Fura kérdésekkel borzolják a kedélyeket: migránsokkal riogatnak, de titok, hogy ki a megrendelő

  • Varga Domokos Péter
  • 2019. április 16.

Kis-Magyarország

A megkérdezettek jó részének az a benyomása, hogy nem is annyira a véleményére kíváncsiak, inkább befolyásolni akarják. Hogy tudja, melyik polgármesterjelölt neve mellé tegye majd az x-et a közelgő önkormányzati választásokon.

Minderre egy olvasónk hívta fel figyelmünket mellékelve az interjú összes kérdését tartalmazó digitális file-t. Az első mondatban elhangzik a bemutatkozás, egy női hang közli: „Az Amigdala Közvélemény-kutató Intézet megbízásából keresem önt”.

Az interneten rákerestünk, mit is lehet tudni a kutatást végző cégről. A céginfón ilyen nevű gazdasági társaságot nem találtunk, de a Google az Amigdala „i” betűjét „y”-ra változtatva ajánlott továbblépést, ezt elfogadva a Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Korlátolt Felelősségű Társaság honlapjára irányított.

Nem cég, hanem „brand”

Ez a cég 1998-ban alakult, kiemelkedő szakterületük az egészségipar, azon belül a gyógyszeripar. Nettó árbevételük meghaladja az 500 milliót, átlagos létszámuk 40 fő. Foglakoznak piackutatással is, e tevékenységi forma alatt találtunk rá az Amygdala Közvélemény-kutató Intézetre.

A Szinapszis Kft. ügyvezető igazgatójától megtudtuk, a közvélemény-kutató divíziójukat hívják így, „immár több mint két éve, amely nem külön jogi személyiség, hanem csak egy „brand”. Az ügyvezetőt a kutatás tartalmi részéről is megkérdeztük, de erről egy kicsit később. Előbb tekintsük át, miért találták a megkérdezettek közül sokan furcsának ezt a kérdéssort.

A beszélgetés először az ilyen helyzetekre megszokott módon indult: lakóhely, munka, iskolai végzettség, stb. Olvasónkat még az sem lepte meg, hogy ezek után mindjárt arról kellett vallania, „hova sorolná magát azt alábbiak közül: baloldali – középen áll – jobboldali”. Arról is elmondta a véleményét, hogy a lakóhelyén szerinte jó vagy rossz irányba mennek a dolgok.

Migránsok árasztanák el a települést?

Migránsok árasztanák el a települést?

Fotó: A szerző felvétele

A köztünk élő Soros

Az sem lepte meg, hogy országos és helyi politikusok, közismert személyiségek nevének felsorolásakor arra kellett válaszolni, kedvező-e a véleménye róluk vagy kedvezőtlen. Ebben a névsorban a helyi polgármester és egy MSZP-s önkormányzati képviselő neve mellett szerepel Szél Bernadett, Hadházy Ákos, Márki-Zay Péter, Kepli Lajos, Orbán Viktor, Soros György és Karácsony Gergely.

Azt már csak mi jegyezzük meg, hogy az országos és helyi politikusok között Soros György nevét szerepeltetni eleve manipuláció: azt az érzetet kelti a megkérdezettben, hogy Soros György Magyarországon vesz részt a helyi közéletben.

Majd egy ilyen kérdés következett: „Ha most vasárnap lennének az önkormányzati választások, melyik polgármesterjelöltre szavazna, ha az alábbiak közül választhatna? Keszey János (Fidesz-KDNP), Pandur Ferenc (MSZP), Kepli Lajos (Jobbik). Ezúttal szintén csak mi tesszük hozzá, Keszey János a jelenlegi polgármester, a másik kettő – a kérdező szerint – lehetséges kihívó. Erről maguk az érintettek vallanak majd, de előbb haladjunk tovább a kérdések sorában.

Brüsszeli javaslat

Most ugorjunk egy nagyot, a beszélgetés második felében feltett három kérdést idézzük szó szerint:

„Ön mennyire ítéli aggasztónak az illegális bevándorlók Magyarországra áramlásának problémáját? Nagyon aggasztó – inkább aggasztó – inkább nem aggasztó – egyáltalán nem az.

Vajon ki lesz a polgármester Almádiban?

Vajon ki lesz a polgármester Almádiban?

Fotó: A szerző felvétele

Egy nemrégiben napvilágot látott javaslat szerint Brüsszel a helyi önkormányzatok részvételével helyezne el migránsokat az unión belül. Ön inkább támogatja, vagy inkább nem támogatja, hogy Balatonalmádiba migránsokat telepítsenek?

Ön kire szavazna inkább az önkormányzati választásokon, ha az alábbiak közül választhatna: arra a jelöltre, amelyik támogatja Orbán Viktor bevándorlás politikáját és megvédi a kerítést, vagy arra a jelöltre, amely Soros György álláspontját támogatja a migráció kérdésében, azaz több bevándorlót engedne be az unióba és lebontaná a kerítést?”

Itt kilóg a lóláb. A kérdőjelet kivéve ezeket az elferdített féligazságokat, vagy nettó hazugságokat sulykolja folyamatosan a fideszes papagájkommandó, ez áramlik a kormánymédiából. Vajon melyik az a nemrégiben „napvilágot látott” brüsszeli javaslat, amely a helyi önkormányzatok részvételével helyezne el migránsokat az unión belül? Hallott valaki róla? Hol, mikor, ki terjesztette elő?

De ha már kutatják az almádi polgárok (köz)véleményét, akkor miért ne kérdeznének rá egy mostanság aktuálissá vált helyi ügyre? Íme: Egyetért-e Ön azzal, hogy a Lozsántán megépülő új sporttelep elkészülte után a jelenlegi sportpálya helyét Balatonalmádi városa turisztikai céllal hasznosítsa? Erről az ügyről a Narancs.hu is írt.

Mindig függetlenként

Nos, akkor hallgassuk meg, miként vélekednek az elhangzottakról az érintettek. Mindenekelőtt a polgármesterjelöltként megemlített személyeket.

Pandur Ferencnek az ismerősei mondták el, hogy a telefonos közvélemény-kutatásban az ő neve is szerepel. Jelenleg önkormányzati képviselő, 2002-től 2006-ig a polgármesteri funkciót is betöltötte. A képviselői helyért most is indulni akar, de azt még nem döntötte el, hogy a polgármesterségért megméretteti-e magát.

Viszont azt fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a polgármesteri címért mindig függetlenként indult, akkor is, mikor pártjának „nagyon ment a szekere”. MSZP-tagságát, a baloldali érzelmeit soha nem titkolta el, de úgy gondolja, "a polgármesteri funkcióban a pártérdeket a közérdek mögé kell sorolni".

Képtelenség, baromság

Kepli Lajos, jobbikos országgyűlési képviselő elmondta, nem csupán hallott a kérdéssorról, hanem pontosan tudja, mi hangzott el, hiszen feltették a Youtube-ra is. Felháborítónak tartja, hogy még az objektivitás látszatára sem adtak, szerinte egyértelmű, hogy a háttérben a kormánypárt áll. 2010-ben és 2014-ben indult a polgármesterségért, azt még nem döntötte el, hogy ezúttal ringbe száll-e.

Kepli Lajos szerint a történet felháborító

Kepli Lajos

Fotó: Facebook.com

A közvélemény-kutatás kérdéseit manipulatív politikai üzenetnek tartja, amellyel azt akarják sugallni, hogy ha a polgárok nem a fideszes jelöltre szavaznak, akkor Almádiba migránsokat telepítenek be. „Ami teljes képtelenség, baromság” – summázta a véleményét Kepli a Narancs.hu-nak.

Keszey János polgármesternek ugyan több kérdést is fel akartunk tenni, de az első válasza után a többi okafogyottá vált. Elmondta ugyanis, hogy ő is csak az ismerőseitől hallott a telefonos felmérésről, ebben az ügyben senki nem kereste meg, a kutatást sem az önkormányzat, sem a helyi Fidesz nem rendelte meg. Az elhangzott kérdésekről nem tud, mivel nincs köze az ügyhöz, nem is kíván vele foglalkozni, reagált portálunknak.

Keszey János az ismerőseitől hallott a kutatásról

Keszey János az ismerőseitől hallott a kutatásról

Fotó: Facebook.com

Üzleti titok a megrendelő

Nem hagytuk ki a megkérdezettek sorából a Szinapszis Kft.-t sem. Mivel a honlapon megjelölt telefonszámokon az ügyvezetőt nem sikerült utolérnünk, ezért a megadott e-mail címen érdeklődtünk.

A már említett cégnév pontosítás mellett az alábbiakra kérdeztünk rá:

  • Az önök cége végez Balatonalmádiban az önkormányzati választásokról telefonos közvélemény-kutatást?
  • Ki rendelte ezt meg?
  • Mire alapozzák az alábbi kérdést: Egy nemrégiben napvilágot látott javaslat szerint Brüsszel a helyi önkormányzatok részvételével helyezne el migránsokat az unión belül?
  • Mire alapozzák, hogy Pandur Ferenc vagy Kepli Lajos indulna polgármesterjelöltként?

Íme a válaszuk: „Az Amygdala Közvéleménykutató Intézetet tulajdonló Szinapszis Kft. ügyvezető igazgatójaként írásban szeretném megválaszolni kérdéseit. A megbízóink identitása és a tőlük kapott kutatások részletei, kérdőívei is üzleti titkot képeznek, így az Ön által kért információt sajnos nem áll módomban megadni. Kertész Balázs, innovációs és ügyvezető igazgató”

Neked ajánljuk

Leginkább a foci

  • Toroczkay András

Apanovellák, de nem csak azok, felnövéstörténetek, kisvárosi elbeszélések, Budapest- és énelbeszélések is egyben. Az író magáról beszél, nem is kendőzi. Már a címből rögtön beugrik egy másik óriás: Lóci. Itt azonban a fiú emeli fel az apját, s állít emléket neki.

Stockholm-szindróma

Szentgyörgyi Bálint sorozatát nagyjából kétféle diskurzus övezi. Az egyik a sorozat nyilvánvaló történelmi torzításait és pontatlanságait rója fel. Itt elsősorban Hodosán Róza szociológus és Rainer M. János történész kritikái­ra gondolunk, akik az 1980-as évek ellenzéki mozgalmainak tagjaiként jogosan érezhetik, hogy saját és bajtársaik munkálkodását az alkotók nem adták vissza elég hűen. Ugyanakkor szem előtt kell tartanunk, hogy A besúgó vállaltan fikció, nem pedig dokumentumfilm.

Delfin

Van a filmben két csónakázás. Az egyik a bajai Sugovicán, az egykor kedvelt, de most néptelennek mutatkozó horgászhelyen. A gyermekkora helyszíneire visszalátogatván ismét kisvárosi lánnyá változó világhírű úszófenomén a nagypapával, ladikon haladva újra felfedezi a Duna-mellékág békességét. Máskor meg az óceánon hasít bérelt jetboaton, bálnát akar nézni – hullámokból felszökkenő delfineket lát is.

Szerelem határok nélkül

  • Nagy István

Nem lehet könnyű úgy gitározni egy zenekarban, hogy az elődöd árnyékában játszol, és folyamatosan ott van benned a félsz, hogy ha a régi srác majd egyszer vissza akar jönni, téged azonnal lapátra tesznek. Ez történt Josh Klinghofferrel, aki 2009-ben csatlakozott a Red Hot Chili Peppershez, és kereken tíz évig volt az együttes gitárosa. 

Biztonsági játék

Az utóbbi két évtizedben kevés olyan emlékezetes betoppanás volt a könnyűzene világába, mint a kanadai Arcade Fire 2004-es debütáló nagylemeze. A tragédiák árnyékában fogant Funeral katartikus sodrása és hiperérzékenysége pillanatok alatt hírnevet és rajongókat szerzett a zenekarnak, még olyan hírességeket is, mint David Bowie vagy David Byrne. A debütáló album pillanatok alatt vált hivatkozási ponttá, ami alighanem a szedett-vedett megjelenésű zenekart lepte meg a leginkább.

Miért hiányzik?

  • Csabai Máté

Nem lehet erről a kiadványról szokványos kritikát írni. Nem csupán Kocsis Zoltán ikonikus, de azért a színpad széléről olykor kibeszélt személye miatt, hanem azért, mert a huszonhat lemezen csupa olyan mű és életmű szerepel, amelyek játékmódjáról, megítéléséről interjúkban, szemináriumokon sokat megosztott a zongoraművész.

Minden színész csiga

„Tragédiának nézed? Nézd legott / Komé­diá­nak, s múlattatni fog” – idézi Katona László Az ember tragédiáját az előadás végén, amelynek alcíme is van: Etűdök színházi világunk állapotjáról. A Nézőművészeti Kft. egy rendkívül szórakoztató, elsőrangú kabarét csinált a színészek mindennemű kiszolgáltatottságáról és az abuzív rendezőkről.

Rejtvényfejtés

Legendás hely volt a Bartók 32 Galéria a kilencvenes években, magyar és külföldi kortárs kiállításokkal. Csak egy „probléma” volt vele (akárcsak a Liget Galériával), hogy a fenntartója és tulajdonosa az önkormányzat volt. A majdnem 100 négyzetméter alapterületű helyszín, s a modern művek ottani bemutatásának ellehetetlenítését az első Orbán-kormány művészetpolitikájának „köszönhetjük”, bár kétségtelen, hogy a múltba révedő magyarosch műalkotás fogalmát addigra jól beleültették az embe­rek fejébe.

Minden változatlan

  • Balogh Magdolna

A fejlődés- vagy karrierregényként induló mű egy drezdai antikvárius, Norbert Paulini alakját állítja a középpontba: a szerző „a szellem emberének” akar emléket állítani. Paulini a hetvenes–nyolcvanas években különleges hírnévnek örvendő boltot működtetett, amelyben egy kis szellemi kör is otthonra talált, s az elbeszélő is a törzsközönségéhez tartozott.

A zöld-fehér polip

Megalakul az ötödik Orbán-kormány, és itt most azt kéne találgatnunk, hogy Kásler távozása, Csák bevonása, Lázár és Navracsics visszatérése, meg néhány minisztérium szétszedése, átalakítása mi mindenre utalhat, s mindebből milyen új politikai irányra számíthatunk – de tizenkét év orbánizmus után nem hinnénk, hogy mindennek nagy jelentősége volna. Voltaképpen még a totális eszementséget tükröző húzás, az egészségügy és – főleg – a közoktatás betolása a karhatalmi minisztérium alá sem meglepő a NER államigazgatási track recordjának ismeretében.

Orbán Viktor két beiktatása

„Az Isten kegyelméből nekünk adott megbízatás mindig túlmutat rajtunk. Azokra, akiknek a javát kell szolgálnunk, de még ennél is tovább mutat arra, akitől a feladatot végső soron kaptuk és akinek a dicsőségét szolgálhatjuk. Ez a mai nap üzenete mindannyiunknak” – mondta Balog Zoltán, a rendszer egyik sokat próbált főpapja a Kálvin téri református templomban, a Novák Katalin államfői beiktatása alkalmából rendezett ökumenikus szertartáson. Szavai üresen pattogtak a templom kövén, s talán a térre is kigurultak, hogy ott pukkanjanak szét, mint sok színes szappanbuborék.