz-manipuláció

EXKLUZÍV felvételt teszünk közzé, amelyet a benne szereplő szimpatizánsunk bocsátott rendelkezésünkre, egy aktivistánk pedig több órás munkával...

Egyébként a bevándorlás, a migránsozás feltűnően nagy teret kap a közvélemény-kutatásban ahhoz képest, hogy helyhatósági választások lesznek.

Keszthelyen a KÉVE polgármesterjelöltjéről, Czuth Zoltán Lászlóról tettek fel „érdekes” kérdéseket, ami után a jelölő szervezet egyebek között ezt írta Facebook-oldalán: „Sugalmazó kérdésekkel elhitetik a választópolgárral, hogy mi vagyunk a megtestesült gonosz, míg a fideszes jelölt (akiről senki nem tud semmit, pedig 5 éve alpolgármester, de sem életrajza, sem programja nincs) „kiharcolja" a fejlesztéseket a kormánynál”. Tessék csak meghallgatni a 10 perces beszélgetést! (...) Legyenek tanúi annak, amit egy jobb korban a Rákosi-diktatúra 21. századi változataként fognak tanítani! És kérjük, osszák meg, és ne hagyják magukat becsapni!”

Célpont a siófoki polgármester

Siófokon a Becsülettel Siófokért Egyesület színeiben újrainduló, az ellnzéki pártok által támogatott Lengyel Róbert a „célpont”. Egy ottani olvasónk hangfelvételt készített a közvélemény-kutatóval folytatott beszélgetéséről.

A manipuláció iskolapéldája

A manipuláció iskolapéldája

Fotó: A szerző felvétele

Az olvasónk kérésére nem hozzuk nyilvánosságra, de a felvételről jól kivehető, amint azt tudakolja a kérdező: „Szavazna-e Lengyel Róbertre, ha tudná, hogy Gyurcsány Ferencet és a bukott baloldali erőket segíti hatalomba?” Majd az újabb kérdés: „Szavazna-e Lengyel Róbertre, ha tudná róla, hogy megegyezne Brüsszellel a migránsok Siófokra telepítéséről?”

Balatonalmádiban egyébként ezt így variálták: „Egy nemrégiben napvilágot látott javaslat szerint Brüsszel a helyi önkormányzatok részvételével helyezne el migránsokat az unión belül. Ön inkább támogatja, vagy inkább nem támogatja, hogy Balatonalmádiba migránsokat telepítsenek?”

„Idióták idióta kérdései”

Visszatérve Siófokra: hetekkel korábban a Narancs.hu is megírta, hogy Siófokot óriásplakátok és szórólapok árasztották el, amelyek azzal vádolták Lengyel Róbert polgármestert (aki akkor még be sem jelentette újraindulását), hogy az MSZP-s Ujhelyi Istvánnal együtt bontanák le a határkerítést.

A lejárató plakátok kiadójaként a Sió-Rom Siófoki Cigány Egyesület volt feltüntetve, amelynek elnöke, Németh Zsolt a Siófoki Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke is, s aki bár korábban még arra hívta fel a helyi romákat a Facebook-oldalán, hogy vegyék kezükbe önállóan a sorsukat, azóta már ugyanott a fideszes polgármesterjelölt mellett tett „hűségesküt”…

Találó név

"Az Amygdala intézet nevében hívom – így mutatkozik be a közvélemény-kutató cég munkatársa a telefonban. Az Amygdala az agy azon része, amely a félelemre, illúziókra, félrevezetésre adott reakciókért felel..." - jegyezte meg a KÉVE a Facebook-oldalán.

Figyelmébe ajánljuk

A falnak is szeme van

Túlzás lenne azt állítani, hogy a Radiohead különösebben sok vidámságot csalt volna az arcunkra, épp ezért furcsa a némiképp utódzenekarának tekinthető The Smile névválasztása.

Mélyen tisztelt publikum!

  • - turcsányi -

„Vándorcirkuszos szeretnék lenni, hóban-esőben a cirkusszal menni…” – köszöntötte az új évtizedet 1970-ben Karda Beáta.

Szabó, baka, kém

Hogyan válhatott a II. világháború kulcsfontosságú alakjává egy divattervező? Miért hízelegtek nagy hatalmú német vezetők egy töpörödött francia nőnek?

Elfordított arccal

  • SzSz

Hosszú percekig kitartott, éjfekete vászonnal indulunk, amelyet hirtelen vált fel az idilli kép: családi délután a folyóparton, a madárcsicsergést csak a játék és hancúrozás hangjai szakítják meg. Jonathan Glazer filmjében ugyanis a sötétség és a fényesség a szó szoros értelmében egymás szomszédságában honol.

Fejjel a falnak

A rasszizmus mindig újratermelődik, és már csak emiatt is elemi érdekünk, hogy újra és újra elővegyük a tiszaeszlári történetet, és beszéljünk róla.

A jelmez hatalma

A zalaegerszegi színház minden évadban műsorra tűz egy kötelező olvasmányból készült előadást; az idén a Tartuffe-öt a színház színművésze, Farkas Ignác állította színpadra.

Boldogan éltek, míg

Három, fehér menyasszonyi ruhába öltöztetett próbababa tájol minket a lépcsőfordulóban, körülöttük papírból kivágott virágok és levelek, mintha egy kicsit sután berendezett menyasszonyi szalon kirakatát látnánk.

A nem haszonelvű szeretet

Ennél abszurdabb és szerencsétlenebb szituációt nehezen lehetett volna elképzelni, erre tessék. A Kossuth rádión ugyanis épp Balog Zoltán mondta el a reggeli imát aznap, amikor egész mást kellett volna mondania.

A szomorú bohóc

  • Domsa Zsófia

Hjalmar Bergman a svéd próza és dráma egyik klasszikusa. A történetcsokor első darabjában egy svéd vidéki kisvárosban járunk, a múlt század elején, a szerző legjobban sikerült elbeszéléseinek idején. Bergman a realizmust fantasztikummal, a vígjátékot mély tragédiával vegyítő írásmód mestere. A Nagymama és az Úristen egy matriarcha életét és elmúlását, egy társadalom átrendeződését tárja elénk.

Az utolsók

Már az első magyarázkodásuk is átlátszó és röhejes volt: az tudniillik, hogy Svédország NATO-tagsága miatt „vita van” a kormány és a Fidesz-frakció között. Volt ám ilyen vita Finnország ügyében is! Aztán amikor Törökország, amellyel a baráti magyar kormány együtt mozgott a két ország tagságának a blokkolásában, bejelentette, hogy a finnek részükről jöhetnek, Orbán is meggondolta magát.