"Ellenségkép fölmutatását eredményező hatás" - ítélet a fideszes propaganda működéséről

  • narancs.hu
  • 2019. augusztus 29.

Kis-Magyarország

Helybenhagyva a Szombathelyi Törvényszék korábbi ítéletét a Győri Ítélőtábla megállapította: a Szombathelyi Hírlap (akkor még így hívták) vétett szerzőnk személyiségi joga ellen, visszaélt képmásával.

Az ügy első felvonásáról az idén májusban adtunk hírt azt követően, hogy szombathelyi szerzőnk, Kupi Györgyi személyiségjogi keresetet adott be a Szombathelyi Törvényszékre az akkor Szombathelyi Hírlapnak nevezett propagandatermék címlapja miatt.

Első körben a Szombathelyi Törvényszék kimondta: a jogsértést és kimondta, a Szombathelyi Hírlap megsértette Kupi a személyiségi jogait, egyben elmarasztalta a lapot a képmással való visszaélés ügyében.

Névhasználattól eltiltva

Időközben a szombathelyi közgyűlés a lapot eltiltotta a vasi megyeszékhely nevének használatától, amely ma már Szombati Helyi Hírlap néven jelenik meg.

Ez nem a jogsértő címlap

Ez nem a jogsértő címlap

Fotó: narancs.hu

A fellebbezés után ezt az ítéletet hagyta helyben másodfokon a Győri Ítélőtábla, amint arról az ugytudjuk.hu beszámolt.

Az ítélőtábla szerint „nem támogatandó egy olyan, egyes médiumoknál tapasztalható gyakorlat, amely az általuk helyesnek tartott és követett nézetektől bármely területen eltérő véleményt megfogalmazó személyeket, függetlenül a közéleti megnyilvánulásuk „tartalmi terjedelmétől”, egymással való összefüggésétől, egy annál lényegesen átfogóbb értékítélet logikája mentén – az ellenségkép fölmutatását eredményező hatással – jelenít meg homogén csoportként.”

Az ítélet jogerős.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?