Bánki Erik ügyvédjénél tűnt el egy patinás pécsi hotel vételára 

  • narancs.hu
  • 2021. július 22.

Kis-Magyarország

A pécsi Aranyhajó Hotelért még 2017-ben fizetett 120 milliót egy cég, de a pénz azóta sem érkezett be a város kasszájába. 

Bánki Erik fideszes képviselő ügyvédjénél tűnhetett el a pécsi Aranyhajó Hotel több mint 100 milliós vételára - derül ki a Szabad Pécs és a Napi.hu cikkeiből.  

Az Aranyhajó az ország egyik legrégebbi szállodája, több mint 200 éves, Pécs ikonikus épületének számít. A város 2017-ben hirdette meg eladásra az akkor már meglehetősen lerobbant állapotban lévő, de kiváló helyen, főtértől néhány lépésre álló épületet.

Az épületet előtte nyolc évig üzemeltető, a Czéh-Tóth Márk érdekeltségi körébe tartozó Hotel Nick Kft. végül elővételi jogával élve nyomott áron, mindössze 120 millió forintért, vagyis 100 ezer forintos négyzetméteráron tett szert a 12 szobás fogadóra és az ugyanebben az épülettömbben található volt Dóm étteremre. A terv az volt, hogy a ház teljes átépítésével egy modern, négycsillagos butikhotelt alakítsanak ki a Király utcában. 

A Napi.hu információi szerint a cég több mint 900 millió forintos vissza nem térítendő állami támogatást is igényelt a szálloda felújítására, amely már javában zajlik is, az épületért fizetendő pénz azonban azóta sem jutott el a városhoz. 

A 120 millió forintos vételár ugyanis eltűnt azzal a 39 millió forinttal együtt, amit a volt menza telkének eladásáért kapott volna Pécs. 

Mindkét összeg (azaz összesen 159 millió forint) először a vevő ügyvédjének letéti számlájára került, de onnan már nem utalták tovább.

A várost 2019 óta Péterffy Attila ellenzéki polgármester vezeti, aki a város gazdálkodásának átvilágítása után több ügyben is feljelentést tett, 17 ügyben pedig nyomozás is indult, az Aranyhajó ügyében az átvilágításra felkért ügyvéd, Bodnár Imre információi szerint eddig három gyanúsítottat hallgatott ki a nyomozóhatóság, és hamarosan vádat is emelhetnek - írta a Napi.hu. 

A lapnak az ügyben nyomozó Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság azt írta, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntett és más bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt van folyamatban büntetőeljárás.

A Szabad Pécs úgy tudja, az érintett ügyvédnő vagyonát is zárolták, a Pécsi Ügyvédi Kamara pedig fegyelmit kezdeményezett ellene. 

Az érintett ügyvéd pedig nem más, mint K. Mónika, Bánki Erik baranyai fideszes országgyűlési képviselő, a Fidesz régióigazgatójának ügyvédje, több cégének is kézbesítési megbízottja, akinek ügyvédi irodája Pécsett Bánki Erik országgyűlési képviselői irodájának címén, illetve ugyanabban a pécsi történelmi belvárosi házban van.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk