Fura kérdésekkel borzolják a kedélyeket: migránsokkal riogatnak, de titok, hogy ki a megrendelő

  • Varga Domokos Péter
  • 2019.04.16 13:06

Kis-Magyarország

A megkérdezettek jó részének az a benyomása, hogy nem is annyira a véleményére kíváncsiak, inkább befolyásolni akarják. Hogy tudja, melyik polgármesterjelölt neve mellé tegye majd az x-et a közelgő önkormányzati választásokon.

Minderre egy olvasónk hívta fel figyelmünket mellékelve az interjú összes kérdését tartalmazó digitális file-t. Az első mondatban elhangzik a bemutatkozás, egy női hang közli: „Az Amigdala Közvélemény-kutató Intézet megbízásából keresem önt”.

Az interneten rákerestünk, mit is lehet tudni a kutatást végző cégről. A céginfón ilyen nevű gazdasági társaságot nem találtunk, de a Google az Amigdala „i” betűjét „y”-ra változtatva ajánlott továbblépést, ezt elfogadva a Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Korlátolt Felelősségű Társaság honlapjára irányított.

Nem cég, hanem „brand”

Ez a cég 1998-ban alakult, kiemelkedő szakterületük az egészségipar, azon belül a gyógyszeripar. Nettó árbevételük meghaladja az 500 milliót, átlagos létszámuk 40 fő. Foglakoznak piackutatással is, e tevékenységi forma alatt találtunk rá az Amygdala Közvélemény-kutató Intézetre.

A Szinapszis Kft. ügyvezető igazgatójától megtudtuk, a közvélemény-kutató divíziójukat hívják így, „immár több mint két éve, amely nem külön jogi személyiség, hanem csak egy „brand”. Az ügyvezetőt a kutatás tartalmi részéről is megkérdeztük, de erről egy kicsit később. Előbb tekintsük át, miért találták a megkérdezettek közül sokan furcsának ezt a kérdéssort.

A beszélgetés először az ilyen helyzetekre megszokott módon indult: lakóhely, munka, iskolai végzettség, stb. Olvasónkat még az sem lepte meg, hogy ezek után mindjárt arról kellett vallania, „hova sorolná magát azt alábbiak közül: baloldali – középen áll – jobboldali”. Arról is elmondta a véleményét, hogy a lakóhelyén szerinte jó vagy rossz irányba mennek a dolgok.

Migránsok árasztanák el a települést?

Migránsok árasztanák el a települést?

Fotó: A szerző felvétele

A köztünk élő Soros

Az sem lepte meg, hogy országos és helyi politikusok, közismert személyiségek nevének felsorolásakor arra kellett válaszolni, kedvező-e a véleménye róluk vagy kedvezőtlen. Ebben a névsorban a helyi polgármester és egy MSZP-s önkormányzati képviselő neve mellett szerepel Szél Bernadett, Hadházy Ákos, Márki-Zay Péter, Kepli Lajos, Orbán Viktor, Soros György és Karácsony Gergely.

Azt már csak mi jegyezzük meg, hogy az országos és helyi politikusok között Soros György nevét szerepeltetni eleve manipuláció: azt az érzetet kelti a megkérdezettben, hogy Soros György Magyarországon vesz részt a helyi közéletben.

Majd egy ilyen kérdés következett: „Ha most vasárnap lennének az önkormányzati választások, melyik polgármesterjelöltre szavazna, ha az alábbiak közül választhatna? Keszey János (Fidesz-KDNP), Pandur Ferenc (MSZP), Kepli Lajos (Jobbik). Ezúttal szintén csak mi tesszük hozzá, Keszey János a jelenlegi polgármester, a másik kettő – a kérdező szerint – lehetséges kihívó. Erről maguk az érintettek vallanak majd, de előbb haladjunk tovább a kérdések sorában.

Brüsszeli javaslat

Most ugorjunk egy nagyot, a beszélgetés második felében feltett három kérdést idézzük szó szerint:

„Ön mennyire ítéli aggasztónak az illegális bevándorlók Magyarországra áramlásának problémáját? Nagyon aggasztó – inkább aggasztó – inkább nem aggasztó – egyáltalán nem az.

Vajon ki lesz a polgármester Almádiban?

Vajon ki lesz a polgármester Almádiban?

Fotó: A szerző felvétele

Egy nemrégiben napvilágot látott javaslat szerint Brüsszel a helyi önkormányzatok részvételével helyezne el migránsokat az unión belül. Ön inkább támogatja, vagy inkább nem támogatja, hogy Balatonalmádiba migránsokat telepítsenek?

Ön kire szavazna inkább az önkormányzati választásokon, ha az alábbiak közül választhatna: arra a jelöltre, amelyik támogatja Orbán Viktor bevándorlás politikáját és megvédi a kerítést, vagy arra a jelöltre, amely Soros György álláspontját támogatja a migráció kérdésében, azaz több bevándorlót engedne be az unióba és lebontaná a kerítést?”

Itt kilóg a lóláb. A kérdőjelet kivéve ezeket az elferdített féligazságokat, vagy nettó hazugságokat sulykolja folyamatosan a fideszes papagájkommandó, ez áramlik a kormánymédiából. Vajon melyik az a nemrégiben „napvilágot látott” brüsszeli javaslat, amely a helyi önkormányzatok részvételével helyezne el migránsokat az unión belül? Hallott valaki róla? Hol, mikor, ki terjesztette elő?

De ha már kutatják az almádi polgárok (köz)véleményét, akkor miért ne kérdeznének rá egy mostanság aktuálissá vált helyi ügyre? Íme: Egyetért-e Ön azzal, hogy a Lozsántán megépülő új sporttelep elkészülte után a jelenlegi sportpálya helyét Balatonalmádi városa turisztikai céllal hasznosítsa? Erről az ügyről a Narancs.hu is írt.

Mindig függetlenként

Nos, akkor hallgassuk meg, miként vélekednek az elhangzottakról az érintettek. Mindenekelőtt a polgármesterjelöltként megemlített személyeket.

Pandur Ferencnek az ismerősei mondták el, hogy a telefonos közvélemény-kutatásban az ő neve is szerepel. Jelenleg önkormányzati képviselő, 2002-től 2006-ig a polgármesteri funkciót is betöltötte. A képviselői helyért most is indulni akar, de azt még nem döntötte el, hogy a polgármesterségért megméretteti-e magát.

Viszont azt fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a polgármesteri címért mindig függetlenként indult, akkor is, mikor pártjának „nagyon ment a szekere”. MSZP-tagságát, a baloldali érzelmeit soha nem titkolta el, de úgy gondolja, "a polgármesteri funkcióban a pártérdeket a közérdek mögé kell sorolni".

Képtelenség, baromság

Kepli Lajos, jobbikos országgyűlési képviselő elmondta, nem csupán hallott a kérdéssorról, hanem pontosan tudja, mi hangzott el, hiszen feltették a Youtube-ra is. Felháborítónak tartja, hogy még az objektivitás látszatára sem adtak, szerinte egyértelmű, hogy a háttérben a kormánypárt áll. 2010-ben és 2014-ben indult a polgármesterségért, azt még nem döntötte el, hogy ezúttal ringbe száll-e.

Kepli Lajos szerint a történet felháborító

Kepli Lajos

Fotó: Facebook.com

A közvélemény-kutatás kérdéseit manipulatív politikai üzenetnek tartja, amellyel azt akarják sugallni, hogy ha a polgárok nem a fideszes jelöltre szavaznak, akkor Almádiba migránsokat telepítenek be. „Ami teljes képtelenség, baromság” – summázta a véleményét Kepli a Narancs.hu-nak.

Keszey János polgármesternek ugyan több kérdést is fel akartunk tenni, de az első válasza után a többi okafogyottá vált. Elmondta ugyanis, hogy ő is csak az ismerőseitől hallott a telefonos felmérésről, ebben az ügyben senki nem kereste meg, a kutatást sem az önkormányzat, sem a helyi Fidesz nem rendelte meg. Az elhangzott kérdésekről nem tud, mivel nincs köze az ügyhöz, nem is kíván vele foglalkozni, reagált portálunknak.

Keszey János az ismerőseitől hallott a kutatásról

Keszey János az ismerőseitől hallott a kutatásról

Fotó: Facebook.com

Üzleti titok a megrendelő

Nem hagytuk ki a megkérdezettek sorából a Szinapszis Kft.-t sem. Mivel a honlapon megjelölt telefonszámokon az ügyvezetőt nem sikerült utolérnünk, ezért a megadott e-mail címen érdeklődtünk.

A már említett cégnév pontosítás mellett az alábbiakra kérdeztünk rá:

  • Az önök cége végez Balatonalmádiban az önkormányzati választásokról telefonos közvélemény-kutatást?
  • Ki rendelte ezt meg?
  • Mire alapozzák az alábbi kérdést: Egy nemrégiben napvilágot látott javaslat szerint Brüsszel a helyi önkormányzatok részvételével helyezne el migránsokat az unión belül?
  • Mire alapozzák, hogy Pandur Ferenc vagy Kepli Lajos indulna polgármesterjelöltként?

Íme a válaszuk: „Az Amygdala Közvéleménykutató Intézetet tulajdonló Szinapszis Kft. ügyvezető igazgatójaként írásban szeretném megválaszolni kérdéseit. A megbízóink identitása és a tőlük kapott kutatások részletei, kérdőívei is üzleti titkot képeznek, így az Ön által kért információt sajnos nem áll módomban megadni. Kertész Balázs, innovációs és ügyvezető igazgató”

Neked ajánljuk